Your Cart

Valta vaihtui Nigeriassa, mitä se merkitsee kristityille?

Bola Tinubu aloitti työnsä Nigerian presidenttinä.

Valta vaihtui Nigeriassa maanantaina 29. toukokuuta, kun kaksi kautta presidenttinä toiminut Muhammadu Buhari väistyi, ja työnsä presidenttinä aloitti Bola Tinubu.

Työtä hänellä myös riittää. Tinubu sai ainoastaan 37 prosenttia äänistä. Se on pienin kenenkään Nigerian presidentin saama äänisaalis sen jälkeen, kun armeija luopui vallasta vuonna 1999. Tinubu sanoo kuitenkin sitoutuvansa yhdistämään syvästi jakautuneen kansan.

Tinubu edustaa samaa APC-puoluetta kuin edeltäjänsä Buhari. Hän myös avusti Buharin pääsyä presidentiksi ja toimi tärkeässä roolissa hänen hallinnossaan. Huomattavaa on myös se, että aiemmissa presidentinvaaleissa presidenttiehdokas on valinnut varapresidentikseen toista uskontoa edustavan henkilön: kristitty presidenttiehdokas varapresidentikseen muslimin, ja toisin päin. Tällä kertaa kuitenkin islaminuskoinen Tinubu valitsi varapresidentikseen muslimin.

Nigeria on väkiluvultaan Afrikan suurin valtio, ja syvästi jakautunut. Pohjoisessa muslimit ovat enemmistönä, etelässä kristityt. Yhä useammat kristityt pakenevat pohjoisesta Boko Haramin ja fulanien heitä vastaan tekemiä hyökkäyksiä.

Nigerian kristityt suhtautuvatkin varauksella ja odottaen näkevänsä, miten Tinubu reagoi ääri-islamistien hyökkäyksiin kristittyjä vastaan.

Vaikka muslimit ovat enemmistönä pohjoisessa, he hallitsevat koko maata. Poliittisesti vaikutusvaltaisimmat asemat kuuluvat heille.

Jumalanpilkkalaki

Deborah Emmanuel

Nigerian 36 osavaltiosta kahdessatoista on voimassa sharia-laki, mikä merkitsee myös jumalanpilkkalain voimassaoloa.

Jumalanpilkasta syytetty ei voi olla varma, että oikeus voittaa – tai että hän edes pääsee sen eteen.

Kuten Pakistanissa, missä jumalanpilkkalaki on myös aktiivisessa käytössä, Nigeriassakin kansa voi ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Surullisin esimerkki tästä tapahtui vuosi sitten. Deborah Emmanuel oli 25-vuotias kristitty yliopisto-opiskelija. Hän pyysi opiskelijatovereitaan, että he eivät julkaisisi uskonnollista materiaalia opiskelijoiden yhteisessä WhatsApp-ryhmässä.

Tämän vuoksi toiset opiskelijat syyttivät häntä jumalanpilkasta. Hänet kivitettiin ja hakattiin kuoliaaksi, ja sen jälkeen hänen ruumiinsa sytytettiin palamaan. Hänen kuolemansa tapahtui vuosi sitten, toukokuun 12. päivänä. Hänen surmaajiaan ei ole vieläkään tuotu oikeuden eteen.

Nigerian kristityt rukoilevat apua Jumalalta, ja että maailma näkisi heidän hätänsä ja tulisi apuun.

Marttyyrien Äänen työ Nigeriassa jatkuu. Dogo Nahawassa tuemme kristillistä koulua ja siellä sijaitsevat maapalstat, jotka hankimme miehensä vainoissa menettäneiden leskien viljeltäviksi. Viemme myös apua pakolaisleireille paenneille.

Evankeliumikin etenee tuellamme: tuemme etulinjan lähetyskoulua, missä entiset muslimit, osa heistä jopa entisiä Boko Haramin taistelijoita, valmistautuvat viemään evankeliumia muslimien pariin.

Rukoile Nigerian kristittyjen puolesta, ja heidän todistuksensa puolesta järkyttävien vainojen keskellä. Rukoile, että Herra varjelisi heitä ja antaisi heille oikeudenmukaisia johtajia. Rukoile viisautta Tinubulle hänen aloittaessaan työnsä presidenttinä.

Rukoile myös, että Nigerian 223 miljoonainen kansa kuulisi evankeliumin Jeesuksesta Kristuksesta!

Lähteet: Marttyyrien Ääni, Wikipedia, MNN

Otsikkokuva: Chatham House – Asiwaju Bola Ahmed Tinubu, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26223891

Kyyneleitä ja toivoa Nigeriassa

Boko Haram hyökkäsi nigerialaisen Miraclen kotikylään Lassassa, Bornon osavaltiossa, sunnuntaiaamuna vuonna 2015, ja Miraclen onnellinen lapsuus päättyi siihen. Nyt tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisammalta. Miracle, suomeksi Ihme, hänen äitinsä Esther Usman

Lue lisää »

Nigeria: Kristittyjä surmattu vaalien edellä

Nigeriassa valittiin uusi presidentti helmikuussa, ja maaliskuun 18. päivänä käytiin osavaltioiden kuvernöörien vaalit. Molempien vaalien edellä kristittyjä on tapettu ja uhkailtu, jotta he joko eivät äänestäisi lainkaan tai eivät äänestäisi

Lue lisää »

”Koulu joukkohaudan vieressä” – Marttyyrien Ääni, TV7

Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen vieraili pienessä Dogo Nahawan kylässä Nigeriassa, joka on ollut Boko Haramin terroristijärjestön kohteena. Kymmenen vuotta sitten kylässä surmattiin yli 500 kristittyä ja lukuisat lapset jäivät orvoiksi. Tässä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print