Uskovilla oikeudenkäynti Kiinassa – rukouspyyntö julkaistu
6.11.2024
Kolme vuotta sitten Kiinan viranomaiset pidättivät Kultainen lampunjalka -seurakunnan 12 pastoria ja työntekijää. Jotkut heistä ovat olleet siitä asti vangittuina. Nyt heitä vastaan on meneillään 20 päivää kestävä oikeudenkäynti, joka alkoi lokakuun 22. päivänä. Oikeudenkäynnin kulusta ei ole saatu tietoja, mutta nyt verkossa on julkaistu rukouspyyntö.
Shanxin provinssin Linfenin kaupungissa sijainnut Kultainen lampunjalka -kirkko tuhottiin vuonna 2018. Seurakunta on osa verkostoa, johon kuuluu yli 50 000 jäsentä.
Tämä on toinen kerta, kun seurakuntalaisia on oikeudessa. Vuonna 2009 viisi seurakunnan työntekijää ja saarnaajaa tuomittiin vankeuteen. Lyhyin tuomio oli kolme vuotta, pisin seitsemän, ja se määrättiin maallikkopastori Yang Ronglille. Hän on tälläkin kertaa yksi tuomiolla olevista. Yang Rongli vapautui edellisestä vankeudestaan lokakuussa 2016. Vankeutensa aikana hän oli Marttyyrien Äänen ylläpitämällä uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla, jolla oleville on mahdollista lähettää tervehdyksiä.
Jumalan armosta Kultainen lampunjalka -seurakunta kesti tuon ajan läpi. Seurakunta kasvoi räjähdysmäisesti viiden tuomitun palatessa kotiin yksi toisensa jälkeen.
Rukouspyyntö
Rukouspyynnön kirjoittajat kertovat olevansa Linfenin kaupungissa sijaitsevan kotiseurakunnan jäseniä, ja päättäneensä pyytää kaikkia rukoilemaan Kultainen lampunjalka -seurakunnan puolesta.
Kirjeessä kerrotaan: “Kaikkia pyydetään rukoilemaan Herraa ja anomaan Häntä vahvistamaan seurakuntaa, niin että pastorit, veljet ja sisaret, kestävät tämän suuren vainon. Emme pyydä kärsimystä pois, mutta pyydämme Herraa antamaan meille voimaa kestää se, olemaan uskollisia loppuun asti ja todistamaan Hänen evankeliumiaan.”
Vaino vuonna 2024
Vuoteen 2009 verrattuna vaino on tällä kertaa voimakkaampaa. Ei ainoastaan syytettyjen suurempi määrä, mutta myös heitä vastaan nostetut syytteet ovat aiempaa vakavampia.
Vuonna 2009 tuomittuja syytettiin “laittomasta maankäytöstä” ja ”järjestyksen häiritsemisestä”. Nyt heitä syytetään ”petoksesta”, jolla tarkoitetaan seurakunnan keräämiä kolehteja. Jos ”petoksella” saatu summa ylittää 500 000 juania (n. 65 000 euroa), syytetty voidaan tuomita yli 10 vuoden vankeuteen.
Tämä tuomio on odotettavissa lähes kaikille 12 nyt oikeudessa olevalle uskovalle.
Rukouspyynnössä myönnetään, että monet seurakuntalaiset ovat vainon heikentämiä. Vaikka vainoa on ollut aiemminkin, tämä on ensimmäinen kerta, kun monet seurakuntalaiset kokevat sen näissä mittasuhteissa. Pidätysten jälkeen viranomaiset suorittivat ratsioita lukuisiin koteihin ja kuulustelivat monia uskovia. Lisäksi poliisit pakottivat vanhuksia ja lapsia todistamaan syytettyjä vastaan asettamalla heidät valitsemaan joko perheensä tai pidätetyt pastorit. Nämä tapahtumat tekivät kaikista arkoja ja pelokkaita.
“Olkoot he heikkoudessaan vahvoja Herrassa, ja jos he kompastuvat hetkeksi, että he nousisivat uudelleen jaloilleen kuten Pietari”, kirjeessä pyydetään rukoilemaan.
