Your Cart

Pakistan – Jaranwalan väkivaltaisuuksista kuolemantuomio kristitylle

5.7.2024

Elokuun 16. päivänä viime vuonna raivostunut muslimijoukko hyökkäsi kristittyjen koteihin ja kirkkoihin Jaranwalassa. Yli 20 kirkkoa ja ainakin 100 kristittyjen kotia tuhottiin, kun kahta kristittyä veljestä syytettiin jumalanpilkasta. Myöhemmin terrorisminvastainen oikeus totesi heidät syyttömiksi. Suomen Marttyyrien Ääni lähetti hyökkäyksen jälkeen apua Jaranwalaan. Väkivaltaan syyllistyneitä ei ole tuomittu, mutta nyt kuolemantuomion sai kristitty nuori mies, jolla ei ollut mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

Poltettu talo Pakistanissa
Tuhon jäljet olivat yhä nähtävillä Jaranwalassa, kun Marttyyrien Äänen tiimi vieraili siellä viime joulukuussa.

Lauantaina 29. kesäkuuta terrorisminvastainen oikeus tuomitsi kuolemaan 27-vuotiaan kristityn tiilentekijän, Ehsaan Masihin. Hänen väitettiin jakaneen islamia herjaava video sosiaalisessa mediassa.

Masihin asianajaja, Khurram Shahzad Maan, sanoi Masihin kiistäneen oikeudessa, että hän olisi tehnyt sosiaaliseen mediaan herjaavaa sisältöä tai julkaissut sellaista.

”Poliisit takavarikoivat Masihin puhelimen ja lähettivät sen Punjabin rikostekniseen virastoon (PFSA) tutkittavaksi”, Maan kertoo. ”PFSA:n raportissa sanotaan, että syytetyn puhelimesta tai hänen TikTok-tililtään ei löytynyt herjaavaa materiaalia.”

Masihia vastaan rikosilmoituksen tehnyt henkilö on poliisi, ja kaikki syyttäjän todistajat olivat myös poliiseja.

”Vaikka Masihia vastaan ei ollut todisteita, oikeus luotti syyttäjän todistajien sanomaan ja tuomitsi hänet kuolemaan, joka on törkeää oikeuden väärinkäyttöä”, Maan sanoi.

Poliisit pidättivät Masihin 19.8.2023 ja väittivät hänen jakaneen TikTok-tilillään videon, jolla näkyi kolme päivää aiemmin tapahtuneen mellakoinnin käynnistänyt kirje, jonka muslimit sanoivat olleen islamia herjaava.

Maan sanoi, että aluksi Masihia vastaan kirjattiin rikosilmoitus jumalanpilkkalain 295-A ja 295-B rikkomisesta.

”Kuolemantuomiota edellyttävä jumalanpilkkalain kohta 295-C lisättiin myöhemmin syyttäjän vaatimuksesta”, Maan kertoi. ”Masihin syyttäminen 295-C rikkomisesta on järjenvastaista, sillä hän ei ollut sanonut tai kirjoittanut mitään profeetta Muhammedia loukkaavaa, häntä vain syytettiin väitetyn herjaavan kirjeen jakamisesta.”

Asianajajan mukaan ankaralle tuomiolle ei ollut perusteita, sillä tapaukselle ei selkeästi ollut todisteita.

”Kyseinen kirje oli kiertänyt sosiaalisessa mediassa Jaranwalan tapahtumien seurauksena ja on päivänselvää, että Ehsaan Masih ei kirjoittanut sitä”, hän sanoi. ”Lisäksi kukaan ei nähnyt hänen jakavan kyseistä kirjettä sosiaalisen median tilillään.”

”Olemme tuomiosta pöyristyneitä”, Masihin vanhempi veli, Yousaf Masih, kertoo. ”Luotamme kuitenkin Herraan, että hän johtaa veljeni vapaaksi. Etsimme hyvää asianajajaa haastamaan tuomion Lahoren hovioikeudessa.”

Pakistanin Vähemmistöjen Allianssin (MAP) puheenjohtaja Akmal Bhatti sanoi tapauksessa olevan räikeitä ristiriitaisuuksia.

”Syyttäjä ei onnistunut todistamaan syytteitään, vaikka kaikki todistajat olivat poliiseja”, Bhatti sanoi. ”Todistajat ovat virallisesti lausuneet, että videota ei tehty eikä jaettu heidän läsnä ollessaan.”

Siinäkin tapauksessa, että Masih olisi ajattelemattomuuttaan tehnyt videon, Bhattin mukaan häntä olisi pitänyt syyttää tietoliikennerikoksesta.

