Syyrian levottomuudet puhkesivat vuonna 2011 ja Homsin kaupunkia pidettiin kapinan pääkaupunkina. Pian sen jälkeen konflikti laajeni maanlaajuiseksi sisällissodaksi. Suurimmat kärsijät olivat siviilit ja vähemmistöt, kuten kristityt. Esimerkiksi Homsin kaupungista 90 % kristityistä ajettiin pakosalle ja heidän omaisuutensa vietiin.
Syyrialaisia pakeni sotaa useisiin maihin. Libanonissa sotaa paenneita on arviolta 2-3 miljoonaa, joista suurin osa asuu isoilla pakolaisleireillä. Marttyyrien Ääni auttaa kristittyjä ja kristityiksi kääntyneitä pakolaisia Libanonissa toimittaen ruoka- ja hygieniatuotteita pakolaisleirille sekä tukien raamatunopetuksen antamista leireillä.
Raskas pakomatka vuorten yli
Mari Palomäki tapasi Dohan Bekaan laakson pakolaisleirillä, missä hän asuu perheensä kanssa. Doha on kotoisin Homsista, paikasta, jossa käytiin sisällissodan kiivaimmat taistelut.
Ennen sotaa asiat olivat Syyriassa kaikin tavoin hyvin. Doha kertoo, että hänen perheensä elämä ja taloudellinen tilanne olivat kunnossa ja hänen lapsensa kävivät koulua. Koko tilanne muuttui, kun sota alkoi. Dohan perhe kärsi paljon sodan alkamisen jälkeen.
Doha pakeni lastensa kanssa sotaa Libanoniin. Pakomatka oli raskas ja uuvuttava, sillä Doha joutui pakenemaan yksin vuorten yli lastensa kanssa, joista nuorin on vaikeasti kehitysvammainen. Hänen miehensä joutui jäämään Syyriaan, sillä hän oli sairas, eikä voinut lähteä. Mutta Dohalla ei ollut vaihtoehtoa, sillä hän halusi viedä lapsensa turvaan.
Lasten tähden Dohan piti pitää itsensä koossa ja jaksaa. Hän teki päivittäin kovasti töitä, että sai elätettyä heidät. Heidän asuinpaikassaan ei ollut jääkaappia eikä pyykinpesukonetta. Doha pesi kaikki vaatteet käsin. Perhe asui silloin kellarissa, ison talon alimmassa kerroksessa. Asunto toimi autotallina ja tilaa oli hyvin vähän. He kaikki nukkuivat samassa pienessä, noin kuuden neliön huoneessa. Myöhemmin perhe muutti pakolaisleirille.
Aluksi oli hyvin vaikea saada apua mistään, edes YK ei auttanut heitä. Joitakin vuosia sitten Doha tutustui kristittyyn avustusjärjestön työntekijään. Hän oli jälleen kerran käynyt pyytämässä apua YK:n toimistosta saamatta sitä, kun hän tapasi järjestön edustajan. Pian hän tutustui moneen uuteen ihmiseen. He saivat järjestöltä ruokaa ja muutakin apua.
Elämä saa uuden suunnan
Muslimina syntynyt ja kasvanut Doha kertoo, että hänen elämänsä muuttui kolme vuotta ja neljä kuukautta sitten. Silloin hän kohtasi Jeesuksen Kristuksen, ja otti hänet vastaan sydämeensä. Elämä alkoi muuttua, siitä tuli hyvää, itse asiassa paljon parempaa kuin ennen, kertoo Doha. Hän alkoi lukea Raamattua ja sana alkoi avautua hänelle. Kaikki eivät kuitenkaan hyväksy kristityksi kääntyneitä entisiä muslimeja ja se surettaa Dohaa.
Doha kertoo, että suurin muutos mitä hänessä itsessään on tapahtunut uskoon tulon myötä, on se, että hänellä on nyt sisäinen rauha, ja hänen sydämensä on jälleen ehjä. Hän rukoilee yleensä yksinäisyydessä, jos hän kamppailee jonkin asian kanssa. Sitten joku järjestön työntekijä saattaa ottaa juuri sen asian puheeksi, tai se on raamattupiirin aiheena. Doha pitää seurakunnassa käymisestä ja on mukana avustusjärjestön työssä.
Hän on puhunut uudesta uskostaan läheisilleen ja niille, joita hän arjessaan tapaa. Aina, kun hän on oppinut jotain uutta Raamatusta, hän kertoo oppimansa läheisilleen ja ystävilleen. Doha on oppinut myös kohtaamaan ihmisiä rakastaen ja arvostaen. Anteeksiantava sydän ei pidä yllä vihan tunteita muita kohtaan. Lähimmäisiään voi tukea ja auttaa antamalla omastaan jotain sellaista, mitä toisella ei ole. Doha kertoo, että jos hän tietää, että jollakin on puutetta ruoasta, hän jakaa saamansa annoksen toisen kanssa.
Jumala on tehnyt suuria Dohan elämässä. Hänen kasvoistaan ja hymystään näkee, että hänen sydämessään on jotain erityistä, joka loistaa valona siellä, missä hän kulkeekin.
TV7 arkistosta Marttyyrien Ääni -ohjelma jakso 256: Libanon kaaoksen keskellä
TULE MUKAAN:
Rukoilemaan marraskuun VOM Siskot aiheen puolesta Vartti vainotuille LIVE-rukoushetkeen Facebookiin tai YouTubeen tiistaina 22.11. klo 18 alkaen.
Lataa pdf tästä.