Your Cart

Kirkkoja tuhottu Kiinassa, vaikeat ajat tulossa?

Keski-Kiinan Shaanxin provinssissa viranomaiset tuhosivat 27. joulukuuta katolisen kirkon. Ristit murskattiin, mutta patsaat, ehtoollisalttari ja uskonnolliset esineet takavarikoitiin. Viikkoa ennen tuhoamista viranomaiset sinetöivät rakennuksen eivätkä päästäneet ketään sisälle. Ulos pystytettiin ilmoitus, jossa sanottiin rakennuksen olevan laiton ja ilmoitettiin, että se tuhottaisiin.

Vastauksena tälle, yli 100 seurakuntalaista kokoontui aluehallintovirastojen eteen kannatellen banderolleja, joissa luki ”Turvatkaa oikeus uskonnonvapauteen” ja laulaen ”rakasta maatasi, rakasta uskontoasi” sekä ”palauttakaa kirkko meille”. Sen jälkeen seurakunta on käynyt neuvotteluja viranomaisten kanssa.

Toinenkin kirkko tuhottu

Tämän viikon keskiviikkona rekisteröimätön Golden Lampstand -kirkko (Kultainen lampunjalka) tuhottiin yllättäen samassa provinssissa. Sotilaspoliisit asettivat pommeja kirkon maanalaisiin halleihin ja räjäyttivät ne. Sen jälkeen maanpäälliset osat tuhottiin.

Sotilaspoliisit ovat suoraan keskushallinnon määräysvallan alla, joten tuhoamiskäsky on tullut Kiinan korkeimmilta viranomaisilta.

Golden Lampstand -kirkko on kokenut vainoa aiemminkin. Kirkon johtajia on ollut vankilassa vuodesta seitsemään vuotta seurakunnan johtamisen vuoksi. Lähes kolme miljoonaa euroa maksanut kirkko rakennettiin vuonna 2009 seurakuntalaisten lahjoittamilla varoilla ja seurakuntalaiset olivat myös itse rakentamassa sitä.

Vaikeat ajat tulossa?

Kirkkojen tuhoamiset ovat saaneet kristityt pelkäämään, että lisää on tulossa, kun uusi uskontolaki astuu voimaan 2. helmikuuta. Jo nyt ennen lain voimaantuloa kirkkoihin, myös virallisiin Kolme Itse -kirkkoihin, on asennettu valvontakameroita. Rekisteröitymättömiä seurakuntia on painostettu liittymään viralliseen kirkkoon ja niitä on myös suljettu. Joulun aikaan useita seurakuntia eri puolilla Kiinaa, Kolme Itse -seurakuntia ja rekisteröitymättömiä, kiellettiin ja estettiin viettämästä joulua tiloissaan.

China Aid -järjestön perustajan ja johtajan Bob Fun mukaan uuden lain sisältämiä rajoituksia vastaavaa ei olla nähty sitten kulttuurivallankumouksen.

Golden Lampstand -kirkko ennen tuhoamista.

”Uuden lain myötä Kiinan johto tulee entisestään tiukentamaan kontrolliaan kaikista rekisteröimättömistä uskonnollisista yhteisöistä, kuten itsenäisistä kotiseurakunnista. Jos lakia tullaan käytännössä soveltamaan kuten on kirjattu, kaikki rekisteröitymättömät seurakunnat ja niiden toiminta tullaan kieltämään täysin ja lakia rikkovia rankaisemaan ankarasti”, kertoo Fu.

Fun mukaan laki kieltää erityisesti kaiken rekisteröimättömän uskonnollisen koulutuksen, opetuksen ja uskonnon levittämisen. ”Jopa uskonnolliseen konferenssiin osallistuminen ulkomailla on kiellettyä ilman etukäteen saatua lupaa. Sääntöä rikkovia odottaa rangaistus, mukaan lukien sakko, jonka määrä voi vaihdella 2500-38000 euron välillä. Uskonnolliseen käyttöön tiloja tarjoavia tullaan myös rankaisemaan”, Fu sanoo.

Seuraamme tarkasti tilannetta ja valmistaudumme tukemaan Kiinan uskovia.

Lähde: China Aid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print