Your Cart

Ukraina – Venäjän joukot vanginneet ja tappaneet ainakin 29 uskonnollista johtajaa

4.3.2024

Venäjän sotilaat ja miehittäjien viranomaiset ovat suorittaneet Ukrainassa ainakin 76 uskonnolliseksi vainoksi määriteltävää tekoa sen jälkeen, kun sota helmikuussa 2022 alkoi. Ne ovat osa yritystä tuhota kansallinen identiteetti, kertoivat viralliset ja seurakuntien lähteet tammikuun lopulla Yhdysvalloissa pidetyssä Kansainvälisessä uskonnonvapauden huippukokouksessa.

Ukrainalainen mies istuu
Venäläiset miehittivät Balaklijan kylän parin päivän kuluttua sodan syttymisestä ja tappaminen ja kiduttaminen alkoi. Baptistiseurakunnan pastori Aleksander Svetnikov vangittiin ja häntä kidutettiin niin paljon, että kiduttajatkin luulivat hänen kuolevan. Hän selvisi, ja Ukrainan armeijan vapautettua alueen seurakunta toimii taas.

Sodan alettua evankeliset kristityt ovat kärsineet paljon, kertoi huippukokoukselle Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets.

”Venäjän armeija on toistuvasti uhannut eliminoida fyysisesti täysin kaikki evankeliset uskovat. Heitä kutsutaan Amerikan vakoojiksi, kapinallisiksi ja Venäjän ortodoksisen kansan vihollisiksi”, Lubinets sanoi. ”Ihmisiä tappamalla ja rukoushuoneita tuhoamalla venäläiset tekevät kaikkensa hävittääkseen meidät kansana.”

Viitaten 76 vainoksi luokiteltavaan tapaukseen Lubinets sanoi Venäjän sotilaiden ja viranomaisten vanginneen tai tappaneen ainakin 29 pappia tai uskonnollista johtajaa. Hän huomautti, että luku sisältää vain varmistetut tapaukset todellisen määrän ollessa paljon korkeampi.

Hän sanoi, että mielivaltaisten pidätysten, raiskausten, kidutusten ja tappouhkauksien ohella, ”Miehittäjät tekevät valeteloituksia ja uhkaavat teloittaa perheenjäseniä. Heitä pidetään epäinhimillisissä oloissa, ilman vettä ja ruokaa, jopa ilman pääsyä käymälään.”

Erityisesti pastorit venäläisten vihan kohteina

Venäläiset murhasivat diakoni Anatoliy Prokopchukin ja hänen poikansa, Oleksandr Prokopchukin. Kuva: Centre for Journalist Investigations

Mykhailo Brytsyn, ukrainalainen pastori siihen saakka, kunnes Venäjän sotilaat tunkeutuivat jumalanpalvelukseen ja sulkivat hänen seurakuntansa, kertoo kaikkien vallattujen alueiden seurakuntien tulleen suljetuiksi.

”Useimpia pappeja ja pastoreita ― minuakin ― on uhkailtu, ahdisteltu, nöyryytetty, pidätetty, hakattu ja karkotettu”, pastori Brytsyn kertoi. ”Joitakin pappeja ja uskovia on Venäjän vankiloissa tälläkin hetkellä. Jotkut heistä on tapettu.”

Marraskuussa 2022 evankelisen seurakunnan diakoni ja hänen poikansa löydettiin ammuttuina metsästä Venäjän hallitsemalta alueelta Hersonissa. Venäjän sotilaat olivat siepanneet heidät muutamia päiviä aiemmin.

”Elokuussa 2023 venäläiset hyökkäsivät Hersonin alueella Skadovskissa roomalaiskatoliseen seurakuntaan”, Lubinets jatkoi. ”Seurakuntalaisille kerrottiin, että kyseessä oli terrorisminvastainen operaatio. Tällaisia kertomuksia on paljon.”

Helmikuun 2022 jälkeen Venäjä on vahingoittanut tai tuhonnut yli 600 uskonnollista rakennusta, jotka ovat kuuluneet protestanteille, juutalaisille, katolisille ja muslimeille.

”Suurin määrä tuhottuja uskonnollisia rakennuksia on toistaiseksi vallatuilla Donetskin ja Luhanskin alueilla”, Lubinets sanoi.

Mission Eurasia -lähetysjärjestön tekemässä raportissa todetaan, että invaasio on vahingoittanut ainakin 630 uskonnollista rakennusta, joista 206 on evankelisia rukoushuoneita.