”On todistettu tosiasia, että hän ei ole sanonut eikä kirjoittanut mitään islamin profeettaa loukkaavaa, joten hänen tuomitsemisensa on perusteetonta”, Bhatti sanoi.

Pakistanin kirkkojen neuvoston puheenjohtaja, piispa Azad Marshall kritisoi myös tuomiota.

”Kyseinen video on kiertänyt laajasti sosiaalisessa mediassa elokuun 16. päivän jälkeen, ja se on ollut myös useiden muslimien, poliisienkin, puhelimissa”, Marshall sanoi. ”Tekeekö se heistä kaikista herjaajia? Ei tietenkään.”

Marshallin mukaan Masihin saama tuomio vahvistaa kristittyjen huolta siitä, että jumalanpilkasta syytetyt eivät voi odottaa oikeuden tapahtuvan käräjäoikeuksissa.

”Yli 90 prosentissa jumalanpilkkatapauksista käräjäoikeus tuomitsee syytetyn todisteiden puuttuessakin”, hän sanoi. ”Näin toimitaan ääri-islamististen ryhmien pelossa ja painostuksesta. Tuomarit eivät piittaa uhrien vuosia kestävästä kärsimyksestä vankilassa, kun he odottavat ylemmän oikeusasteen kumoavan tuomion.”

Samaan aikaan sama oikeusaste on enemmän kuin halukas myöntämään vapauden takuita vastaan uskonnolliseen väkivaltaan syyllistyneille, hän sanoi.

”Jaranwalan tapauksessa vain muutamien odotetaan joutuvan oikeuden eteen, sillä suurin osa kristittyjen koteja ja kirkkoja tuhonneista on jo päässyt vapaaksi takuita vastaan”, hän sanoi.

Jaranwalan mellakoitsijoita vastaan kirjattiin 22 rikosilmoitusta rikoslain ja terrorisminvastaisen lain nojalla. Yli 100 henkilöä pidätettiin, mutta ketään heistä ei ole toistaiseksi tuomittu.

Lähde: Morning Star News

Marttyyrien Äänen työ Pakistanissa:

  • Kristittyjen tiilentekijäkylien lasten koulujen tuki.
  • Ompelukoulu naisille, tämä on erityinen VOM Siskot -projektimme. Puolen vuoden kurssin jälkeen valmistuvat naiset saavat oman ompelukoneen, Raamatun, ja usein kortin suomalaiselta työn tukijalta. Koulusta saamillaan opeilla ja omalla ompelukoneellaan he voivat aloittaa oman pienyrityksen perheensä elatukseksi.
  • Joidenkin tiiliorjaperheiden velkojen maksu ja varoja uuden elämän aloittamiseen.
  • Apua Pakistanista pakenemaan joutuneille ruokaan, lääkkeisiin, vuokraan.
  • Hätäapua väkivaltaisten hyökkäysten kohteiksi joutuneille kristityille.
    • Lahjoitusviite ompelukoululle 871 378
    • Yleinen Pakistan-lahjoitusviite 871 307

”Viha kristittyjä kohtaan syttyi Jaranwalassa” – Radio Dei

Jaranwalan kaupunki sijaitsee Pakistanin koillisosissa. Suurin osa kaupungin väestä on muslimeja. Kristityt ovat väheksyttyä vähemmistöä, joka elää hiljaisesti islamin varjossa.  Elokuussa vuonna 2023 raivostunut joukko muslimimiehiä hyökkäsi kristittyjen asuinkortteleihin, tuhosi

”Jaranwalan kristittyjen tuskan päivä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen tiimi vieraili joulukuussa Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, missä leimahti syvä raivo kristittyjä kohtaan viime elokuussa väitetyn jumalanpilkan takia. Viha sai aikaan mellakan, jonka aikana lukuisat kirkot ja kristittyjen kodit

VOM Siskot – Viha kristittyjä kohtaan syttyi Jaranwalassa

Jaranwalan kaupunki sijaitsee Pakistanin koillisosissa. Suurin osa kaupungin väestä on muslimeja. Kristityt ovat väheksyttyä vähemmistöä, joka elää hiljaisesti islamin varjossa. Elokuussa vuonna 2023 raivostunut joukko muslimimiehiä hyökkäsi kristittyjen asuinkortteleihin, tuhosi ihmisten koteja ja poltti heidän kirkkojaan. Viha ja silmitön raivo sai alkunsa valheellisesta syytöksestä, että kaksi kristittyä olisivat häpäisseet Koraania.

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print