Your Cart

VOM Siskot – Traumatisoituneet naiset saavat avun terapiakeskuksessa

Sari Palomäki haastattelee terapiakeskuksen vetäjää.

Isisin toimet Lähi-idässä jättivät synkät varjot. Kaikki ”vääräuskoiset” olivat heille avointa riistaa. He kylvivät kauhua, surmasivat miehiä ja sieppasivat naisia seksiorjiksi. Vaikka Isis saatiin kukistettua, sen vaikutus tuntuu edelleen. Terrorin varjot ovat pitkät ja raskaat. Lukuisat kotoaan paenneet ihmiset eivät ole voineet palata tuhotulle kotiseudulleen. Tuhansia ihmisiä elää yhä pakolaisleireillä.

Esimerkiksi Dohukin ympäristössä on yhä kymmeniä leirejä, joissa eletään teltoissa, aina ei ole vettäkään saatavilla ja varsinkin talvisin olot ovat erittäin kurjat. Eräälläkin isolla leirillä asuu 3000 perhettä.

Pohjois-Irakissa toimii terapiakeskus, joka auttaa Isisin toimesta traumatisoituneita naisia, jotka ovat saaneet apua Hope-keskuksessa sisäiseen rikkinäisyyteensä.

Terapiakeskus auttaa

Terapiakeskuksessa on erityinen viiden kohdan ohjelma, joka tukee naisten selviytymistä kohtaamistaan järkyttävistä kokemuksista. Naisille opetetaan asioita, joiden tarkoituksena on lisätä heidän turvallisuudentunnettaan, toivoaan tulevasta ja henkistä vakauttaan. He saavat eväitä siihen, miten voisivat jatkaa elämäänsä ja tehdä siitä paremman. Ohjelma käsittää seuraavia aiheita: turva, vakaus, sosiaaliset suhteet, uusien asioiden oppiminen ja toivo.

Useiden naisten kohdalla joudutaan lähtemään liikkeelle hyvin pienin askelin, sillä aloittaessaan ohjelman monien tilanne on ollut todella surkea. Isisin kynsissä olleet ovat sisältä aivan rikkinäisiä. He ovat surullisia, moni haluaisi tappaa itsensä. Pelkkä elossa oleminen saattaa olla hyvin vaikeaa.

Ensimmäisinä Isisin toimien jälkeisinä hyvin vaikeina vuosina naiset viettivät Hope-keskuksessa kolme kuukautta, mutta viimeisten kahden vuoden ajan aika on lyhentynyt viiteen viikkoon. Heille opetetaan ohjelman mukaisia aihealueita, he harjoittelevat erilaisia arkea auttavia asioita ja oppivat mm. tekemään käsitöitä sekä valmistamaan ruokaa.

Marttyyrien Ääni on tukenut terapiakeskusta jo useiden vuosien ajan maksaen sen kuukausittaiset vuokrat.

Fatiman kohtalo

Fatima oli vasta 14-vuotias, kun Isis valtasi hänen kotikylänsä Pohjois-Irakissa. Perheen isä ja veljet surmattiin ja Fatima, samoin kuin hänen sisarensa siepattiin. Heidät myytiin Isisin sotilaille, ei vain yhteen kertaan vaan useammin. Heitä pidettiin lukuisten muiden tyttöjen tavoin seksiorjina. Fatima yritti paeta, mutta hänet saatiin kiinni ja pahoinpideltiin raa’asti. Armoa ei annettu. Vapautus tuli vasta, kun Isis saatiin kukistettua.

Kun Fatima tuli terapiakeskuksen kurssille, hän elämänsä oli riekaleina. Hän oli täysin apaattinen, eikä arki ottanut sujuakseen. Kurssilla hän tapasi muita saman kauhun kokeneita nuoria naisia. Yhdessä he itkivät ja purkivat sydäntään. Pala palalta, hyvin hitaasti, löytyi turva ja toivo elämään. Fatima sai erityistä apua ja iloa arkisten asioiden opettelusta, kuten ruoan laittamisesta ja ompelemisesta. Hänen omanarvontuntonsa alkoi vähitellen eheytyä.

Fatima löysi uudenlaisen suhteen Jumalaan ja sanoo nyt, että Jumala pysyy muuttamaan jokaisen sydämen murheen iloksi. Elämään tuli jälleen toivoa ja merkitystä. Terapiakeskuksen kurssi oli hänelle ponnahduslauta, jonka kautta hän pystyi jatkamaan elämäänsä.

Lataa pdf tästä.

KUUNTELE:

Hope-keskuksen vetäjän Ghadan haastattelu Radio Deistä tiistaina 21.3. klo 20 tai ohjelma-arkistostamme: www.marttyyrienaani.fi/vom-siskot-ohjelmat

TULE MUKAAN:

Rukoilemaan maaliskuun VOM Siskot -aiheen puolesta Vartti Vainotuille LIVE-rukoushetkeen Facebookiin tai YouTubeen tiistaina 21.3. klo 18. alkaen.

Irakin kristityt yhä Isisin jäljiltä hajaannuksessa

Yhdysvaltain hallinnon yhteydessä toimiva kansainvälisen uskonnonvapauden komitea, USCRIF, joka tarkkailee uskonnonvapauden toteutumista maailmalla, on jälleen julkaissut vuosiraporttinsa. Irakin kohdalla siinä todetaan tilanteen parantuneen jonkin verran, mutta Isisin pakoon ajamien kristittyjen

Rajat ylittävää uskovien yhteyttä Irakissa

Irakissa toimiva yhteistyökumppanimme Mahmud järjestää säännöllisesti konferensseja, joihin uskovat naapurimaista ja Irakistakin saapuvat saamaan Raamatun opetusta ja viettämään yhteistä aikaa. Monille heistä tämä on ainoa paikka, jossa he voivat olla

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print