Your Cart

Iranissa yhdeksän kristittyä vapautettu syytteistä!

Rashtin yhdeksikkönä tunnetut kristityt ylhäältä vasemmalta lukien: Matthias Haghnejad, Babak Hosseinzadeh, Mohammad Vafadar, Hossein Kadivar, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi, Behnam Akhlaghi, Kamal Naamanian ja Khalil Dehghanpour. Kuva: MEC

Viime vuoden marraskuussa Iranin korkein oikeus määräsi oikeuden käsittelemään uudelleen yhdeksän iranilaismiehen tuomiot. Heidät oli tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan kotiseurakunnan toimintaan osallistumisesta.

Viisi heistä oli ehtinyt jo kärsiä tuomiostaan kaksi ja puoli vuotta, neljä miestä puolitoista vuotta. Vuoden vaihteessa heidät päästettiin vapaiksi odottamaan uutta oikeudenkäyntiä, vaikkakin yksi heistä vangittiin pian uudelleen kärsimään aiemmin annettua tuomiota, ja kahta muuta vastaan on nostettu uudet syytteet.

Maanantaina 28. helmikuuta annetussa päätöksessä todetaan, että miehiä vastaan ei oltu esitetty riittäviä todisteita. Tuomarit Seyed Ali Asghar Kamali ja Akbar Johari toteavat, että miehet olivat vain ”kokoontuneet kotiseurakunnassa kristinuskon oppien mukaisesti” ja että kristittyjä opetetaan elämään ”viranomaisia totellen, heille alamaisina ja heitä tukien”.

Tuomarit huomauttivat lisäksi oikeudellisesta periaatteesta, jonka mukaan epävarmassa tilanteessa asia on tulkittava syytetyn hyväksi. He myös lainasivat islamilaista sanontaa, jonka mukaan ”on parempi erehtyä anteeksiannossa kuin rankaisemisessa”.

Päätös oli tervetullut paitsi näille yhdeksälle kristitylle, myös kaikille muille iranilaisille kristinuskoon kääntyneille. Tämän päätöksen myötä heidänkin asianajajansa voivat puolustaa heitä samoihin seikkoihin vedoten.

Vetoomustuomioistuimen päätös myötäili näin korkeimman oikeuden marraskuista päätöstä, jonka mukaan pelkkä kristinuskon julistaminen kotiseurakunnissa ei täyttänyt määritelmää ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista”.

Tästä huolimatta on epävarmaa, miten tämä päätös tulee vaikuttamaan tuleviin tuomioihin.

Hienoa uutista varjostaa näistä yhdeksästä uskovasta kolmen miehen tilanteet. Matthias vangittiin vain viikkoja vapaaksi pääsynsä jälkeen ja hän on nyt vankilassa kärsimässä kuuden vuoden tuomiota. Hänet tuomittiin vuonna 2014 ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista perustamalla ryhmä ja levittämällä kristinuskoa kirkon ulkopuolella, kotiseurakunnissa, sekä tietojen jakamisesta islamin vihollisille”.

Babakia ja Behnamia vastaan on äskettäin nostettu syytteet ”valtion vastaisesta propagandasta” heidän julkaistuaan videon, jolla he vaativat kristinuskoon kääntyneille oikeutta harjoittaa vapaasti uskoaan.

Lähteet: Article18, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print