Your Cart

Saako saksalainen pastori jäädä Turkkiin?

Pastori Michael Feulner. Kuva: Middle East Concern

Ulkomaalaisten kristittyjen karkotusten aalto on jättänyt monet turkkilaiset seurakunnat ilman pastoria.

Karkotuspäätöstään vastaan taisteleva saksalainen pastori on toiveikas, että hän voi olla poikkeus ja saada jäädä maahan samaan aikaan, kun lukuisia ulkomaalaisia kristittyjä on karkotettu Turkista ”uhkana kansalliselle turvallisuudelle”.

Pastori Michael Feulner joutui maahanmuuttoviranomaisten pidättämäksi helmikuussa, kun hän oli lentämässä pois Turkista. Häntä pidettiin 30 tuntia maahanmuuttoviranomaisten pidätyskeskuksessa Istanbulin lentokentällä. Siellä hän sai tietää, että hänen papereihinsa oli merkitty ”N82”-koodi ja hänelle kerrottiin hänellä olevan kymmenen päivää aikaa poistua maasta.

N82-koodi ei sinänsä estä maahan paluuta, mutta se edellyttää Turkin viranomaisten etukäteen myöntämää lupaa, jos aikoo palata. Tähän mennessä kukaan tällä koodilla Turkista karkotetuista ei ole päässyt takaisin.

Pastori Feulnerin asianajaja teki kaksi valitusta: toisen karkotuspäätöksestä, toisen pastorin määrittelemisestä turvallisuusuhaksi. Karkotuspäätöstä ei panna täytäntöön, kunnes turvallisuusnäkökulma on käsitelty.

Pastori Feulnerin määritteli turvallisuusuhaksi Turkin tiedustelupalvelu (MIT). Viime viikolla pidetty oikeudenkäynti antoi pastorille kuitenkin toivoa siitä, että oikeus saattaisi kumota MIT:n merkinnän, ja hän voisi saada jäädä.

Pastori Feulner kertoi, että 22. maaliskuuta Ankarassa pidetyssä kuulemisessa paikalla olleet kolme tuomaria olivat huomattavasti avoimempia kuulemaan pastorin asianajajan antamat todisteet, kuin helmikuussa Istanbulissa pidetyn kuulemisen tuomarit.

”Tunsin, että tuomarit kuulivat minua”, pastori Feulner kertoo. ”He kysyivät Ankaran poliisista, oliko heillä minuun liittyviä merkintöjä, eikä heillä ollut. Siitä syystä olen toiveikas, että he asettuvat puolellemme.”

Yhdellä tuomareista vaikutti olevan aito kiinnostus tapausta kohtaan, pastori Feulner havainnoi. Helmikuisessa kuulemisessa tuomarit antoivat pastorin asianajajalle vain 10 minuuttia aikaa esittää asiansa. Sitten oikeus päätti lykätä karkotuspäätöstä, kunnes Ankaran oikeus päättää, onko määritelmä turvallisuusuhaksi oikeutettu.

Viime viikon oikeudenkäynti Ankarassa oli poikkeuksellinen, ja pastorin asianajaja sai mahdollisuuden esittää todisteet siitä, että Turkin viranomaiset ovat pitkään olleet tietoisia pastorin työstä seurakunnan johtajana, eikä heille ole aiemmin ollut mitään sitä vastaan. Asianajaja argumentoi myös, että turvallisuusuhaksi määrittely rikkoo uskonnonvapautta.

Tämän jälkeen tuomarit vaativat, että MIT esittää ”hyväksyttävät perusteet” turvallisuusuhaksi määrittelylle.

Feulner on asunut Turkissa vuodesta 1999 lähtien, jolloin hän tuli maahan avustustyöntekijänä, auttamaan Izmitin maanjäristyksen uhreja. Hän on toiminut Yalovan Majakkaseurakunnan pastorina vuodesta 2003. Seurakunta on monikulttuurinen ja -kielinen.

Samaan Yalovan Majakkaseurakuntaan kuuluva yhdysvaltalainen, turkkilaisen miehen kanssa naimisissa oleva nainen, Joy Subasiguller, sai myös karkotusmääräyksen, ja hän joutui perheineen lähtemään Turkista.

Viime vuosina Turkki on karkottanut maasta yli 30 ulkomaalaista kristittyä turvallisuuteen vedoten.

Lähteet: Middle East Concern, Morning Star News

Lue, kuuntele ja katso tästä lisää

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print