Your Cart

Kiinalainen uskova: “Rukoilkaa vangitun siskoni puolesta!”

Yang Rongli ja hänen miehensä Wang Xiaoguang. Kuva: ChinaAid

Vangittuna olevan pastorin veli anoo kristittyjä kaikissa maissa rukoilemaan sisarensa puolesta, jolta on evätty hoito diabetekseen ja jonka hän pelkää voivan kuolla ennen kuin oikeudenkäynti edes alkaa. Veli, Yang Kai, on kirjoittanut kirjeen, joka kiertää nyt Kiinan kotiseurakuntien parissa.

Shanxin provinssin Linfenin kaupungissa sijainnut Kultainen lampunjalka -kirkko tuhottiin vuonna 2018. Seurakunta on osa verkostoa, johon kuuluu yli 50.000 jäsentä.

Kirkon tuhoamisen jälkeen seurakuntalaiset jatkoivat kokoontumista ulkosalla. Elokuussa 2021 yhdeksän seurakunnan johtajaa ja jäsentä pidätettiin koordinoiduissa poliisioperaatioissa. Pidätetyiksi joutuivat myös pastori Wang Xiaoguang ja hänen vaimonsa Yang Rongli, joka hänkin toimi seurakunnan pastorina. Aiemmin hän oli virkailija Shanxin normaaliyliopiston veteraanien kaaderin osastolla. Pidätetyistä seitsemän on yhä vangittuina ja heitä syytetään ”petoksesta”.

Kultainen lampunjalka -kirkko ennen tuhoa ja sen jälkeen. Kuva: ChinaAid

Petoksesta syyttäminen on viime vuosina ollut yleinen syyte etenkin pastoreita vastaan. Kuten kristillisissä seurakunnissa kaikkialla on tapana, myös tämä seurakunta keräsi kolehteja toimintansa kustantamiseksi. Petossyyte pohjaa tähän.

Vankeus ei ole Yang Ronglille uutta: Hän oli seitsemän vuotta vankilassa, koska yhdessä miehensä kanssa hän yritti matkustaa provinssin pääkaupunkiin protestoimaan Linfenin kaupungissa sijainneen kotiseurakunnan tuhoamista, jossa loukkaantui yli sata seurakuntalaista. Hän vapautui vankilasta lokakuussa 2016.

Vapauduttuaan viranomaiset vaativat häneltä, että seurakunta liittyisi Kolme Itse -liikkeeseen. Siihen Yang Rongli ei suostunut. Sen seurauksena viranomaiset lakkauttivat eläkkeet ja sairasvakuutuksen seurakunnan johtajilta, myös Yangilta.

Yangia pidetään Linfenin kaupungin Yaodun pidätyskeskuksessa, eikä hänen tulevasta oikeudenkäyntipäivästään ole tietoa. Veljen mukaan 67-vuotiaalla Yangilla on vaikea diabetes. ”Hän tarvitsee päivittäistä lääkitystä. Pidätyskeskuksessa hänen tarvitsemaansa lääkettä ei ole, mutta myöskään perheenjäsenten ei anneta tuoda sitä hänelle tai edes lähettää”, veli kertoo. Perheenjäsenet eivät ole saaneet tavata häntä.

Veljen mukaan myös muilla samalla kertaa pidätetyillä on terveysongelmia, eivätkä he saa riittävästi syödäkseen.

Sukulaiset ja seurakuntalaiset pelkäävät, että Yang Rongli voi kuolla vankeudessa ”luonnollisista syistä”, kuten virallisissa tiedotteissa aina sanotaan.

Kirjeessään Yang Kai vaati viranomaisia noudattamaan lakia puolueettomasti ja rehellisesti. Hän rukoili vangittujen veljien ja sisarten sekä heidän perheidensä puolesta, että Jeesus suojelisi heitä vankeudessa, että he pysyisivät totuudessa ja iloitsisivat vaikeuksissa ja vastoinkäymisissäkin.

Lähteet: ChinaAid, Bitter Winter

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print