Your Cart

Kyyneleitä ja toivoa Nigeriassa

Punaisessa mekossa oleva Miracle pystyy jälleen hymyilemään.

Boko Haram hyökkäsi nigerialaisen Miraclen kotikylään Lassassa, Bornon osavaltiossa, sunnuntaiaamuna vuonna 2015, ja Miraclen onnellinen lapsuus päättyi siihen. Nyt tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisammalta.

Miracle, suomeksi Ihme, hänen äitinsä Esther Usman ja kuusi sisarustaan olivat kävelemässä kirkkoon sunnuntaiaamuna ystäviensä ja naapureittensa kanssa, kun he kuulivat pommin räjähtävän edempänä. Sen jälkeen kaikkialla heidän ympärillään alettiin ampua konetuliaseilla.

Kauhun ja sekasorron keskellä perhe joutui eroon toisistaan. Mitä sen jälkeen tapahtui, sitä ei kukaan tiedä tarkalleen.

Henkiin jääneet saapuvat paljon myöhemmin hautaamaan kuolleita. Kaikki kuolleet eivät olleet tunnistettavissa. Monet ruumiista olivat pieniä ja jotkut heistä osoittautuivat Estherin lapsiksi. Esther oli surusta suunniltaan.

Kyläläiset etsivät henkiin jääneitä läheisistä pusikoista. He löysivät joitakin elossa ja hautasivat lisää kuolleita. Heidän kotikylänsä oli poltettu, omaisuus ryöstetty ja perheenjäsenet kuolleita. Kylään jääminen oli vaarallista.

Eloon jääneet muuttivat maansisäisten pakolaisten leirille Yobeen Estheriä mukanaan raahaten. Estherin aviomies Yerima Usman teki töitä rakennustyömaalla toisessa osavaltiossa. Hän saapui etsimään perhettään, mutta löysi vain Estherin. He surivat yhdessä.

Pieni tyttö metsässä

Hyökkäyksestä oli kulunut kuusi päivää, kun partioimassa olleet sotilaat löysivät metsästä yksinään harhailemassa eksyneen ja vakavasti nestehukkaisen yhdeksänvuotiaan Miracle-nimisen tytön. He eivät tienneet mistä kylästä tyttö oli, niin moniin kyliin oli hyökätty.

Sotilaat veivät tytön maansisäisten pakolaisten leirille Biuun, lähimpään isompaan kaupunkiin. Miracle osasi kertoa nimensä ja sisarustensa nimet, mutta muista hänen puheistaan ei saanut selvää. Tyttö oli syvästi traumatisoitunut.

Maaliskuussa 2016 Marttyyrien Ääni -toimistojen tukema kumppani toi leskeksi jääneiden naisten ja sukulaisten pyynnöstä Miraclen kotiseudulta 80 orpolasta ylläpitämäänsä traumakeskukseen saamaan turvaa, hoitoa ja koulutusta. Miracle oli heidän joukossaan.

Miracle ei ollut koskaan käynyt koulua eikä hän osannut lukea eikä kirjoittaa. Hän oli edelleen hyvin traumatisoitunut. Hän heräsi yöllä huutoonsa ja usein hän kasteli vuoteensa. Päivisin hän saattoi istua kauan paikoillaan ja vain tuijottaa eteensä. Hän toisteli vanhempiensa ja sisarustensa nimiä ja vakuutteli välillä kaikille, että hän tapaisi heidät pian. Toisinaan hän kyseli, milloin he tulisivat. Miracle alkoi käydä koulua toisten lasten kanssa.

Iloinen jälleennäkeminen

Isä-Yerima oli palannut työhönsä toiseen osavaltioon. Perhe, koti, maatila, kauppa, kaikki oli tuhottu, joten miten muuten hän saisi rahaa rakentaakseen kaiken uudelleen? Yhä pakolaisleirillä elävä Esther oli lähes luopunut toivosta, että yksikään hänen lapsistaan olisi enää elossa.

Syyskuussa 2016 hän kuuli, että lähellä Josia sijaitsevassa terapiakeskuksessa oli Miracle-niminen tyttö. Hän lainasi rahaa matkaan ja seuraavana päivänä koettiin uskomaton jälleennäkeminen monien ilon kyynelten virratessa.

Esther pysyi Miraclen luona 10 päivää. Miracle puhui isänsä kanssa puhelimessa ja yhdessä he kiittivät Jumalaa Miraclen eloon jäämisestä.

Miracle hyväksyi sisarustensa kuoleman. Painajaiset lakkasivat ja toipuminen alkoi. Hänen vanhempansa pyysivät, että tytär saisi jäädä terapiakeskukseen missä hän oli turvassa ja saisi käydä koulua. Miraclen vanhemmat hakivat hänet aina joululomalla kotiin ja myös vierailivat hänen luonaan keskuksessa.

Toivoa paremmasta tulevaisuudesta

Miracle menestyy hyvin koulussa ja on oppinut nopeasti. Vuoden 2016 traumatisoitunut ja lukutaidoton yhdeksänvuotias tyttö on nyt 16-vuotias nuori. Hänellä on kolme vuotta jäljellä lukiota, jota hän käy englanniksi, ja hän puhuu sujuvasti kolmea kieltä.

Tämä on valtava saavutus ja antaa hänelle hyvät eväät tulevaan. Samalla se on tuonut toivoa hänen vanhemmilleen.

Yerima ja Esther asuvat jälleen Lassassa, jonne he ovat rakentaneet uudelleen kotinsa, maatilansa ja kauppansa. Viime vuonna he kokivat takaiskun, kun varkaat murtautuivat heidän kotiinsa ja kauppaan ja varastivat maatilatuotteet, rahaa ja kaupan tuotteita, mutta he luottavat Herran auttavan heitä jälleen uuteen alkuun.

Vanhemmat ovat kiitollisia Miraclen elämästä ja hänen saamastaan rakkaudesta, huolenpidosta ja koulutuksesta. Hän itse luottaa Jumalan ohjaavan häntä tulevaisuudessa.

Nigeria: Kristittyjä surmattu vaalien edellä

Nigeriassa valittiin uusi presidentti helmikuussa, ja maaliskuun 18. päivänä käytiin osavaltioiden kuvernöörien vaalit. Molempien vaalien edellä kristittyjä on tapettu ja uhkailtu, jotta he joko eivät äänestäisi lainkaan tai eivät äänestäisi

Lue lisää »

Nigeriassa synkkä joulunaika

Nigerian Kadunan osavaltiossa joulun seutu oli synkkää aikaa – yli 40 kristittyä surmattiin ja 53 siepattiin. Joulupäivänä fulanit hyökkäsivät Angwan Akun kylään Kajurun maakunnassa noin kymmeneltä aamulla, kertoo paikallinen asukas

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print