Your Cart

Nigeriassa yli 125 kristittyä tapettu kahdessa vuorokaudessa

Jälleen monen nigerialaiskristityn aiemmasta elämästä on jäljellä vain kodin hiiltyneet rauniot.

Fulanit ovat surmanneet yli 125 kristittyä 16 kylässä Plateaun osavaltion Mangun hallintoalueella 48 tuntia kestäneen verilöylyn aikana. Lisäksi he polttivat taloja, tuhosivat maatiloja ja yli 20 000 ihmistä joutui pakenemaan.

Hyökkäykset alkoivat toukokuun 16. ja 17. päivän välisenä yönä. Tuolloin AK 47 -rynnäkkökivääreillä ja viidakkoveitsillä aseistautuneet fulanit tappoivat 42 kristittyä ja polttivat kymmeniä taloja ainakin yhdessätoista kylässä.

Hyökkäykset jatkuivat sen jälkeen siitä huolimatta, että Plateaun osavaltion hallinto määräsi ulkonaliikkumiskiellon. Näin on tehty aiemminkin, mutta todellisuudessa se asettaa kristityt entistä suurempaan vaaraan: kristityt ovat koteihinsa sulkeutuneina helppoja saaliita, kun fulanit jatkavat ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta liikkumistaan vapaasti.

Hyökkäyksestä henkiin jäänyt nainen, joka pakeni toisten kyläläisten kanssa, näki hyökkääjien tappavan hänen miehensä, appensa, neljä sisarustaan ja polttavan hänen kotinsa. ”Me emme tehneet heille mitään, mutta fulanit tappoivat meitä uskomme tähden”, hän sanoi.

”Meillä ei ole aseita itsemme puolustamiseksi. Armeija ja poliisit saapuivat vasta kun fulanit olivat lähteneet tapettuaan 27 ihmistä kylästäni”, eräs kristitty kertoo. Hän itse sai ampumahaavan ja menetti hyökkäyksessä vaimonsa ja isänsä.

”Saimme etukäteen varoituksen, mutta turvallisuusjoukot eivät suostuneet kuuntelemaan meitä”, Kiwin kylän hyökkäyksen kokenut kristitty kertoo. ”He tulivat hyökkäyksen jälkeen ja kantoivat 10 ruumista hautoihin.”

”Etninen puhdistus”

Marttyyrien Äänen työ Nigeriassa tuo apua ja tulevaisuuden toivoa hyökkäyksissä kärsineille. Tässä nigerialaiset kristityt saavat Hannu Lahtiselta suomalaisten uskovien valmistamia kortteja.

Yhteisöjen johtajat ovat syyttäneet Nigerian keskushallintoa ja poliisia siitä, että niiltä puuttuu tahto puolustaa vähemmistöjä Plateaun osavaltiossa.

Nigerian pian väistyvä presidentti Muhammadu Buhari ei myöskään ole osoittanut myötätuntoa hyökkäysten uhreja kohtaan, päinvastoin. Toukokuun 18. päivänä hän julkaisi lausunnon, jossa hän kehui Plateaun kuvernöörin Simon Lalongin tehneen Plateaun osavaltiosta turvallisemman. Lausunnossaan hän sanoi: ”Kuvernööri Lalong on tehnyt kovasti töitä palauttaakseen rauhan ja turvallisuuden Plateaun osavaltioon. Hänen uurastuksensa on tuottanut hyviä tuloksia, eikä Plateaun osavaltiota enää pidetä turvattomana alueena. Hyvin tehty, kuvernööri Lalong!”

Simon Lalong edustaa samaa APC puoluetta presidentti Muhammadu Buharin kanssa. Myös Lalongin valtakausi on päättymässä, sillä keväisen kuvernöörinvaalin voitti Caleb Mutfwang PDP puolueesta.

Mutfwang on aiemmin johtanut hyökkäyksen kohteena ollutta Mangun hallintoaluetta. Hän tuomitsi hyökkäyksen ja vaati keskushallintoa tekemään enemmän osavaltion turvallisuuden eteen.

Hyökkäys Manguun ei ollut ensimmäinen tänä vuonna. Yli 60 kristittyä tapettiin Mangussa sen jälkeen, kun Mutfwang voitti maaliskuiset vaalit.

Mutfwang kuvaili hyökkäyksiä ”etniseksi puhdistukseksi”.

Suomen Marttyyrien Äänen työalue Dogo Nahawa sijaitsee myös Plateaun osavaltiossa, noin 60 kilometrin päässä Mangusta. Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen vieraili Dogo Nahawassa äskettäin. Lauantaina 27.5. kello 16:35 tulevassa Marttyyrien Äänen ohjelmassa Radio Deillä hän kertoo matkastaan. Ohjelma tulee jälkikäteen kuunneltavaksi ohjelma-arkistoomme.

Lähteet: BBC, International Christian Concern, Leadership, Steadfast Global

Kyyneleitä ja toivoa Nigeriassa

Boko Haram hyökkäsi nigerialaisen Miraclen kotikylään Lassassa, Bornon osavaltiossa, sunnuntaiaamuna vuonna 2015, ja Miraclen onnellinen lapsuus päättyi siihen. Nyt tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisammalta. Miracle, suomeksi Ihme, hänen äitinsä Esther Usman

Lue lisää »

Nigeria: Kristittyjä surmattu vaalien edellä

Nigeriassa valittiin uusi presidentti helmikuussa, ja maaliskuun 18. päivänä käytiin osavaltioiden kuvernöörien vaalit. Molempien vaalien edellä kristittyjä on tapettu ja uhkailtu, jotta he joko eivät äänestäisi lainkaan tai eivät äänestäisi

Lue lisää »

”Koulu joukkohaudan vieressä” – Marttyyrien Ääni, TV7

Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen vieraili pienessä Dogo Nahawan kylässä Nigeriassa, joka on ollut Boko Haramin terroristijärjestön kohteena. Kymmenen vuotta sitten kylässä surmattiin yli 500 kristittyä ja lukuisat lapset jäivät orvoiksi. Tässä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print