Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia”
17.1.2024
Toistuva väkivalta uskonnollisia vähemmistöjä vastaan Pakistanissa asettaa kyseenalaiseksi Pakistanin viranomaisten tammikuun 8. päivänä antaman lausunnon, jonka mukaan Pakistan kannattaa uskonnonvapautta ja suojelee vähemmistöuskontoja.
Tammikuun 4. päivä Yhdysvaltain ulkoministeriö lisäsi Pakistanin ”Erityisen huolestuttavien maiden” joukkoon uskonnonvapauteen liittyen. Tällaisiksi maiksi Yhdysvallat on nimittänyt myös Myanmarin, Kiinan ja Iranin. Kategoriaan päätyvät maat, jotka ovat “suorittaneet tai sietäneet erityisen vakavia uskonnonvapauden loukkauksia”. Pakistania vaadittiin tekemään lopun väkivaltaisille hyökkäyksille, hyökkäyksille uskonnollisia vähemmistöjä vastaan ja pitkille vankeustuomioille mielipiteen ilmaisun vuoksi.
Vastauksena tähän Pakistanin ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa oltiin tyrmistyneitä maan lisäämisestä tällaiseen kategoriaan. Pakistanin ulkoministeriön näkemys on, että maa päätyi listalle “puolueellisen ja mielivaltaisen arvion perusteella”, joka on ”irrallaan ruohonjuuritason todellisuudesta”.
”Pakistan on moniarvoinen maa, jolla on rikas perintö uskontojen välisestä harmoniasta”, ministeriön lausunnossa väitettiin. ”Pakistan on tehnyt laaja-alaisia toimia edistääkseen uskonnonvapautta ja suojellakseen uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksia.”
Uskonnonvapauden puolustajat näkevät toisin
Kokenut seurakunnan johtaja ja tunnettu ihmisoikeusaktivisti kuitenkin huomautti jatkuvista väärinkäytöksistä, jotka osoittavat, että Pakistan ei ole turvallinen paikka uskonnollisille vähemmistöille.
”Jaranwalassa tapahtunut hyökkäys kristittyjä vastaan poliisien katsellessa vierestä, osavaltion hallinnon kieltäytyminen tutkimasta tapahtunutta ja vetämästä velvollisuutensa hyljänneitä viranomaisia vastuuseen, ovat jo pelkästään syytös hallitusta vastaan”, piispa Azad Marshall, Pakistankin kirkon johtaja, sanoo.
Moskeijan johtajien yllyttämät muslimit polttivat 16. elokuuta 20 kirkkoja ja tuhosivat kristittyjen koteja ja kauppoja Jaranwalassa sen jälkeen, kun muslimit olivat lavastaneet kaksi kristittyä syyllisiksi jumalanpilkkaan.
”Hallitus on myös epäonnistunut alaikäisten kristittyjen ja hindutyttöjen pakkokäännytysten ja pakkoavioliittojen kriminalisoinnissa”, hän sanoi. ”Meitä piinaa jatkuva pelko alaikäisten tytärtemme joutumisesta muslimimiesten sieppaamiksi, silti ei ole merkkiäkään siitä, että viranomaiset yrittäisivät estää tätä lapsiin kohdistuvaa barbaarisuutta.”
Marshall kertoi toivovansa, että helmikuun 8. päivänä pidettävät parlamenttivaalit johtaisivat uuteen hallitukseen, joka ottaisi tosissaan uskonnollisten vähemmistöjen kohtaamat ongelmat.
”Me toivomme ja rukoilemme hallintoa, joka ei ainoastaan kuulisi ongelmiamme, vaan myös toimisi ratkaistakseen ne”, hän lisäsi.
Samson Salamat johtaa Rwadari Tehreek -nimistä tasa-arvoon pyrkivää järjestöä ja on samaa mieltä Marshallin kanssa.
”Nähtävissä on selviä merkkejä siitä, että uskonnonvapaus on kutistunut Pakistanissa merkittävästi. Se on tehnyt uskonnollisten vähemmistöjen elämästä vaikeaa, ja arvaamatonta heidän turvallisuutensa kannalta”, hän sanoi.
”Jos hallinto on vakavissaan Pakistanin imagon parantamisesta, sen pitäisi tehdä perustuslaillisia muutoksia varmistaakseen, että uskonnolliset vähemmistöt ovat Pakistanissa tasa-arvoisia kansalaisia lain kirjaimen ja hengen mukaan. Pitäisi myös käydä parlamentaarista keskustelua jumalanpilkkalain väärinkäytösten lopettamiseksi, muodostaa strategia uskontoon perustuvien hyökkäysten estämiseksi, osoittaa nollatoleranssia vihapuheelle ja taistella tehokkaasti ekstremistisiä tahoja vastaan.”
Lähteet: Christian Daily International, Morning Star News
Pakistan – Pimeässä laaksossa vaeltamassa
Pakistanissa pelkkä syytös jumalanpilkasta voi suistaa perheen pysyvästi raiteiltaan. Syytöksen uhri kärsii vankilassa, ja sen ulkopuolella hänen rakkaansa joutuvat pakenemaan ja piileskelemään. Tämän joutuivat kokemaan myös Asif ja Marilyn lapsineen.
Muistakaa vankeja… Iran ja Pakistan
Äskettäin sekä Iranista että Pakistanista on saapunut uutisia useiden syytettyjen ja tuomittujen kristittyjen tilanteista. Iran – Tuomioita, kutsu vankilaan Kolme kristinuskoon kääntynyttä iranilaista on tuomittu äskettäisen lakimuutoksen nojalla maksimirangaistukseen, viideksi
Pakistan – Jumalanpilkasta tuomitun kristityn perhe vaarassa
Pakistan – Jumalanpilkasta tuomitun kristityn perhe vaarassa Pakistanilaisen kristityn vaimo ja lapset ovat joutuneet pakenemaan sen jälkeen, kun mies tuomittiin jumalanpilkasta kuolemaan. Marilyn Asif on joutunut neljän lapsensa kanssa
”Rakkaus ajaa auttamaan vainottuja” – Radio Patmos
Summen ja Kiran ovat nuoria naisia Pakistanissa, jotka tekevät uutterasti työtä auttaen vainottuja kristittyjä tiilentekijäkylissä. Tässä Sari Palomäen tekemässä haastattelussa he kertovat työstään tällä vaikealla työsaralla.
”Mistä toivo Pakistanin tiilentekijälapsille?” – Radio Patmos
Sadattuhannet perheet Pakistanissa ovat sukupolvien ajan kärsineet orjatyöstä tiilitehtaiden säälimättömässä otteessa. Lapsityö kukoistaa tässä armottomassa ympäristössä. Maan tiilitehdastyöläiset raatavat päivästä toiseen vailla toivoa tehtaiden piippujen varjoissa. Mistä löytyy toivo Pakistanin
”Jumalanpilkkasyytökset ajavat kristityt ahdinkoon Pakistanissa” – TV7
Pakistan on yksi maailman vaikeimmista maista kristityille. Tässä ohjelmassa kerrotaan mm. Pakistanin ongelmallisesta jumalanpilkkalaista ja minkälaisiin vaikeuksiin kristityt ovat sen tähden joutuneet. Ilpo Jokimäen haastateltavana Sari Palomäki ja Mari Palomäki.