Your Cart

Iranilaiselle Mary Mohammadille ihmisoikeuspalkinto

Iranilainen kristinuskoon kääntynyt Mary Mohammadi nousi kansainväliseen tietoisuuteen poikkeuksellisen rohkeutensa vuoksi, joka johti vaikeuksiin Iranin viranomaisten kanssa. Nyt hän on saanut tunnustuksen työstään uskonnonvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Saksalainen vainottuja kristittyjä puolustava Stephanus-säätiö (Stephanus-Stiftung für verfolgte Christen) on valinnut Mary Mohammadin tämän vuoden Stephanus-palkinnon saajaksi rohkeasta ja periksiantamattomasta työstään ihmisoikeuksien puolustamiseksi, viranomaisten harjoittamasta vainosta huolimatta. Palkinto julkistettiin 21. huhtikuuta Bonnissa.

Aiemmin säätiö on palkinnut muun muassa ”Satakielen laulu” -kirjan vankilakokemuksistaan kirjoittaneen eritrealaisen Helene Berhanen, ja niin ikään iranilaiset Maryam Rostampourin ja Marziyeh Amirizadehin, jotka hekin kirjoittivat kirjan (Vankina Iranissa) vankeudestaan Evinin vankilassa Teheranissa. Vuonna 2021 palkinto myönnettiin Saksan Marttyyrien Äänelle.

”24-vuotias Mary ei ole vaatinut ainoastaan itselleen oikeutta vaihtaa uskoaan Iranissa, missä islamin hylkääminen on rikos. Hän on myös kerännyt ja julkaissut tietoja Iranin totalitaarisen diktatuurin suorittamasta toisinajattelijoiden vainoista”, palkinnon myöntämisestä kertovassa lehdistötiedotteessa sanottiin.

Poikkeuksellista rohkeutta

”Vankina Iranissa” myytävänä nettikaupassamme hintaan 23 euroa + pk

Mary Mohammadi kääntyi kristityksi 19-vuotiaana. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran kotiseurakunnan kokoontumisesta ja hän oli vangittuna Evinin vankilassa marraskuusta 2017 toukokuuhun 2018.

Ensimmäisen vangitsemisensa jälkeen hän käynnisti kampanjan, jossa vaadittiin, että kaikki iranilaiset kristityt, olivatpa he kristityiksi syntyneitä tai kristinuskoon kääntyneitä, saavat ylistää Jumalaa kirkossa. Suurin osa kristinuskoon kääntyneistä iranilaisista on farsinkielisiä, mutta farsinkieliset jumalanpalvelukset on kielletty, joten he voivat kokoontua vain kodeissa.

Kampanjointi maksoi hänelle opiskelupaikan – hänet erotettiin yliopistosta selitystä antamatta.

Tammikuussa 2020 Iranin armeija ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Tapahtuma käynnisti Iranissa laajat mielenosoitukset, joihin Mary Mohammadi osallistui. Siellä hänet pidätettiin ja pidätyksen yhteydessä häntä pahoinpideltiin ja nöyryytettiin.

Kuukauteen hänestä ei kuultu mitään, kunnes varmistui, että hänet oli viety pahamaineiseen Qarchakin pidätyskeskukseen. Hän vapautui takuita vastaan helmikuun lopulla 2020, mutta vaikeudet eivät olleet ohi. Häntä syytettiin ”yleisen järjestyksen häiritsemisestä laittomaan kokoontumiseen osallistumalla” ja uhattiin pitkällä vankeustuomiolla.

Oikeudessa tuomari kyseli Marylta hänen uskostaan, vaikka häntä vastaan nostetut syytteet eivät liittyneet siihen mitenkään.

Viimeisimmän vapautumisensa jälkeen Mary vietti hiljaiseloa, eikä hänestä tätä ennen kuultu mitään. Nyt tiedetään, että viime vuoden helmikuun 21. päivänä hän pääsi pois Iranista ja asuu nyt Yhdysvalloissa.

”Voisinko olla yhtä rohkea kuin Stefanos?”

”Satakielen laulu” verkkokaupassamme, 15 euroa + pk

Mary kertoo, että 17-vuotiaana hän ryhtyi tutkimaan uskontoja ja muissa maissa vallalla olevia maailmankatsomuksia, ja siitä lähtien hän on pitänyt Jeesusta historian merkittävimpänä henkilönä.

Hänen oli vaikeaa saada farsinkielistä Raamattua käsiinsä, sillä ne ovat laittomia. Sitä lukiessaan hän kysyi, voisiko hän olla yhtä rohkea, kuin Stefanos, ensimmäinen marttyyri.

Palkinnosta kiittäessään Mary sanoi sen rohkaisevan häntä jatkamaan taistelua sorrettujen puolesta.

”Omistan Stephanus-palkinnon kaikille tuntemattomille vainotuille naisille, jotka jatkavat taistelua oikeuksiensa puolesta saamatta tukea mistään”, hän sanoi.

Hän rohkaisi kaikkia vainottuja puolustavia vetoamaan vallanpitäjiin diktatuureissa ja vaatimaan omia demokraattisia hallintojaan ottamaan kantaa, esimerkiksi vaatimalla uskontonsa tai poliittisten näkemystensä vuoksi vangittujen vapauttamista.

”He saavat ehdottomasti tietää tästä tuesta vankeudessa ollessaan”, hän painotti.

Lähteet: UCAnews, Marttyyrien Ääni, Article18

Iran – Mary Mohammadille tuomio

Iran – Mary Mohammadille tuomio Kristinuskoon kääntyneen 21-vuotiaan Mary Mohammadin oikeudenkäynti pidettiin 14. huhtikuuta. Nyt hänelle on kerrottu oikeuden päätös: kolme kuukautta ja yksi päivä ehdollista vankeutta ja kymmenen ruoskaniskua.

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print