Your Cart

Nigeria: Jatkuvat hyökkäykset estämässä kristittyjä äänestämästä

Näille pakenemaan joutuneille kristityille löytyi väliaikainen majapaikka rukoushuoneen suojista.

Nigeriassa on määrä järjestää presidentinvaali helmikuussa ja sen jälkeen osavaltioiden kuvernöörien vaali maaliskuussa. Jatkuvat hyökkäykset uhkaavat kuitenkin vaarantaa vaalien järjestämisen, ja kristittyjen mahdollisuudet äänestää, jos vaalit saadaan pidettyä.

Presidentinvaalin on määrä tapahtua helmikuun 25. päivänä. Nykyinen presidentti, Muhammadu Buhari, ei voi enää olla ehdolla tässä vaalissa. Maaliskuun 11. päivänä pidettäväksi on suunniteltu osavaltioiden kuvernöörien vaalit. Nämä ovat kuitenkin vaarassa peruuntua tai lykkääntyä jatkuvien hyökkäysten tähden.

Viime vuoden lopulla fulanit hyökkäsivät kahteen kristittyyn kylään Bokkosin maakunnassa, noin 80 kilometrin päässä Plateaun osavaltion pääkaupungista Josista. Hyökkäykset tapahtuivat marraskuun 15. ja 17. päivinä, samaan aikaan, kun presidentti Muhammadu Buhari vieraili Josissa presidentinvaalikampanjan puitteissa.

Mai Katakon kylässä tapettiin 11 kristittyä marraskuun 15. päivänä ja yksi ihminen Follohin kylässä 17. päivänä. Yli kaksikymmentä kotia poltettiin, ruokaa tuhottiin, ja monet joutuivat pakenemaan.

Follohin kylän hyökkäyksestä selviytynyt kristitty kertoi, kuinka hyökkääjät saapuivat yöllä, kun kyläläiset olivat nukkumassa. ”Veljeni poltettiin kuoliaaksi”, hän kertoi. Hän itse sai ampumavammoja ja samasta kylästä seitsemän muuta kristittyä oli hänen kanssaan sairaalassa hoidettavana.

”Tuntemattomia asemiehiä”

Nigerian hallinto on vuosien ajan epäonnistunut tehtävässään suojella kristittyjä maanviljelijöitä Nigerian maaseudulla. Virallisen kannan mukaan kyse on kristittyjen ja fulanien välisistä taisteluista ja hyökkääviä fulaneja kutsutaan virallisissa lausunnoissa ”tuntemattomiksi asemiehiksi”.

Hyökkäysten kohteina oleville kristityille he eivät kuitenkaan ole tuntemattomia. ”Me tunnemme kimppuumme hyökkäävät. He ovat fulanimilitantteja. He asuvat kyliemme lähettyvillä”, hyökkäyksestä selvinnyt kertoi. Hän sanoi myös, että hyökkääjät puhuvat fulanikieltä ja hyökätessään he huutavat ”Allahu akbar”.

Eräs hyökkäyksessä haavoittunut kylän johtaja anoi kristittyjä kautta maailman rukoilemaan heidän turvallisuutensa puolesta. Hän sanoi heidän tarvitsevan ruokaa ja suojaa hyökkäysten uhreille, sillä fulanit olivat polttaneet kaiken heidän kokoamansa sadon.

”Hyökkäys on varoitus: kristityt eivät saa äänestää vaaleissa”, arvelee Gata Moses, kristitty nigerialainen ihmisoikeusaktivisti.

Gata pyysi Bokkosin maakunnan kristittyjä pysymään vahvoina uskossaan vainosta huolimatta. Hänen omaan kyläänsä Bassan maakunnassa on hyökätty useita kertoja.

Nigerian tulevat presidentinvaalit ovat tärkeä rukousaihe sen puolesta, että maahan seuraavaksi valittava presidentti puuttuisi tilanteeseen ja tekisi parhaansa hyökkäysten lopettamiseksi.

Lähde: International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print