Your Cart

Iranilainen kristinuskoon kääntynyt pariskunta vangittu

Sara ja Homayoun. Kuva: MEC/Article18

Kristinuskoon kääntynyt iranilaispariskunta, jonka mies sairastaa edennyttä Parkinsonin tautia, on vangittu Teheranissa.

Homayoun Zhayeh, joka täyttää pian 64 vuotta, ja hänen 44-vuotias vaimonsa Sara Ahmadi kutsuttiin Evinin vankilan hallinto-osastolle lauantaina 13. elokuuta. He menivät paikalle olettaen saavansa takaisin aiemmin takavarikoidun omaisuutensa.

Sen sijaan heidät otettiin kiinni ja vangittiin, ilmeisesti kärsimään aiemmin saamiaan vankeustuomioita.

Heistä ei ole tuon lauantain jälkeen kuultu muuta kuin että Homayoun soitti sukulaisille ja pyysi heitä hakemaan Evinin vankilasta heidän autonsa, jolla he olivat saapuneet.

Pidätys ja tuomiot

Homayoun ja Sara pidätettiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 2019, kun he olivat useiden kristittyjen perheiden kanssa lomalla Amolin kaupungissa, Kaspianmeren tuntumassa.

Homayoun vapautettiin takuita vastaan kuukausi myöhemmin, mutta Sara oli pidätettynä 67 päivää. Niistä 33 hän oli eristyssellissä ja häneen kohdistettiin rajua psykologista kidutusta.

Marraskuussa 2020 tuomari Iman Afshari tuomitsi Saran 11 vuoden vankeuteen väitetysti hänen roolistaan kotiseurakunnan johdossa. Homayoun sai kaksi vuotta vankeutta kyseisen seurakunnan jäsenyydestä.

Lisäksi heiltä kiellettiin vapautumisensa jälkeen kahdeksi vuodeksi ulkomaille matkustaminen sekä kaikkien poliittisten ja sosiaalisten ryhmien jäsenyys. Heidän tulee myös palvella puoli vuotta yhdyskuntapalvelussa mielenterveyspotilaiden yksikössä.

Kuukausi myöhemmin Saran tuomio lyhennettiin valituksen jälkeen kahdeksaan vuoteen, mutta tuomion muut osat pidettiin ennallaan.

Ensimmäisen kerran heidät kutsuttiin kärsimään tuomioitaan maaliskuussa 2021, mutta huhtikuussa 2021 heidän asianajajansa haki korkeimmalta oikeudelta uutta oikeudenkäyntiä, joten he pysyivät vapaina.

Toukokuussa 2021 Homayounin ja Saran takuut maksaneille ilmoitettiin, että jos pariskunta ei ilmoittautuisi Evinin vankilaan 30 päivän kuluessa, takuita vastaan annettu kiinteistön kauppakirja takavarikoitaisiin.

Saran ja Homayounin pankkitilit myös jäädytettiin.

Kesäkuun 9. päivänä 2021 heille ilmoitettiin, että korkein oikeus oli hylännyt heidän pyyntönsä uudesta oikeudenkäynnistä.

Sen jälkeen, 15. kesäkuuta, he ilmoittautuivat Evinin vankilaan kärsimään tuomionsa, mutta heille ilmoitettiinkin, että he voisivat palata kotiin.

Nyt, yli vuosi myöhemmin, heidät on yllättäen vangittu.

Ystävät ovat hyvin huolissaan pariskunnan puolesta, erityisesti Homayounin terveydentilan vuoksi.

He pyytävät rukoilemaan että:

  • Jumala lohduttaisi, rohkaisisi ja vahvistaisi Homayounia ja Saraa.
  • Heidän ankarat tuomionsa käsiteltäisiin uudelleen, erityisesti koska Homayounin terveydentila on heikko ja Sara on hänen omaishoitajansa, ja heidät vapautettaisiin.
  • Iranin viranomaiset lopettaisivat kansalaistensa vainoamisen.

Lähteet: Article18, MEC

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print