Lähde: ChinaAid
Marttyyrien Äänen työ Kiinan vainottujen kristittyjen hyväksi:
- Raamattujen ja kristillisen materiaalin toimittamista Kiinaan sekä painettuna että radion ja muiden sähköisten väylien kautta. Myös radio-ohjelmia, joiden kautta Kiinan uskovat saavat hengellistä opetusta. (Lahjoitusviite ”Raamatut” 871 88)
- ”Pyhäkoulu paketissa” -pakkauksia Kiinan kotiseurakuntien lapsille. Pakkaus sisälsi mm. lastenraamatun, pienen videosoittimen kristillisillä lastenohjelmilla varustettuna, sekä muuta pyhäkoulumateriaalia. Paketit ovat olleet myös aikuisten mieleen.
- Tukea uskonsa tähden syytteisiin joutuneiden oikeudenkäynteihin. (Lahjoitusviite ”Marttyyrit” 871 366)
- Apua uskonsa tähden vangitulle perheelle. (Lahjoitusviite ”Marttyyrit” 871 366)
Kiinalainen uskova: “Rukoilkaa vangitun siskoni puolesta!”
Vangittuna olevan pastorin veli anoo kristittyjä kaikissa maissa rukoilemaan sisarensa puolesta, jolta on evätty hoito diabetekseen ja jonka hän pelkää voivan kuolla ennen kuin oikeudenkäynti edes alkaa. Veli, Yang Kai, on kirjoittanut kirjeen, joka kiertää nyt Kiinan kotiseurakuntien parissa. Shanxin provinssin Linfenin kaupungissa sijainnut Kultainen lampunjalka -kirkko tuhottiin vuonna 2018.
Kirkkoja tuhottu Kiinassa, vaikeat ajat tulossa?
Keski-Kiinan Shaanxin provinssissa viranomaiset tuhosivat 27. joulukuuta katolisen kirkon. Ristit murskattiin, mutta patsaat, ehtoollisalttari ja uskonnolliset esineet takavarikoitiin. Viikkoa ennen tuhoamista viranomaiset sinetöivät rakennuksen eivätkä päästäneet ketään sisälle. Ulos pystytettiin ilmoitus, jossa sanottiin rakennuksen olevan laiton ja ilmoitettiin, että se tuhottaisiin. Vastauksena tälle, yli 100 seurakuntalaista kokoontui aluehallintovirastojen eteen kannatellen
Katsaus kuluneeseen vuoteen
Vuosi 2016 jää joidenkin maiden osalta taakse kristittyjen kannalta ennätysmäisen vaikeana vuotena sen lisäksi, että kristittyjen vainot vaikuttavat muutoinkin levinneen uusille alueille ja lisääntyneen. Päättyvästä vuodesta päällimmäisiksi jäänevät mieleen islamististen terroristiryhmien raakuudet erityisesti Irakissa, Syyriassa, Somaliassa, Keniassa ja Nigeriassa sekä pommi-iskut kristittyjä vastaan Pakistanissa ja Egyptissä. Kiinan uskonnonvapaustilanteen sanotaan olevan
”Vangittu pastori todisti uskostaan runoilla” – Radio Patmos
Kiinalainen pastori John Cao vangittiin vuonna 2017, kun Kiina alkoi voimistaa kristittyjen vainoamista. Seitsemän vuoden vankeus päättyi lopulta viime maaliskuussa. Tässä ohjelmassa kuulemme hänen vankeusajastaan ja miten Jumala vahvisti häntä
”Kiina – autoritaarinen poliisivaltio piinaa uskovia” – TV7
Kiinan kommunistinen puolue on ottanut käyttöönsä monia keinoja nujertaakseen kristityt ja seurakunnat. Mitä Kiinassa tapahtuu ja miten me uskovat voimme vahvistaa Kiinan kotiseurakuntia? Aiheesta keskustelemassa Hannu Lahtinen ja Sari Palomäki.
”Kiinan seurakunnat myrskyn silmässä” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Kiina on vuosi vuodelta koventanut otteitaan seurakuntia ja kristittyjä kohtaan. Siitä huolimatta seurakunnat kasvavat ja evankeliumi etenee Kiinassa. Miten kommunistinen Kiina on reagoinut siihen? Aiheesta keskustelemassa Antero Kulonpää ja Hannu