Your Cart

VOM Siskot – Traumaterapia Isisin vainoamien kristittyjen apuna

14.4.2025
Toivon puu terapiakeskuksessa
Toivon puu.

Terroristijärjestö Isis järkytti maailmaa kymmenen vuotta sitten, kun se valloitti alueita Lähi-idässä ja vainosi raa’alla tavalla kristittyjä ja muita vähemmistöuskontoihin kuuluvia. Tuhannet nuoret naiset joutuivat Isisin orjiksi. Mitä heille kuuluu tänään?

Vuonna 2014 Isis tuli Pohjois-Irakiin Mosulin alueelle ja laajemmallekin, ja monien kylien kaikki asukkaat joutuivat lähtemään kodeistaan. He ovat vihaisia ja hyvin väsyneitä. Heillä ei ollut paikkaa, missä asua, eikä heillä tuohon aikaan ollut edes telttoja. Munir ja Leila yhdessä seurakunnan kanssa alkoivat pohtia, miten heille voisi osoittaa Jumalan rakkautta. Sitä he tarvitsevat. Kun he näkivät, että seurakunta osoittaa heille rakkautta, se merkitsi heille paljon.

Heille annettiin ruoka-apua tai heitä autettiin kaikessa muussakin mahdollisessa. Näin alkoi työ Isisin vainoamien ihmisten parissa. Munir sanoo, ettei tällaista työtä voi tehdä vain kirkon seinien sisäpuolella, vaan on mentävä sinne, missä apua tarvitaan.

Traumaterapiaa kaikkensa menettäneille

Leilan ja Munirin sydämet sykkivät särkyneille ja kärsiville ihmisille, jotka ovat menettäneet elämässään paljon. Leila sanoo, että ihmiset todella tarvitsivat monenlaista apua ja he alkoivat miettiä, miten voisivat parhaiten auttaa heitä. He näkivät nuoria naisia, jotka olivat selviytyneet kuin ihmeen kaupalla Isisin kynsistä. Ensi alkuun alettiin järjestää erilaisia sielunhoidollisia ja trauman hoitoon keskittyviä kursseja, jotta näitä naisia voitaisiin auttaa. Sen jälkeen perustettiin Hope Center, Toivon keskus, joka on tarkoitettu traumaterapiaa tarvitseville naisille. 

Toivon keskukseen tulevat nuoret naiset asuvat lähistöllä sijaitsevalla pakolaisleirillä. Heille järjestetään bussikuljetus keskukseen. Kurssien aikana käsitellään viisi trauman hoitoon liittyvää aihealuetta. Heille on alettu opettaa myös muita tärkeitä asioita ja siten heitä autetaan kehittämään itseään käytännön aloihin keskittyvien kurssien avulla. Lisäksi naiset oppivat, miten he voivat työllistyä perustamalla pienyrityksen.

Miten traumaterapiakurssit ovat sitten auttanut Isisin vankeina olleita? Leila sanoo, että häntä on erityisesti rohkaissut se, että he ovat nähneet todellisen muutoksen ihmisissä. Naisille halutaan kertoa myös, millainen Jumala on. Heille osoitetaan Jumalan rakkautta, ja kun he tarvitsevat sielunhoitoa, heidän kanssaan istutaan kasvokkain ja puhutaan, mistä he haluavat puhua. Heitä rohkaistaan Raamatun jakeilla, heidän kanssaan rukoillaan ja heille kerrotaan, miten tärkeä ihmiselle on suhde Jumalaan, koska vain Jumala voi pelastaa. 

Nämä naiset toivovat tulevaisuudelta monia asioita. Se on hyvä, sillä se on merkki siitä, että he ovat alkaneet toipua. Ellei heillä ole tulevaisuuden toivoa, se tarkoittaa, että he ovat masentuneita tai he kamppailevat monien sisäisten ongelmien kanssa. Merkki toivosta on osoitus siitä, että he ovat paranemassa ja heidän asiansa sujuvat hyvin.

Elämänpuu ja toivonpuu 

Terapiakurssilla on kaksi tärkeää elementtiä. Ensimmäinen on toivonpuu, johon naiset ovat piirtäneet tulevaisuudensuunnitelmiaan. Kuvissa oli taloja ja kuvausta siitä, minne he aikovat mennä ja miksi he haluaisivat tulla. Heille vakuutetaan, että kaikki toivo on Jumalan kädessä ja että Jumala voi auttaa heitä, kun he rukoilevat Häntä ja puhuvat Hänelle. 

Toinen tärkeä elementti on elämänpuu. Tämä puu on naisille hyvin merkityksellinen. Sen kautta pyritään palauttamaan hyviä ajatuksia menneistä ajoista ja heitä autetaan pitämään mielessään hyvät ja positiiviset muistot entisestä kotiseudustaan ja perheestään. 

Tämän kaiken kautta naisia rohkaistaan luottamaan Jumalaan, joka antaa heille tulevaisuuden ja toivon. Naisiin pyritään luomaan hyvät ja luottamukselliset suhteet. Heihin valetaan uskoa Jumalaan ja heidän puolestaan rukoillaan. Naiset ovat päivittäin viitisen tuntia keskuksessa ja osa ajasta varataan keskustelemiseen. Jos jollakulla on ongelmia, häntä pyritään auttamaan heti. 

Tässä kauniisti sisustetussa Toivon keskuksessa naiset pääsevät turvalliseen paikkaan, jossa saavat osakseen rakkautta ja välittämistä. Terapiasession ja muiden aktiviteettien jälkeen naisille opetetaan myös englantia ja syödään yhdessä lounas ennen kuin he päivän päätteeksi palaavat pakolaisleirille. 

Maryamin tie vapauteen 

Terapiakursseille on osallistunut niin kristittyjä kuin jesidinaisia. Vuonna 2014 Isis valtasi Sindžarin kaupungin Luoteis-Irakissa, joka kuuluu Irakin köyhimpiin. Isis surmasi paikallisia ihmisiä ja pakotti naiset ja lapset orjuuteen. Myöhemmin alueelta löydettiin joukkohauta. 

Maryam on kotoisin Sindžarista. Hän oli 20-vuotias, kun Isis sieppasi hänet. Kun hän tuli Toivon keskukseen, hän oli poissaoleva eikä puhunut kenellekään. Nuori nainen oli kokenut järkyttäviä asioita, ja oli mennyt aivan lukkoon. Hänen tunteensa olivat täysin kuolleet. 

Vertaistuki ja Toivon keskuksen lämmin ja hoitava ilmapiiri alkoivat kuitenkin vaikuttaa. Maryam tuli ulos kuorestaan ja alkoi muiden lailla jakaa kokemuksiaan. Vähitellen jopa hymy pyrki hänen kasvoilleen. Maryamin puolesta rukoiltiin paljon, ja pikkuhiljaa tuska alkoi helpottaa. Toivo ja luottamus palasivat elämään ja hän löysi uudenlaisen suhteen Jumalaan.

KUUNTELE:

Kuuntele Leilan ja Munirin haastattelu Radio Deistä tiistaina 15.4. klo 20 tai tämän linkin kautta: vom-siskot-ohjelmat.

TULE MUKAAN:

Tervetuloa kaikki siskot Marttyyrien Ääni VOM Siskot -ryhmään Facebookissa.

Vartti vainotuille VOM Siskot -rukousliveen TI 15.4. klo 18.

LAHJOITA:

Tue Hope-Centerin, traumaterapiakeskuksen työtä Irakissa.
Tili: FI0857892320056601    Viite: 871 378

Lataa huhtikuun VOM-siskot aihe tästä.

Klikkaa kuvat auki

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print