Your Cart

Vietnamilaiset hmong-uskovat pyytävät tukea

Kotiseurakunta koolla Vietnamin maaseudulla.

Keski-Vietnamissa asuvat hmong-kristityt kohtaavat ankaraa vainoa. He ovat turhaan yrittäneet saada viranomaisilta apua ahdinkoonsa, joten nyt he toivovat saavansa kansainvälistä huomiota tilanteelleen.

Vietnamin keskiosassa sijaitsevan Nghe Anin provinssin viranomaisilla on käynnissä keskinäinen kilpailu siitä, kuka saa luotua hallinnoimastaan alueesta ”kristityistä vapaan alueen”. Tavoitteeseensa he pyrkivät piittaamatta Vietnamin uskonnonvapautta koskevista laeista.

Paikallisviranomaiset painostavat uskovien luonnonuskoisia sukulaisia ajamaan kristityt kodeistaan. Heidät häädetään perheittensä luota, pakotetaan hylkäämään elinkeinonsa sekä yhteisönsä, ja usein karkotetut saavat mukaansa vain yllään olevat vaatteet.

Joitakin uskovia on erotettu puolisoistaan ja lapsistaan. Heiltä voidaan viedä kodit ja pellot, joskus jopa vihkisormukset, jos he sinnikkäästi pitävät kiinni uskostaan. Viranomaisten puoleen kääntyessään heille sanotaan, että kyseessä on perheen sisäinen asia.

Ainoa keino jatkaa elämää entiseen tapaan olisi kieltää usko ja palata esi-isien vaalimaan luonnonuskoon. Usko Jeesukseen on kuitenkin vapauttanut heidät pahojen henkien vallasta ja niiden pelosta, eivätkä he halua palata siihen.

Usein koko perhe tulee samaan aikaan uskoon, joten heidät kaikki ajetaan pois. Viime kuussa yksi äiti kuitenkin erotettiin kahdesta pojastaan. Vaikka Lau Y Pa on vasta 33-vuotias, hänellä on kaksi teini-ikäistä poikaa, joihin hän ei enää saa olla yhteydessä. Kun Morning Star Newsin toimittaja tapasi hänet heinäkuun alkupuolella, itkusta märkien nenäliinojen pino naisen edessä kasvoi kasvamistaan. Hän oli juuri saanut tietää, että hänen äskettäin kristinuskoon kääntyneelle sukulaisnaiselleen, Lay Y Tongille oli käynyt samoin kuin hänelle.

Miksi juuri Nghe An?

Tämän kaltainen vaino on jatkunut vuosia erityisesti Nghe Anin provinssissa. Mutta miksi juuri erityisesti siellä?

Nghe An on provinssi, jossa Ho Chi Minh syntyi. Sen vuoksi alueella ylpeillään sen asemasta kommunistisen vallankumouksen kehtona. Viranomaiset kilpailevat kunniasta julistaa oma hallintoalueensa ”kristityistä vapaaksi alueeksi”.

Toisinaan jopa 20 paikallisviranomaista ja poliisia saattaa saapua uskovien kotiin keskellä yötä pelottelemaan ja uhkailemaan heitä, elleivät he palaa henkien palvontaan. Kieltäytyviltä voidaan takavarikoida karja, vilja, pellot, kaikki maanviljelyksessä tarvittavat työkalut, heidän kotinsa voidaan ryöstää ja heiltä voidaan katkaista sähköt.

Vu Ba Sua on tuore äiti, jonka vauvaa viranomaiset eivät suostuneet rekisteröimään hänen uskonsa vuoksi. Sen johdosta lapsi ei ole oikeutettu erinäisiin sosiaalitukiin. Lapsi sairastui, ja Sua vei vauvansa sairaalaan. Sairaalasta kuitenkin sanottiin, että kristityillä ei ole oikeutta terveydenhoitoon. Lisäksi, koska Sua ja hänen miehensä olivat tehneet selväksi, että he eivät luovu uskostaan, viranomaiset tulivat heidän kotiinsa ja veivät mennessään kotieläimet, jotka he aiemmin olivat antaneet pariskunnalle.

Aiemmin paikallisilla uskovilla on ollut tapana sopia asiat kaikessa hiljaisuudessa paikallisten viranomaisten kanssa, mutta koska siitä ei nyt ole apua, he ovat kääntyneet muiden maiden uskovien puoleen. He ovat myös valittaneet paikallisviranomaisten käytöksestä ylemmille viranomaisille, mutta sekään ei ole tuottanut tulosta. Tähän mennessä viranomaiset eivät ole edes vastanneet uskoville.

Vaikka vainon takana ovat paikallisviranomaiset, ylempien viranomaisten täydellinen vaikeneminen kertoo myös heidän asenteestaan.

Muistetaan rukouksin Nghe Anin alueen hmong-uskovia!

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print