Your Cart

Vietnamin evankeliset uskovat vihan kohteena koronatartunnan vuoksi

Ho Chi Minh City. Kuva: KB

Vietnamilaista kotiseurakuntaliikettä syytetään rikoksesta ja maan koko evankelisten kristittyjen yhteisö on vihan kohteena seurakunnassa tapahtuneiden koronatartuntojen vuoksi.

Uskova aviopari oli toukokuun lopulla osallistunut karismaattisen, itsenäisen kotiseurakuntaliikkeen Revival Ekklesia Missionin (REM) tilaisuuteen Ho Chi Minh Cityssä. Joitakin päiviä sen jälkeen, 26. toukokuuta, he tunsivat itsensä sairaiksi, ja menivät paikalliseen sairaalaan.

Viranomaiset olivat asettaneet toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle kokoontumisrajoituksia, joiden mukaan enintään 20 henkilöä sai kokoontua yhteen kerralla. Siihen mennessä REM-seurakunta oli siirtynyt pitämään tilaisuutensa enimmäkseen verkossa, ja kohtalokkaaksi koituneessa kokouksessa oli fyysisesti paikalla vain seitsemän henkilöä.

Pariskunta osoittautui koronapositiivisiksi, ja Vietnamin hyvin organisoitu jäljityskoneisto pyörähti käyntiin. Seuraavaan tiistaihin, 1. kesäkuuta, mennessä viranomaiset olivat jäljittäneet 211 positiivista koronatulosta, jotka olivat alkujaan REM-seurakunnan tilaisuudesta.

Seuraukset olivat nopeita. Sunnuntaina 30. toukokuuta REM-seurakunnan rekisteröinti ”hyllytettiin toistaiseksi” ja tiistaina 1. kesäkuuta viranomaiset ilmoittivat seurakunnan olevan epäiltynä koronan levittämisestä. Varasisäministeri sanoi, että jos vakavia rikkomuksia löydettäisiin, REM tulisi kärsimään paljon ankarampia rangaistuksia, kuten esimerkiksi seurakunnan lakkauttamisen.

Viranomaiset sulkivat koko Ho Chi Minhin kaupungin ja muita tartuntapesäkkeitä tästä syystä, ja kansainväliset saapuvat lennot peruttiin. Hanoissa viranomaiset testasivat välittömästi REM:in kahdessa toimipaikassa olleet. Kenelläkään ei todettu tartuntaa, mutta siitä huolimatta kaikki uskonnolliset tilaisuudet kiellettiin välittömästi.

Valtion kontrollissa toimivat tiedotusvälineet ryhtyivät julkaisemaan negatiivisia uutisia, huhuja ja vihjailuja REM-seurakuntaan liittyen.

Vietnamissa sekä katoliset että evankeliset kristityt ovat noudattaneet Vietnamin tiukkoja ja pääosin onnistuneita rajoituksia koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Vaikka REM:in tilaisuus ei ollut rikkonut voimassa olleita sääntöjä, viranomaiset näyttävät saaneen siitä tilaisuuden kurittaa kotiseurakuntia.

Eri seurakuntia edustavat kristilliset johtajat ovat kirjoittaneet avoimen kirjeen pääministeri Pham Minh Chinhille, jossa he anovat armoa ja pyytävät myötätuntoa REM-seurakunnalle vihamielisyyden ja syytösten sijaan.

Ho Chi Minhin katolinen arkkipiispa Giuse Nguyen Nang sanoi REM-seurakunnan olevan monien muiden tavoin koronan uhri, ja että heitä pitäisi kohdella myötätuntoisesti ja välittäen, ei rikoksesta syyttäen.

Toinen katolinen seurakunta on kannanotossaan kysynyt, miksi REM:iin kohdistuu niin paljon julkista kritiikkiä, kun aiemmin on ollut huomattavasti suurempia tartuntaryppäitä, joista ei ole koitunut mitään julkista hälyä.

Vietnamin Evankelinen Allianssi on julkaissut kiireellisen esirukouspyynnön. Pyynnössä sanotaan: ”Vietnamin evankeliset kristityt ovat vakavasti väärinymmärrettyjä, syrjittyjä, ja syvästi loukattuja.” Lisäksi: ”Joitakin evankelisia kristittyjä, mukaan lukien läheisiä sukulaisiamme ja rakkaitamme, jotka itsekin ovat koronan uhreja ja taistelevat elämästään, pidetään tartuntojen levittäjinä ja he ovat vaarassa joutua rikoksesta syytetyiksi.”

Rukoile:

  • Rukoile, että Jumala vahvistaisi ja varjelisi REM-seurakunnan johtajia ja jäseniä.
  • Rukoile Jumalalta viisautta ja ohjausta Vietnamin evankelisen yhteisön johdolle, heidän vastatessaan syytöksiin.
  • Rukoile, että viranomaiset tyynnyttelisivät käynnissä olevan julkisen raivon.

Lähteet: Morning Star News, WEA

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print