Your Cart

Kiina

Millainen maa?

Kiinan seurakuntia on 1990-luvulta asti luonnehtinut herätys ja nopea seurakuntakasvu. Jopa yli 100 miljoonaa kiinalaista on kristittyjä ja useimmat heistä kokoontuvat laittomissa kotiseurakunnissa. Vain noin 30 miljoonaa on liittynyt rekisteröityyn Kolme Itse -kirkkoon, joka toimii kommunistisen hallituksen alaisuudessa, valvonnassa ja ohjauksessa.

Kommunistihallinnon harjoittamasta jatkuvasta painostuksesta ja sorrosta huolimatta kotiseurakuntien johtajat kieltäytyvät vaarantamasta evankeliumia liittymällä viranomaisten kontrolloimiin seurakuntiin. Hallituksen vuosikymmeniä jatkuneen sortopolitiikan takia vain harvoilla kiinalaisilla kristityillä on oma Raamattu tai mahdollisuus hankkia opetuskirjallisuutta.

Yleiset uskonnot

Ateistisen hallinnon vaikutuksesta monet kiinalaiset ovat uskonnottomia. Buddhalaisia on noin 20 prosenttia, ja toiset 20 prosenttia harjoittaa kiinalaista kansanuskontoa. Kristittyjä on yhdeksän prosenttia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Kiinassa käydään presidentin johdolla sotaa kristinuskoa vastaan, ja kristittyjen vainoajiksi on valjastettu ja velvoitettu kaikki viranomaistahot, myös jopa opettajat eri asteiden oppilaitoksissa.

2000-luvun alussa monet rekisteröimättömät seurakunnat saivat olla jokseenkin rauhassa viranomaisilta huolimatta laittomasta statuksestaan. Viime vuosina uskontoa koskevat rajoitukset ja vaino ovat kuitenkin lisääntyneet huomattavasti. Sadat seurakunnat ovat joutuneet sulkemaan ovensa, pastoreita ja seurakuntalaisia on pidätetty tai vangittu ja Raamattujen myynti netissä on kielletty.

Ristien poistaminen kirkkojen katoilta alkoi vuonna 2015. Viranomaiset ovat asennuttaneet yli 170 miljoonaa kasvojentunnistuskameraa, monet kirkkoihin tai niiden lähelle, tunnistaakseen ne, jotka osallistuvat jumalanpalveluksiin. Seurakuntien johtajilla on kova paine liittyä viranomaisten valvomiin Kolme Itse -kirkkoihin. Yleisesti ottaen kristityillä on sitä enemmän vapautta mitä kauempana he ovat Pekingistä.

Viranomaiset painostavat kristittyjä vanhempia kieltämällä tai uhkaamalla kieltää koulutuksen heidän lapsiltaan tai jopa lastenlapsilta. On lainvastaista opettaa kristinuskoa alle 18-vuotiaille. Kristittyjä syytetään usein kultteihin kuulumisesta tai heitä vastaan esitetään muita vääriä syytöksiä, kuten ”kelvoton ammatinharjoittaminen” tai ”valtion vastainen toiminta”.

Raamatut

Maaseudun asukkailla ei juuri ole mahdollisuutta saada käsiinsä Raamattuja, eikä heillä olisi varaa niihin, vaikka niitä olisikin saatavilla. Raamattuja voi ostaa joistakin Kolme Itse -kirkkojen ylläpitämistä kirjakaupoista, mutta harvoin suuria määriä. Marttyyrien Äänen ja muiden lähetysjärjestöjen jakamat Raamatut eivät läheskään riitä täyttämään valtavaa tarvetta.

Marttyyrien Äänen työ Kiinassa:

  • Raamattujen ja kristillisen materiaalin toimittamista Kiinaan sekä painettuna että radion ja muiden sähköisten väylien kautta. Myös radio-ohjelmia, joiden kautta Kiinan uskovat saavat hengellistä opetusta. (Lahjoitusviite "Raamatut" 871 88)
  • "Pyhäkoulu paketissa" -pakkauksia Kiinan kotiseurakuntien lapsille. Pakkaus sisälsi mm. lastenraamatun, pienen videosoittimen kristillisillä lastenohjelmilla varustettuna, sekä muuta pyhäkoulumateriaalia. Paketit ovat olleet myös aikuisten mieleen.
  • Tukea uskonsa tähden syytteisiin joutuneiden oikeudenkäynteihin. (Lahjoitusviite "Marttyyrit" 871 366)
  • Apua uskonsa tähden vangitulle perheelle. (Lahjoitusviite "Marttyyrit" 871 366)