Your Cart

Somaliuskova pakolaisena Kristuksen tähden

Mahad Birik vihasi kristittyjä, mutta sitten hänestä itsestään tuli sellainen. Nyt hän pakenee heitä, jotka edelleen vihaavat hänen kaltaisiaan. Kuva: Khalid Abdalla/Unsplash

Aiemmin kristittyjä täydestä sydämestään vihannut entinen imaami ei nyt voi lakata kertomasta Kristuksesta jatkuvista tappouhkauksista huolimatta.

Mahad Birik muuttaa uuteen asuntoon joka kuukausi. Hänen puhelimensa piippaa jatkuvasti tuntemattomista numeroista tulevista tekstiviesteistä: ”Me löydämme sinut!”

Mahad on nyt 46-vuotias, hän syntyi somaliperheeseen enimmäkseen muslimien asuttamalla alueella Koillis-Keniassa.

Hän sai tiiviin koulutuksen wahhabi-islamilaisuuteen ja hänet nimettiin imaamiksi, islamin opettajaksi, vain 9-vuotiaana.

”Opin nopeasti ja alueella, jossa asuimme, suurin osa ihmisistä oli luku- ja kirjoitustaidottomia”, hän kertoo. ”Koska minä osasin lukea ja kirjoittaa, he pitivät minua sopivana imaamiksi.”

Nuori imaami valitsi saarnoilleen suositun aiheen – kristityt. ”Minä vihasin kristittyjä”, hän sanoi. ”Kerroin toivovani, että Allah lähettäisi kristityt helvettiin.”

Onnekas kohtaaminen

Kymmenvuotiaana Mahadin perhe muutti Somaliaan. Tässä islamilaisuuden linnakkeessa Mahadille tapahtui epätodennäköinen kohtaaminen yhdysvaltalaisen lähetystyöntekijän kanssa mogadishulaisessa teehuoneessa. Mahad vihasi miestä oitis. ”Kiroan sinut”, Mahad tiuskaisi. ”Kerro minulle mitä sinä uskot Jeesuksesta!”

Lähetyssaarnaaja antoi hänelle Raamatun ja kehotti lukemaan sitä.

Raamattu pysyi avaamattomana jonkin aikaa, mutta 12-vuotiaana hän alkoi lukea Matteuksen evankeliumia. ”Luin Jeesuksen sanat: ’Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon.’”

”Hitaasti, mutta varmasti, opin että olin eksyksissä ja tarvitsin pelastajaa”, hän kertoo. ”Muslimin on ansaittava pelastus uskomalla, rukoilemalla viidesti päivässä ja paastoamalla ramadanin aikana. Jeesuksen kanssa kyse on armosta, vain armosta.”

Mahad otti Kristuksen vastaan ja päätti kertoa siitä heti perheelleen.

Kuultuaan, että Mahad oli luopunut islamista, perhe ajoi hänet pois kotoa ja lähetti hänet Saudi-Arabiaan arvostettuun kuningas Fahdin yliopistoon. He toivoivat, että muslimiopiskelijoiden ympäröimänä poika tulisi järkiinsä.

”Jos palatessasi yhä olet kristitty, me tapamme sinut!” vanhemmat uhkasivat.

Välittömästi Saudi-Arabiaan päästyään Mahad kääntyi kannoillaan ja lensi takaisin Somaliaan. ”En todellakaan halunnut opiskella islamia, koska olin kristitty”, hän sanoi. Vaikka vanhemmat eivät toteuttaneet uhkaustaan tappaa hänet, he katkaisivat häneen välit ja sanoivat, etteivät halua nähdä häntä enää koskaan.

Se oli Mahadille raskasta aikaa, ja ajoitellen hän jopa pohti itsemurhaa. ”Ajattelin, että jos tämä on Jumalan suunnitelma minulle, kuolisin mieluummin. Kuitenkaan en koskaan kyseenalaistanut päätöstäni kääntyä kristinuskoon. En piilotellut uskoani.”

Lopulta Mahad kohtasi toisen somalikristityn, joka esitteli hänet edelleen muille salaisille uskoville. Uskonnonvapaus oli kyllä tuolloin Somaliassa perustuslain takaama, mutta tiedustelupalvelu alkoi seurata häntä, kun hän kertoi uskostaan rohkeasti. Aina tavoittaessaan hänet evankelioimasta, hänet pidätettiin. Hänet pidätettiin kuudesti kahden vuoden aikana. ”Minut pidätettiin ja suljettiin pimeään maan alla olevaan selliin”, hän kertoo. ”Toisinaan he kaatoivat kylmää vettä päälleni öisin yrittäen murtaa minut.”

