22.1.2024
Muslimienemmistöisessä Pakistanissa köyhien kristittyjen asema on vaikea. Koska köyhien kristittyjen naisten on erityisen vaikea saada kunnon koulutusta Pakistanissa, monien naisten vaihtoehtona on työskennellä raskaassa työssä tiilitehtailla tai kotiapulaisina rikkaissa muslimiperheissä, missä he ovat alttiina vainolle, sieppauksille ja raiskauksille.
Marttyyrien Ääni järjestää vuosittain 10 ompelukurssia nuorille naisille useissa tiilentekijäkylissä. Jokaiseen koulutukseen otetaan 22 opiskelijaa.
Sari ja Mari Palomäki vierailivat joulukuussa viiden ompelukoulutuksen päättäjäisissä ja saivat lahjoittaa valmistuneille päättötodistuksen lisäksi ompelukoneen. Ompelukoulutukset toimivat todellakin muutoksen tekijöinä näille nuorille naisille! Monet kurssin suorittaneet aloittavat pienyrityksen tai pääsevät tekstiilitehtaaseen töihin.
Fozia toimii opettajana ompelukurssilla
Fozia on toiminut opettajana Nurpurin tiilentekijäkylän ompelukurssilla. Ensimmäisen kurssin aikana hän ymmärsi, että monet nuoret tytöt eivät pääse opiskelemaan, koska se on liian kallista heidän perheilleen. Lisäksi nuorilla naisilla ei ole lupaa poistua kotikylästään koulutuksen saamista varten. Ihmiset tekevät töitä tiilitehtaalla, eivätkä he voi varmasti tietää tuleeko palkka ajallaan. Perheen elättäminen maksaa ja opiskelu jää siksi helposti toissijaiseksi asiaksi.
Marttyyrien Äänen sponsoroimiin ompelukoulutuksiin on helpompi osallistua, sillä ne järjestetään aina nuorten omalla alueella, heidän omassa kylässään. Koulutuksessa olleet nuoret naiset ovat ahkeroineet kovasti ja voivat nyt aloittaa työn, jossa saavat käyttää uusia taitojaan. He pystyvät nyt auttamaan perhettään ja osallistumaan sen elättämiseen.
Fozia kertoo, että hän itsekin rakastaa tehdä erilaisia ompelutöitä ja on ollut todella iloinen, kun on saanut jakaa oppimaansa muille. Hän on hyvin kiitollinen ompelukouluista, joissa on jatkuvaa toimintaa ja joissa tyttöjen opiskelu sujuu hyvin. Kymmenen Nurpurin kylän naista on jo aloittanut oman pienyrityksen. Toiset kymmenen tekevät ompelutöitä kotonaan. Se on suuri siunaus kylän ihmisille.
Shaman elämä muuttui
Shama on 18-vuotias ja hänellä on kolme veljeä. Perheen isä toimii päiväpalkkalaisena ja äiti on kotiäiti. Shama kertoo, että hänen mielialansa muuttui suuresti koulutuksen aikana ja hänen itsetuntonsa on kasvanut. Ensin hän vain opiskeli ilman sen kummempia päämääriä, mutta opintojen aikana hänen tulevaisuudensuunnitelmansa kirkastuivat.
Shama kertoo menneensä kolme päivää aikaisemmin naimisiin. Hänellä on yhä perinteiset, kauniit ja värikkäät morsiamen mehndi-hennakuvioinnit käsissään. Hän siis tuli valmistujaisiin heti hääjuhlansa jälkeen hakemaan päättötodistusta.
Iloitsemme kaikki Shaman puolesta ja onnittelemme häntä. Hän kertoo muuttaneensa naimisiin mentyään Jagowala-nimiseen kylään, missä hänen appivanhempansakin asuvat.
Shamalla on suuri toive. Hän haluaisi aloittaa kylässä samanlaisen ompelukoulutuksen, missä on itse juuri saanut opiskella. Hän haluaisi jakaa oppimaansa muillekin. Hän haluaa olla muutoksen tekijä. Hänen oman elämänsä mullistui kurssin aikana ja nyt hän haluaa parantaa muidenkin nuorten naisten elämänlaatua. Shama on hyvin onnellinen nuori nainen.
Kukaan ei enää pilkkaa Gaidaa
Gaida on kuuromykkä nuori, kaunis nainen. Häntä pilkattiin ja väheksyttiin vammansa takia ja hän oli perheelleen suuri taakka. Muutama vuosi sitten hän pääsi ompelukoulutukseen yhdessä siskonsa kanssa. Sisko osaa viittomakieltä ja opasti Gaidaa aina kun koulutuksessa saatiin uusia ohjeita. Sillä tavalla Gaida oppi ompelemaan ja valmistui vuoden 2022 keväällä. Hän esitteli silloin ylpeänä Marttyyrien Äänen tiimille tekemiään töitä.
