Your Cart

”Turkki – Kristityt pois maasta, yksi kerrallaan”

Turkki – Kristityt pois maasta, yksi kerrallaan

Subasigullerien perhe kodissaan Turkissa. Joy on määrätty lähtemään maasta.

Yli 50 kristittyä on karkotettu Turkista viimeisen puolentoista vuoden aikana. Käynnissä näyttää olevan kampanja ”puhdistaa” maa kristillisistä vaikutteista. Monet karkotetuista olivat asuneet Turkissa vuosien ajan, ja heillä oli maahan vahvat siteet.

Yksi karkotuspäätöksen saaneista on Yhdysvalloissa syntynyt Joy Subasiguller, turkkilaisen pastorin vaimo. Joy oli asunut Turkissa kymmenen vuotta. Turkkiin muuttaessaan hän oli nuori naimaton nainen. Hän tapasi Turkissa Lutfun, ja he menivät naimisiin. Heillä on kolme lasta, jotka kaikki ovat Turkin kansalaisia.

Joy ryhtyi uusimaan oleskelulupaansa, kuten hän oli vuosien saatossa tehnyt monia kertoja aiemminkin. Mutta kun hän meni miehensä kanssa tapaamaan maahanmuuttoviranomaisia kesäkuussa 2020, heille kerrottiin, että Joyn oleskelulupa oli evätty. Lutfu näki virkailijan pöydällä asiakirjan, jossa kerrottiin, että epäämisen syy oli kansallinen turvallisuus.

Muiden kristittyjen, jotka eivät ole Turkin kansalaisia, passeihin on lentokentällä leimattu N-82 -koodi, kun he ovat olleet lentämässä pois Turkista. Tämä leima tarkoittaa, että heitä ei päästetä takaisin maahan. Vuonna 2019 ainakin 35 kristittyä karkotettiin Turkista perumalla heidän oleskelulupansa, ja viime vuonna ainakin 16 kristittyä pakotettiin lähtemään maasta.

Joy kertoo karkotusten osuvan samaan aikaan, kun kristityt esitetään turkkilaisissa tiedotusvälineissä yhä negatiivisemmassa valossa, jopa Turkin hallinnon vastustajina tai CIA:n agentteina. Lievimmilläänkin kristittyjä pidetään länsimaisten vaikutteiden tuojina, jotka eivät kuulu muslimienemmistöiseen Turkkiin.

Heinäkuussa 2020 presidentti Erdogan ilmoitti, että alun perin kristilliseksi katedraaliksi 500-luvulla valmistunut Hagia Sofia, joka sittemmin on toiminut museona, muunnettaisiin moskeijaksi. Pian sen jälkeen Erdogan ilmoitti, että 400-luvulla rakennettu Chora-kirkko Istanbulin ulkopuolella muunnettaisiin museosta moskeijaksi. ”Nämä tapahtumat kertovat meille, että jotain isompaa on tulossa”, paikallinen kristitty arvelee.

Joy on valittanut karkotuspäätöksestään, mutta ei usko sen muuttavan päätöstä.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print