Your Cart

Sudanissa uskovaa pariskuntaa uhkaa ruoskiminen aviorikoksesta

Kuva: Anmede/Visualhunt

Sudanilaista pariskuntaa voidaan rangaista aviorikoksesta jopa 100 ruoskaniskulla, sillä islamilainen sharia-oikeus mitätöi heidän avioliittonsa aviomiehen käännyttyä islamista kristinuskoon.

Hamouda Tia Kafi (34) ja Nada Hamad Shukralah (25) Al Bageirista, Al Jazirahin osavaltiosta olivat muslimeja naimisiin mennessään vuonna 2016. Hamouda kääntyi kristinuskoon kahta vuotta myöhemmin, jolloin vaimon perhe anoi sharia-oikeutta mitätöimään heidän avioliittonsa.

Sharia-oikeus mitätöi avioliiton Hamoudan kristinuskoon kääntymisen perusteella, sillä tuohon aikaan islamin hylkääminen oli kuolemantuomion arvoinen rikos.

Kun Sudanin aiempi presidentti Omar al-Bashir ja hänen islamistinen hallintonsa tulivat tiensä päähän vuonna 2019, islamin hylkääminen laillistettiin eikä enää ole rikos.

Nada kääntyi myös kristinuskoon viime vuonna ja palasi kahden lapsensa kanssa miehensä luo.

Nadan veli ei sulattanut siskonsa kääntymistä eikä paluuta miehensä luo, joten hän nosti heitä vastaan syytteet aviorikoksesta perustuen siihen, että sharia-oikeus oli aiemmin mitätöinyt avioliiton. Poliisit pidättivät pariskunnan viime elokuussa ja pitivät heitä pidätettyinä neljä päivää, kunnes he pääsivät vapaiksi takuita vastaan.

”Oikeus on kuulustellut heitä sen jälkeen, kun kaksi todistajaa kertoi oikeudelle, että pariskunnan avioliitto on mitätön, ja siksi heitä syytetään aviorikoksesta artiklan 146 perusteella. Minä kuitenkin sanoin oikeudelle, että avioliitto on laillinen”, pariskunnan asianajaja kertoo.

Oikeudenkäynti ja uhkauksia

Hamoudan ja Nadan viimeisin oikeudenkäynti pidettiin torstaina 12. toukokuuta. Siellä pariskunnan asianajaja selitti, että kristillisen avioliittokäsityksen mukaan he ovat yhä naimisissa, vaikka islamilainen oikeus on mitätöinyt avioliiton. Pastori oli ainoa todistaja, jota oikeudessa kuultiin. Seuraava oikeudenkäynti on määrä pitää 7. kesäkuuta.

Asianajaja kertoo, että Hamouda ja Nada kuuluvat baptistiseurakuntaan. Äärimuslimit ovat yhä enenevässä määrin uhkailleet heitä, erityisesti Nadan veli.

Naimattoman henkilön syyllistyessä aviorikokseen, artiklan 146 mukainen rangaistus on ruoskiminen ja alueelta pois häätäminen. Jos tuomittu on naimisissa, tuomio on kuolemantuomio kivittämällä.

Sudanin uskonnonvapaustilanne kohentui merkittävästi Bashirin islamistisen diktatuurin päätyttyä vuonna 2019. Viime lokakuussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen myötä viranomaisten taholta tapahtuva vaino palasi kuitenkin jälleen.

Lokakuisen vallankaappauksen jälkeen Sudanin kristityt pelkäävät islamilaisen lain paluuta ankarimmassa muodossaan. Siirtymäajan hallintoa pääministerinä johtanut Abdalla Hamdok oli lokakuun vallankaappauksen jälkeen lähes kuukauden kotiarestissa, kunnes hänet palautettiin valtaan hataran vallanjakosopimuksen puitteissa.

Hamdokilla oli ollut tehtävänään kitkeä pois kauan jatkunut korruptio sekä Bashirin aikana vaikuttanut syvä valtio (deep state) – sama syvä valtio, jonka epäillään olleen lokakuun vallankumouksen taustalla.

Lähteet: Middle East Concern, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print