Your Cart

Iranilaisen avioparin tuomiot kumottu, vapautettu vankilasta

Iranilaisen avioparin tuomiot kumottu, vapautettu vankilasta

Sara ja Homayoun. Kuva: MEC/Article18

Pitkälle edennyttä parkinsonin tautia sairastava 64-vuotias iranilainen islamista kristinuskoon kääntynyt mies ja hänen vaimonsa on vapautettu vankilasta oikeuden kumottua heidän tuomionsa.

Homayoun Zhayeh, jonka terveydentila oli vankilassa heikentynyt, ja hänen vaimonsa Sara Ahmadi olivat vangittuina Teheranin Evinin vankilan miesten- ja naistenosastolla viime elokuusta lähtien. Homayounin tuomio oli kaksi vuotta, Saran kahdeksan. Heidät tuomittiin kotiseurakunnan toimintaan osallistumisesta.

Pariskunta pidätettiin vuonna 2019 ja tuomittiin seuraavana vuonna. Alun perin Saran tuomio oli 11 vuotta, sillä hänen katsottiin olleen kotiseurakunnan johtaja. Tuomiota lyhennettiin valituksen jälkeen. Lisäksi molemmille oli määrätty kahden vuoden ulkomaanmatkojen matkustuskielto, kahden vuoden kielto osallistua minkään sosiaalisen tai poliittisen ryhmän toimintaan ja kuusi kuukautta yhdyskuntapalvelua.

Maaliskuussa 2021 heidät kutsuttiin kärsimään tuomioitaan, mutta heille sanottiinkin, että he voivat palata toistaiseksi kotiin. Viime elokuussa heidät kutsuttiin jälleen, ja tällä kertaa heidät vangittiin.

Homayounin ja Saran kaksi ensimmäistä anomusta uudesta oikeudenkäynnistä hylättiin, mutta tämän vuoden pääsiäisenä heille kerrottiin, että korkein oikeus oli lopulta määrännyt heidän tapauksensa käsiteltäväksi uudelleen vetoomustuomioistuimessa.

Tiistaina 9. toukokuuta Teheranin vetoomustuomioistuimen 34. osasto kumosi heidän tuomionsa ja määräsi heidät vapautettaviksi.

Sara ja Homayoun vapautettiin Evinin vankilasta myöhemmin tiistai-iltana.

Harvinainen päätös

Päätöksessään tuomari sanoi, että yhteen kokoontuminen toisten samoin uskovien kanssa on ”luonnollista” ja kristinuskoon liittyvien kirjojen omistaminen on ”myös osa heidän uskonsa harjoittamista”.

Tuomari lisäsi, että ”ei ollut todisteita”, että Sara ja Homayoun olisivat toimineet valtion turvallisuuden vastaisesti, tai että heillä olisi yhteyksiä oppositioryhmiin tai -järjestöihin.

”Tiedusteluviraston agenttien toimittamissa raporteissa kerrottua kotiseurakuntaryhmien perustamista kristinuskon edistämiseksi sekä jäsenyyttä ja osallistumista kotiryhmien toimintaan ei voida pitää valtion turvallisuuden vastaisina tekoina, eikä laki tunnista niitä rikoksiksi”, tuomari sanoi.

Päätös on samankaltainen, kuin historiallinen vuoden 2021 korkeimman oikeuden päätös, joka kumosi yhdeksän kristinuskoon kääntyneen saamat tuomiot kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista.

Heidänkin tapauksensa oli käsitelty Teheranin vetoomustuomioistuimen 34. osastolla. Se totesi, että ”todisteet eivät riitä” siihen, että kyseiset yhdeksän kristinuskoon kääntynyttä olisivat toimineet kansallisen turvallisuuden vastaisesti. Tuomari lainasi uskovien asianajajan selvitystä, jonka mukaan he olivat vain ”ylistäneet kotiseurakunnassa kristinuskon opetusten mukaisesti” ja että kristittyjä opetetaan elämään ”viranomaisille tottelevaisina ja alamaisina”.

”Mielivaltaisia tuomioita”

Saran ja Homayounin tuomioiden kumoaminen on poikkeuksellista, ja valtavan hieno uutinen. Tapauksesta kertoneen Article18-järjestön johtaja Mansour Borji kuitenkin sanoo: ”Tämä viimeisin päätös osoittaa jälleen, miten mielivaltaisia ovat olleet tuomiot, joiden nojalla huomattava määrä kristittyjä on lähetetty vankilaan, jonka aiheuttamista traumoista he kärsivät vielä vuosienkin jälkeen. Kymmenien vuosien ajan tiedusteluviranomaiset ovat sivuuttaneet oikeusjärjestelmän ja Iranin lain. Ne ovat käyttäneet valtaa ja kontrollia tuomareihin, joita he ovat asettaneet tällaisia tapauksia varten vallankumoustuomioistuimiin. He ovat väärinkäyttäneet ympäripyöreitä lain kohtia tehdäkseen rangaistaviksi näiden kristittyjen rauhanomaiset ja täysin perustuslailliset teot. Valitettavasti ei löydy kovin montaa tuomaria, jotka näin selvästi tunnustaisivat väärin perustein tuomittujen kristittyjen oikeudet ja kumoaisi heille langetetut epäoikeudenmukaiset tuomiot.”

Hän lisäsi: ”Vetoomustuomioistuimen päätös on tervetullut, ja iloitsemme yhdessä Saran ja Homayounin, heidän perheensä, asianajajansa, ja kaikkien heitä muistaneiden kristittyjen kanssa eri maissa. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan, mitä he ovat kokeneet. Mutta tällä ilon hetkellä muistamme myös toisia heidän kaltaisiaan, jotka ovat yhä vangittuina siitä mistä hekin olivat. Toivotaan, että hekin saisivat oikeutta osakseen.”

Lähteet: Article18, Middle East Concern

Iranilaiselle Mary Mohammadille ihmisoikeuspalkinto

Iranilainen kristinuskoon kääntynyt Mary Mohammadi nousi kansainväliseen tietoisuuteen poikkeuksellisen rohkeutensa vuoksi, joka johti vaikeuksiin Iranin viranomaisten kanssa. Nyt hän on saanut tunnustuksen työstään uskonnonvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta. Saksalainen vainottuja kristittyjä

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print