”Venäjän propagandistit alkoivat syyttää Ukrainan uskonnollisia johtajia aseellisen vastarinnan järjestämisestä”, raportissa sanotaan. ”Pappeja ja pastoreita syytettiin perusteetta yhteistyöstä Ukrainan tiedustelupalvelun kanssa, aseiden varastoimisesta, räjähteiden kuljettamisesta, tai aseelliseen vastarintaan yllyttämisestä.”

Ukrainan etnisten ja omantunnonvapauden asioiden johtaja Viktor Zelenskyi kertoi huippukokouksen osanottajille, että venäläiset ovat ampuneet pappeja, pastoreita, imaameja ja heidän vaimojaan.

”Kun kysyin kaksi kuukautta miehitettynä olleen Kievin alueen vainoa kokeneilta pastoreilta, miksi Venäjän sotilaat olivat niin vihaisia ja julmia uskonnollisia paikkoja kohtaan, yksi heistä sanoi: ’He vihaavat vapautta, ja he todella vihaavat vapauksia ― he eivät kestä, että ihmiset saavat rukoilla vapaasti’”, Zelenskyi sanoi.

”Missä Venäjä, siellä ei ole vapautta”

Venäjän ortodoksikirkko ja sen patriarkka Kirill eivät ole ainoastaan Venäjän hyökkäyksen työkaluja, vaan osallisia siinä, hän sanoi.

”Patriarkka Kirill ei ole ainoastaan siunannut sotilaita, hän on avoimesti sanonut, että hän haluaisi tuhota Ukrainan identiteetin, ukrainalaisen kulttuurin, ukrainan kielen, ja hän haluaisi pyyhkiä pois kaikki sissit ja sotilaat. Hän sanoi toivovansa, että heidät tapettaisiin Ukrainassa niin kutsutun erityisoperaation aikana”, Zelenskyi kertoi. ”Tajusin, ja uskon, että patriarkka Kirill on yksi pahimpia rikollisia, jotka ovat syyllisiä kuolemiin, joka on syyllinen kaikkiin näihin ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden rikkomisiin Ukrainassa.”

Pastori Brytsyn kertoi huippukokouksen osallistujille, että niin kauan kuin Venäjän miehitys Ukrainan alueilla kestää, uskonnollista vainoa tulee esiintymään.

”Missä Venäjä, siellä ei ole mitään vapautta”, hän sanoi. ”Minä uskon, että uskonnonvapaus palaa miehitetyille alueille vasta kun ne on vapautettu ja palautettu Ukrainan hallintaan.”

Lähde: Christian Daily International

Ukrainan sota jatkunut jo kaksi vuotta

Kaksi vuotta sitten, 24. helmikuuta vuonna 2022, maailma muuttui. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti laajamittaisen sodan. Maailma tyrmistyi, alkoi tukea Ukrainaa ja asetti laajoja pakotteita Venäjää vastaan. Sota jatkuu yhä, eikä loppua ole näköpiirissä.

Lue lisää »

Ukraina – Kirkkoja suljettu, uskovista esitetään valheellisia väittämiä

Sen jälkeen, kun venäläismieliset joukot valtasivat alueita itäisestä Ukrainasta vuonna 2014, uskonnolliset ryhmät – Venäjän ortodoksikirkkoa lukuun ottamatta – ovat olleet vainon kohteina. Nyt käynnissä olevan hyökkäyksen myötä vastustus kristittyjä kohtaan on kasvanut, ja monia seurakunta on suljettu maahantunkeutujien hallinnoimilla alueilla. Viime kuukausina venäläiset ovat sulkeneet Ukrainan ortodoksikirkon omistaman kirkon,

Lue lisää »

Sota koettelee Ukrainan uskovien uskoa

Hersonissa sijaitsevan Tayriskin kristillisen instituutin johtaja Valentin Sinijy joutui sodan alkupuolella pakenemaan vaimonsa ja lastensa kanssa. Hän kertoo, miten sota on haastanut uskovien uskon, mutta myös antanut uusia hengellisiä oivalluksia. ”Sota ja sen tuomat koettelemukset ovat tehneet lähtemättömän jäljen tunteisiimme ja hengelliseen tilaamme. Äärimmäisen väkivallan ja kärsimyksen edessä meidän aiemmin

Lue lisää »

”Mikä Ukrainassa on muuttunut?” – TV7

Marttyyrien Äänessä keskustellaan siitä mikä Ukrainassa on muuttunut. Kristityt siellä tarvitsevat ystäviä rinnalleen, jotka tukevat ja auttavat arjessa sodan runtelemassa maassa. Satu Panulan haastattelussa Ilpo Jokimäki ja Vesa-Pekka Lanne.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print