Your Cart

Nigeria: Kristittyjä surmattu vaalien edellä

Nigeriassa valittiin uusi presidentti helmikuussa, ja maaliskuun 18. päivänä käytiin osavaltioiden kuvernöörien vaalit. Molempien vaalien edellä kristittyjä on tapettu ja uhkailtu, jotta he joko eivät äänestäisi lainkaan tai eivät äänestäisi kristittyjä edustajia.

Äskettäin 17 kristittyä tapettiin Agwan Wakilin kylässä Kadunan osavaltiossa. Viime viikolla hyökkääjät palasivat Agwan Wakilista kuuden kilometrin päässä sijaitseviin Mugushin ja Langsongin kyliin ja surmasivat kymmenen kristittyä. Haavoittuneita oli neljätoista.

Hyökkääjät saapuivat yöllä. Kuuman ilman vuoksi suurin osa asukkaista nukkui ulkona. Osa piti vahtia, sillä hyökkäyksestä oli saatu vihiä. ”Tämä hyökkäys oli poliittinen verilöyly kristittyjä vastaan alueilla, missä APC saattaa hävitä 18. päivänä pidettävät vaalit”, paikallinen Dereck-niminen asukas kertoi.

Paikallisen asukkaan mukaan hyökkäyksen tarkoitus oli estää kristittyjä äänestämästä kuvernöörinvaaleissa. ”Hyökkäyksen tarkoitus oli ajaa pakosalle kristityt, jotka eivät äänestä hallitsevaa APC-puoluetta”, paikallinen kylänjohtaja kertoi.

Yksi asukas ilmaisi turhautuneisuuttaan siitä, miten hallitus pysyy hiljaa hyökkäysten jatkuessa. Hänen mukaansa hyökkääjien joukossa on Nigerian armeijan jäseniä.

Hyökkäyksen jälkeen paikalle saapuneet Nigerian armeijan sotilaat keräsivät pois puhelimia henkilöiltä, jotka olivat ottaneet kuvia hyökkäyksen uhreista. ”Nigerian armeijan jäsenet veivät puhelimeni”, yksi paikallinen asukas sanoi. Kylän johtaja kertoi samaa. Kaikkiaan kolmelta ihmiseltä vietiin puhelimet, eikä niitä suostuttu antamaan takaisin. Sotilaat sanoivat, että puhelinten omistajat eivät olleet journalisteja, joten heillä ei olisi oikeutta ottaa kuvia.

Tällä kertaa hyökkäys oli tavanomaisesta poikkeava. Hyökkääjät hiipivät kylään hiljaa, kun he yleensä tulevat moottoripyörillä ja ampuvat ympäriinsä saapuessaan. Kuuman sään vuoksi kyläläiset istuivat ulkona juttelemassa ja kohtasivat kuolemansa.

Hiljaa saapuneet hyökkääjät olivat viidakkoveitsin ja kirvein aseistautuneita, ja he surmasivat kyläläisiä ääneti. Viisi ihmistä oli jo tapettu ennen kuin hyökkäys havaittiin.

Paikallinen asukas kertoo: “Ennen hyökkäystä helikopteri pyöri kylän yllä, melko matalalla. Hyökkäys tapahtui vajaa tunti sen jälkeen, kun helikopteri oli lähtenyt. Mieleen tulee väkisin joitakin syitä helikopterin lennolle: Se saattoi tutkia kylää ja laatia suunnitelmaa hyökkäykselle. Tai se saattoi pudottaa kyydistään hyökkääjät, sillä lähikylissä on oltu valppaina ja tie kyläämme oli poikki.”

Tällä alueella APC:n kanssa äänistä kilpailleet työväenpuolue ja PDP olivat suosittuja, sillä niiden kuvernööriehdokkaat ovat sieltä kotoisin ja molemmat ovat kristittyjä. APC kuitenkin voitti kuvernöörin vaalin 47,20 % äänisaaliilla, PDP jäi täpärästi toiseksi saatuaan 46,49 prosenttia äänistä.

Jos Kadunan uusi kuvernööri jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä, kristittyjen tilanteelle se ei lupaa hyvää.

Lähteet: ICC, Wikipedia

Nigeriassa synkkä joulunaika

Nigerian Kadunan osavaltiossa joulun seutu oli synkkää aikaa – yli 40 kristittyä surmattiin ja 53 siepattiin. Joulupäivänä fulanit hyökkäsivät Angwan Akun kylään Kajurun maakunnassa noin kymmeneltä aamulla, kertoo paikallinen asukas

Lue lisää »

”Koulu joukkohaudan vieressä” – Marttyyrien Ääni, TV7

Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen vieraili pienessä Dogo Nahawan kylässä Nigeriassa, joka on ollut Boko Haramin terroristijärjestön kohteena. Kymmenen vuotta sitten kylässä surmattiin yli 500 kristittyä ja lukuisat lapset jäivät orvoiksi. Tässä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print