Gaida tuli tapaamaan Sari ja Mari Palomäkeä Clarck Abadin kylän valmistujaisjuhlaan ja kertoi perustaneensa pienyrityksen. Hän valmistaa vaatteita ja koriste-esineitä ja myy niitä hyvään hintaan. Hänestä on tullut vahva tuki perheeseensä, jota voi auttaa taloudellisesti. Kukaan ei enää pilkkaa ja väheksy häntä.
Marttyyrien Äänen tukemat ompelukoulutukset ovat todellakin muutoksen tekijöitä. Vuosittain köyhissä tiilentekijäkylissä 220 nuorta naista saa koulutuksen ja mahdollisuuden perustaa pienyritys. Valmistujaisissa heille jaetaan todistuksen lisäksi lahjaksi ompelukone. Lisäksi haluamme vahvistaa heidän kristillistä identiteettiään lahjoittamalla heille urdunkielisen Raamatun. Suomalaiset siskot ovat askarrelleet onnittelukortteja, joita jaamme valmistuneille. Sen myötä he ymmärtävät kuuluvansa maailmanlaajuiseen kristittyjen yhteisöön.
KUUNTELE:
Kuuntele ohjelma ompelukoulutuksista Radio Deistä Ti 23.1. klo 20 tai tämän linkin kautta: vom-siskot-ohjelmat
KATSO:
Katso TV7-kanavalta Marttyyrien Äänen ohjelma Pe 9.2. klo 21.15. Ohjelman nimi on ”Tulevaisuuden toivoa vainotuille pakistanilaisille kristityille”.
TULE MUKAAN:
VOM Siskot Vartti vainotuille LIVE-rukoushetki on Facebookissa ja YouTubessa tiistaina 23.1. klo 18 alkaen. Tule mukaan rukoilemaan!
Tervetuloa kaikki siskot Marttyyrien Ääni VOM Siskot -ryhmään Facebookissa.
LAHJOITA-LINKKI ja teksti:
Marttyyrien Ääni tukee köyhien pakistanilaisten kristittyjen naisten ompelukoulutuksia 10 tiilentekijäkylässä vuosittain. Voit tukea koulutuksia valitsemalla lahjoitussivun alasvetovalikosta VOM Siskot viitteen 871 378. Pääset sinne tästä klikkaamalla.
Lataa pdf tästä.
Siepattuna ollut tyttö: ”Pakistanissa ei ole turvallista olla tyttö”
Nayab Gill oli vain 13-vuotias, kun muslimityönantaja vei hänet kotoaan Gujranwalasta. Hänet pakotettiin kääntymään islamiin ja naimisiin sieppaajansa kanssa. Kaksi vuotta sieppauksensa jälkeen Nayab suoritti uskaliaan paon, ja kertoo nyt tarinansa.
Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia”
Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia” 17.1.2024 Toistuva väkivalta uskonnollisia vähemmistöjä vastaan Pakistanissa asettaa kyseenalaiseksi Pakistanin viranomaisten tammikuun 8. päivänä antaman lausunnon, jonka mukaan Pakistan kannattaa uskonnonvapautta ja suojelee vähemmistöuskontoja. Tammikuun
Marttyyrien Äänen matkassa Irakissa ja Pakistanissa
Marttyyrien Äänen edustajat ovat tällä viikolla olleet vierailemassa työkohteissamme: Hannu Lahtinen Irakissa, Sari Palomäki ja Mari Palomäki Pakistanissa.
”Rakkaus ajaa auttamaan vainottuja” – Radio Patmos
Summen ja Kiran ovat nuoria naisia Pakistanissa, jotka tekevät uutterasti työtä auttaen vainottuja kristittyjä tiilentekijäkylissä. Tässä Sari Palomäen tekemässä haastattelussa he kertovat työstään tällä vaikealla työsaralla. Ohjelman voi myöhemmin kuunnella
”Mistä toivo Pakistanin tiilentekijälapsille?” – Radio Patmos
Sadattuhannet perheet Pakistanissa ovat sukupolvien ajan kärsineet orjatyöstä tiilitehtaiden säälimättömässä otteessa. Lapsityö kukoistaa tässä armottomassa ympäristössä. Maan tiilitehdastyöläiset raatavat päivästä toiseen vailla toivoa tehtaiden piippujen varjoissa. Mistä löytyy toivo Pakistanin
”Jumalanpilkkasyytökset ajavat kristityt ahdinkoon Pakistanissa” – TV7
Pakistan on yksi maailman vaikeimmista maista kristityille. Tässä ohjelmassa kerrotaan mm. Pakistanin ongelmallisesta jumalanpilkkalaista ja minkälaisiin vaikeuksiin kristityt ovat sen tähden joutuneet. Ilpo Jokimäen haastateltavana Sari Palomäki ja Mari Palomäki.