Your Cart

”Nigeriasta tulossa uusi Ruanda” – 32 kristittyä tapettu

Osa hyökkäyksessä loukkaantuneista sai hoitoa ECWA-seurakunnan klinikalla Kagorossa. Kuva: Morning Star News

Yli sata fulania ja äärimuslimia hyökkäsi sunnuntaina 20. maaliskuuta enimmäkseen kristittyjen asuttamaan Kagoron kylään surmaten 32 kristittyä. Myös kaksi sotilasta sai surmansa ja hyökkääjät vaikuttavat siepanneen yhden naisen.

Hyökkäys tapahtui Kadunan osavaltiossa, joka on tällä hetkellä kristityille vaarallisin Nigerian osavaltio siellä jatkuvasti tapahtuvien hyökkäysten vuoksi.

Iltakahdeksasta yhteentoista jatkuneen hyökkäyksen aikana poltettiin noin 200 kotia ja 32 kauppaa sekä tuhottiin kolme autoa ja 17 moottoripyörää.

Alueella asuva Violet Peter kertoi, ettei hän ole saanut yhteyttä sukulaisiinsa. ”Äitini perheen kodit tuhottiin ja yksi serkuistani poltettiin elävältä kotiinsa”, Peter kertoo. ”Emme ole saaneet yhteyttä joihinkin sukulaisiimme. Herra auta, tämä on meille liikaa!”

“Onko tämä kristittyjen vastainen sota?” kysyi paikallinen asukas, Florence Tachio.

Seuraavana päivänä viranomaiset määräsivät ennalta määrittelemättömän pitkän ulkonaliikkumiskiellon, joka on voimassa ympäri vuorokauden. Ihmisten sulkeminen koteihinsa tekee heistä kuitenkin vain entistä haavoittuvaisempia, sillä väkivaltaisia hyökkäyksiä ulkonaliikkumiskielto ei ole aiemminkaan estänyt.

Nigerian kristillisen yhdistyksen (CAN) Kadunan osavaltion puheenjohtaja pastori John Joseph Hayab sanoi lausunnossaan, että kristityt surevat ”jatkuvaa tappamista, sieppauksia, ryöstelyä ja sanoin kuvaamatonta pahaa, joka saa estelemättä jatkua osavaltiossamme, ilman että viranomaiset tai turvallisuusjoukot tekevät mitään mainitsemisen arvoista”.

Väkivaltaan syyllistyneet eivät juuri koskaan joudu vastuuseen teoistaan.

”Viranomaiset yleensä ainoastaan tuomitsevat hyökkäyksen tiedotusvälineissä”, Hayab sanoi. ”Valitettavasti kuolleet eivät pysty lukemaan tai kuuntelemaan uutisia.”

Myös Nigerian Amnesty International tuomitsi Kadunassa jatkuvat hyökkäykset ja vaati viranomaisia tekemään niistä lopun.

Kristityt ovat niin väsyneitä jatkuviin iskuihin ja viranomaisten toimettomuuteen, että kaikkia hyökkäyksiä ei enää edes ilmoiteta viranomaisille.

Uusi Ruanda?

Iskussa tuhottuja koteja Kagorossa. Kuva: Morning Star News

Äskettäin Nigeriassa vieraillut avustusryhmä kertoo, että äärimuslimien väkivalta on ajanut miljoonia pakoon, ja ”voi kohota etnisen puhdistuksen tai jopa kansanmurhan tasolle”.

Justice for Jos (Oikeutta Josille) -järjestön edustaja, ihmisoikeusasianajaja Emmanuel Ogebe vertaa tilannetta Ruandan kansanmurhaan. ”Ketään ei aseteta hirmuteoista vastuuseen. Toistamme samaa käsikirjoitusta kuin Ruandassa. Kuljemme samaa polkua ja olemme lähestymässä käännekohtaa.”

”En tiedä, miten voisin enemmän painottaa tilanteen kiireellisyyttä ja vakavuutta. Ruandan kansanmurhaa kutsuttiin ensin ’viljelijöiden ja karjankasvattajien väliseksi selkkaukseksi’ ja katsokaa mitä siitä seurasi. Ruanda on yhden Nigerian osavaltion kokoinen alue. Maailma ei tule selviytymään seurauksista.”

Lähteet: Morning Star News, Christian Today

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print