Your Cart

Kiina: Vakavia syytteitä pidätettyjä uskovia vastaan

Poliisit kirjaavat ylös seurakuntalaisten tietoja ratsian yhteydessä.

Kolmen jo elokuusta lähtien pidätettyinä olleiden uskovien puolisot ovat julkaisseet vetoomuksen rakkaittensa puolesta.

Pidätetyt ovat Shaanxin provinssissa, Xi’anin kaupungissa toimivan Fengsheng-seurakunnan johtajia.

Tammikuun kolmantena päivänä julkaistussa vetoomuksessa pastori Lian Changnianin ja veli Lian Xuliangin vaimot sekä sisar Fu Juanin aviomies kertovat, että heidän puolisonsa ovat yhä pidätettyinä asunnoissa, joihin viranomaiset ovat heidät vieneet, ja nyt heitä syytetään ”kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta” sekä ”petoksesta”.

Seurakuntaan oli tehty ratsia elokuun 10. päivänä ja se ”lakkautettiin” viikkoa myöhemmin. Kolmikko on ollut pidätettynä siitä alkaen.

Puolisot kirjoittavat: ”Pidätyksensä jälkeen elokuun 17. päivänä Lian Changnian, Lian Xuliang ja Fu Juan asetettiin tarkkailuun viranomaisten osoittamiin asuntoihin. Siellä he ovat olleet 141 päivää. Myöhemmin poliisit ilmoittivat meille puhelimitse tai kasvokkain, että pidätetyt olivat vaarantaneet kansallisen turvallisuuden eikä heidän sen vuoksi sallita tavata asianajajia. Perheenjäsenet eivät tiedä heistä mitään, joten he ovat hyvin huolissaan! Hyvin huolissaan! Silti me uskomme, että Herra pitää heistä huolen!”

Kiinan ”kotiseurakunnille” vaikeudet eivät ole mitään uutta, mutta Fengsheng-seurakunnan ongelmat alkoivat toden teolla heinäkuussa 2022.

Tuolloin seurakunnan jäsenet alkoivat saada yksi toisensa perään kutsuja poliisiasemalle. Poliisit tutkivat uskovien koteja ja häiritsivät heidän jokapäiväistä elämäänsä.

Eräs seurakuntalainen kertoo poliisin uhanneen hänen menettävän työnsä ja lastensa menettävän koulutusmahdollisuudet, jos hän ei suostu yhteistyöhön. Poliisi oli vaatinut häntä luovuttamaan seurakunnan varoja, antamaan perättömän lausunnon ja syyttämään pastoria petoksesta ja kultin johtamisesta. Häntä oli jopa vaadittu valehtelemaan tapahtuneista asioista ja liioittelemaan seurakunnan saamia uhrituloja.

Elokuun 17. päivänä poliisit pidättivät pastori Lian Changnianin, pastori Lian Xuliangin ja evankelista Fu Juanin ”petoksesta” epäiltyinä ja asettivat heidät kotiarestiin poliisien määräämiin asuntoihin.

Viranomaiset veivät jopa vain 9-vuotiaan lapsen poliisiasemalle kuulusteltavaksi. Sen jälkeen useita seurakuntaan kuuluvia naisia kutsuttiin toistuvasti poliisiasemalle. Siellä heitä uhkailtiin, herjattiin ja hakattiin.

Zhang Kai.

Kiinalainen ihmisoikeusasianajaja Zhang Kai kertoo viranomaisten nykyisin käyttämästä logiikasta: ”Jos seurakuntaa ei ole virallisesti rekisteröity, se on laiton, minkä myötä pastori on valepastori, ja puolestaan tarkoittaa, että seurakunnan keräämä kolehti perustuu petokseen.” Zhang Kai on itsekin kristitty ja puolustanut rohkeasti mm. seurakuntia, joiden katoilta poistettiin risti. Sen vuoksi hän on ollut kahdeksan kuukautta pidätettynä ja hänet pakotettiin ”tunnustamaan” rikoksensa.

Maaliskuun 2021 jälkeen Kiinan viranomaiset ovat pidättäneet ainakin 24 protestanttista seurakuntien johtajaa ja työntekijää petoksesta epäiltyinä. Tällä hetkellä heistä 17 on vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiään.

Lähteet: ChinaAid, Bitter Winter, CSW

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print