Your Cart

Iranilaisia uskovia kielletty olemasta yhteydessä toisiinsa

Iranilaisia uskovia kielletty olemasta yhteydessä toisiinsa

Iranilainen kotiseurakunta koolla.

Miltä tuntuisi, jos viranomaiset sanoisivat, että et saa enää olla yhteydessä ystäviisi? Et tavata heitä, mutta et myöskään pitää yhteyttä muilla keinoin.

Näin kävi yhdelletoista kristitylle iranilaispariskunnalle äskettäin. Iranin tiedusteluministeriö vaati heitä lupaamaan kirjallisesti, että he eivät enää ole tekemisissä keskenään – eivät kasvokkain, mutta eivät myöskään muilla tavoin, kuten internetin välityksellä.

He kieltäytyivät, jolloin heitä uhattiin pitkillä vankeustuomioilla. Lisäksi heille sanottiin, että olisi parempi, jos he lähtisivät pois Iranista.

Vaatimukset esitettiin kuulustelujen yhteydessä Fardisin kaupungissa, vähän matkan päässä Teheranista. Kuulustelut puolestaan olivat seurausta viime marraskuussa 12 kristityn perheen koteihin tehdyistä ratsioista.

Ratsioiden yhteydessä ei tuolloin pidätetty ketään, mutta heidän omaisuuttaan takavarikoitiin – puhelimia, tietokoneita, Raamattuja, kristillistä kirjallisuutta, ja muuta kristinuskoon liittyvää. Ratsioiden kohteeksi joutuneet osasivat odottaa kutsua kuulusteluun.

Iranilaisia kristittyjä pyydetään usein kuulusteluissa allekirjoittamaan paperi, jossa he lupaavat lakata kokoontumasta yhteen kotiseurakunnissa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tiedusteluviranomaiset vaativat heitä lopettamaan kaiken keskinäisen yhteydenpitonsa.

Kristittyjen ei ole laitonta kokoontua yhteen Iranissa – henkilökohtaisesti tai verkon välityksellä – mutta periaatteessa kaikki uskonnolliset kokoontumiset edellyttävät viranomaisten myöntämää lupaa. Näitä lupia ei tosin myönnetä kristinuskoon kääntyneille, joita viranomaiset eivät tunnusta kristityiksi lainkaan, vaan kutsuvat heitä ”sionistisen” kultin jäseniksi.

Kristinuskoon kääntyneet eivät saa myöskään mennä laillisesti rekisteröityihin seurakuntiin, joita assyrialais- ja armenialaiskristityillä on. Siitä seuraa, että heidän ainoaksi vaihtoehdokseen jäävät kotiseurakunnat, joiden on toimittava salaa.

Lähde: Article18

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print