Aina kun Mahad pidätettiin, kristityt viranomaiset saivat hänet vapaaksi. Kuudennen pidätyksen jälkeen uskovat kuitenkin neuvoivat häntä palaamaan Keniaan oman turvallisuutensa vuoksi.

Iankaikkinen toivo

Keniaan palattuaan Mahad ryhtyi evankelioimaan nuoria somalimiehiä kohtaamiensa evankelistojen kanssa. ”Me pelasimme koripalloa, mutta kerroin heille myös Jeesuksesta”, hän sanoi.

Vuodessa 16 somalia oli kääntynyt kristinuskoon. Ja jälleen kerran Mahadin evankeliointi alkoi kiinnittää huomiota, tällä kertaa alueella olevien islamistien parissa.

Keniassa asuvat somali-imaamit ja yhteisöjen johtajat juonivat saadakseen Mahadin pidätetyksi. Kaksi viikkoa myöhemmin hänet karkotettiin alueelta.

Nairobiin asetuttuaan Mahad opiskeli tutkinnon teologiassa ja perusti pienen somaliseurakunnan. ”Aloittaessamme meitä oli kuusi”, hän kertoi, ”mutta muutamassa vuodessa ryhmässä oli noin 175 ihmistä”.

Mahad ei ollut Nairobissakaan turvassa. ”Minut hakattiin useita kertoja”, hän sanoi. ”Molemmat käteni ovat murtuneet, ja kolmesti minut on jätetty kuolemaan ankaran pahoinpitelyn päätteeksi.”

Toistuvista uhkauksista ja pahoinpitelyistä huolimatta Mahad jatkoi salaisen somaliseurakunnan palvelemista. Sitten, vuonna 2009, somali-islamistit tunkeutuivat hänen kotiinsa, pitivät veistä hänen kurkullaan ja vaativat häntä palaamaan islamiin. Hänet pelasti naapuri, joka sattui olemaan poliisi.

Toisen kerran palopommi heitettiin hänen kotiinsa, mutta se putosi vesisaaviin. ”Kaiken tämän keskellä olen yhä enenevästi tuntenut Jumalan läsnäolon”, hän sanoi. ”Vaino ja Jumalan armo voivat kulkea yhdessä.”

Uhkaukset Mahadia kohtaan kiihtyivät, kun vuonna 2014 alkoi levitä video, jossa hän kertoi kääntymyksestään – hän oli äskettäin auttanut somalinkielisen ääniraamatun teossa. Video päätyi muslimimedian käsiin ympäri maailman. Sen nähnyt al-Shabaabin johtaja määräsi fatwan häntä vastaan ja tarjosi hänen tappajilleen satojen tuhansien eurojen palkkiota. Sen jälkeen Mahad menetti työpaikkansa, sillä työnantaja piti hänen palkkaamistaan liian vaarallisena.

Silloin Mahad alkoi jälleen kyseenalaistaa Jumalaa. ”Kysyin Jumalalta, ’Miksi? Mikä on suunnitelmasi? Oletko kutsunut minut kansani tappamaksi?’”

Hän jatkaa evankeliointia ja pastorin työtä kansainvälisen Marttyyrien Äänen avulla, johtaa somaliseurakuntaa ja käy toisinaan puhumassa muuallakin. Turvallisuussyistä hän vaihtaa asuinpaikkaa kuukausittain, ja elämä on vaikeaa. Silti hän sanoo: ”Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto.”

Mahadin elämä on ollut vaikeaa uskoon tulosta lähtien. Hänen toivonsa on kuitenkin iankaikkisuudessa Kristuksen kanssa, ja hänen tavoitteensa on nähdä mahdollisimman monien somaliveljien ja -siskojen astuvan Hänen valtakuntaansa.

Nuori somaliuskova hakattu pahoin

Nuori uskova somalinainen on viime yönä hakattu, ja Itä-Afrikan turvakotimme johtaja Ameena pyytää rukoilemaan hänen puolestaan! Yasmin tuli uskoon Somaliassa. Kun hänen isänsä sai tietää tyttären luopuneen islamista, isä hakkasi

Lue lisää »

”Somalikristityt kahden tulen välissä” – Marttyyrien Ääni, TV7

Somalit ovat yksi vähiten evankelioitu kansa ja heidän tavoittamista evankeliumilla pidetään erittäin haastavana. Kristityiksi kääntyneet somalit joutuvat lähes poikkeuksetta vainotuiksi. Haastattelussa toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen. Toimittajana Sari Palomäki. Uusintana nähtävä ohjelma

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print