Your Cart

Sudanissa neljä miestä islamin hylkäämisestä syytettyinä

Sudanin hallinto syyllistyi Darfurissa ei-arabialaisten sudanilaisten kansanmurhaan, josta entinen presidentti Bashir on Kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama.

Sudanissa neljä miestä on ollut pidätettynä islamin hylkäämisestä syytettyinä, ja heitä uhataan kuolemantuomioilla.

Badar Haroun Abdul-Jabbar, Mohamed Haroun Abdul-Jabbar, Tariq Aref Abdallah sekä Mortada Ismael Yousef, jotka kaikki ovat islamista kristinuskoon kääntyneitä, pidätettiin 24. kesäkuuta Zalingeissä, Darfurin alueella.

Heidät vapautettiin takuita vastaan 6. heinäkuuta. Sitä ennen tiedustelupoliisit kuulustelivat heitä heidän uskonnollisesta vakaumuksestaan ja takavarikoivat heidän omaisuuttaan. Pidätyksensä aikana miehiä kohdeltiin epäinhimillisesti ja nöyryyttävästi.

Kesäkuun 28. päivänä heidät vietiin Zalingein vankilaan, jossa heitä pidettiin useita päiviä. Heinäkuun kolmantena päivänä heidät vietiin syyttäjän luo, joka vaati heitä kieltämään kristillisen uskonsa ja lupaamaan, että he eivät enää osallistuisi kristillisiin tilaisuuksiin tai osoittaisi olevansa kristittyjä. Muutoin heillä olisi edessään kuolemantuomio. Kaikki neljä miestä kieltäytyivät syyttäjän vaatimuksesta, ja heitä vastaan nostettiin syytteet islamin hylkäämisestä.

Miesten asianajajille on kerrottu, että heitä syytetään vuoden 1991 rikoslain artiklan 126 nojalla. Tätä lakia kuitenkin muutettiin vuonna 2020, ja islamin hylkäämisen rangaistavuus poistettiin.

Poliiseilla on nimilista miesten kanssa samaan seurakuntaan kuuluvista. Heitäkin syytetään islamin hylkäämisestä, ja poliisit etsivät heitä. Miesten pääasiallinen syyttäjä on Abdel Hafiz Musa -niminen poliisi.

Darfurin alue sijaitsee Sudanin Lounais- ja Länsiosassa. Kuva: NordNordWest, Creative Commons

Omar Bashirin vallasta syöksemisen jälkeen Sudania johti siviilijohtoinen siirtymäajan hallinto pääministeri Abdalla Hamdokin johdolla. Hänen hallintonsa poisti aiemmin laissa olleen kuolemantuomion islamin hylkäämisestä, ja sitten lopulta islamin hylkäämisen rangaistavuuden kokonaan. Hänen hallintonsa ryhtyi myös valmistelemaan lakia, joka tekisi rangaistavaksi islamin hylkäämisestä syyttämisen.

Viime lokakuussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen sisäisessä maanpaossa olevien leireillä toimiville pastoreille sanottiin, että heitä syytettäisiin islamin hylkäämisestä, jos he edelleen kokoontuvat yhteen rukoilemaan. Pastorit protestoivat ja huomauttivat, että islamin hylkääminen poistettiin rikoslaista siirtymäajan hallinnon aikana. Heille kuitenkin vastattiin, että lokakuinen sotilasvallankaappaus oli muuttanut tämän asian.

Nyt syytettynä oleva nelikko oli perustanut seurakunnan, jonka uskontoasioiden ministeriö oli rekisteröinyt siviilihallinnon aikana. He olivat saaneet toimia rauhassa kesäkuiseen pidätykseensä saakka.

Islamin hylkäämisen rangaistavuuden poisto oli yksi suurimpia hyviä uutisia Sudanin kristityille siviilihallinnon aikaan. Tällä hetkellä on epäselvää, onko lakia todella muutettu takaisin vuoden 1991 lakiin, eli onko miesten syyttämiselle lailliset perusteet. Nykyisen hallinnon suhtautuminen islamin jättäneisiin on kuitenkin nyt tullut selväksi ainakin tällä Darfurin alueella.

Lähteet: Christian Solidarity Worldwide, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print