Your Cart

Leah Sharibu, kuusi vuotta vankina

21.2.2024

Nigerialainen 14-vuotias Leah Sharibu istui helmikuun 19. päivänä vuonna 2018 tavalliseen tapaan oppitunnilla Dapchin kaupungissa Valtion tyttöjen tieteellisessä ja teknillisessä koulussa aavistamatta, että myöhemmin samana päivänä hänen elämänsä muuttuisi lopullisesti.

Muutama tunti myöhemmin islamistisen terroristijärjestö Boko Haramin taistelijat olivat jo siepanneet koulusta 110 koulutyttöä. Jotkut heistä olivat vain 11-vuotiaita, vanhimmat 19-vuotiaita. Leah Sharibu oli yksi heistä.

Mutta toisin kuin muut tytöt, jotka vapautettiin kuukautta myöhemmin – traumatisoituneina tosin – Leah jäi sieppaajien haltuun. Kuusi vuotta myöhemmin hänen elämänsä on yhä terroristien oikkujen armoilla.

Miksi? Leah ei suostunut kieltämään uskoaan, mikä oli vapautuksen ehtona. Ja koska hän ei suostunut, Boko Haram ilmoitti oikeudekseen pitää häntä ”elinikäisenä orjanaan”.

Vankeudessa Leah on varttunut teinitytöstä nuoreksi naiseksi ja kokenut useita elämän merkkipaaluja, vaikkakaan mitkään niistä eivät ole olleet hänen oma valintansa.

Täytettyään 18 vuotta Leah pakkonaitettiin Boko Haramin komentajalle. Seuraavien vuosien aikana hänestä tuli kahden lapsen äiti, hänet myytiin toiselle terroristille, ja hänelle annettiin lääketieteellistä koulutusta, jotta hän voisi tarvittaessa hoitaa juuri samoja ihmisiä, jotka ovat riistäneet häneltä vapauden.

Leah’n vanhemmat, Nathan ja Rebecca Sharibu, ovat kärsineet yli puoli vuosikymmentä erosta tyttärestään, mutta pitävät yhä yllä toivoa viranomaisten välinpitämättömyydestä huolimatta. Joulukuussa 2021 he välittivät viestin Leah Foundationin edustajan, tri Gloria Puldun kautta: ”He sanoivat olevansa väsyneitä puhumaan, itkemään ja vetoamaan Buharin hallintoon, joka on kuuro kaikille yhteydenotoille.”

Leah Foundation on säätiö, joka perustettiin kampanjoimaan Leah’n ja hänen kaltaistensa siepattujen tyttöjen vapauden puolesta.

Presidentti on sittemmin Nigeriassa vaihtunut, mutta uusi presidentti Bola Tinubu edustaa samaa puoluetta kuin Buhari, eikä toistaiseksi ole myöskään kunnostautunut edeltäjäänsä paremmin.

Rukoillaan edelleen Leah’n ja hänen kahden lapsensa puolesta, samoin hänen vanhempiensa Nathanin ja Rebeccan, hänen sisarustensa, sekä niiden lukuisien nigerialaisten tyttöjen ja naisten puolesta, jotka ovat Boko Haramin ja siitä irrottautuneen ISWAPin vankeina.

Rukoillaan Leah’n ja hänen lastensa turvallisuuden, terveyden, ja vapauden puolesta. Rukoillaan Nathanille ja Rebecalle terveyttä, lohtua ja horjumatonta toivoa. Rukoillaan, että Nigerian hallinto ryhtyisi toimiin ja käyttäisi kaikki keinonsa Leah’n ja hänen lastensa saattamiseksi yhteen perheen kanssa.

Lähteet: Jubilee Campaign, Wikipedia, Christian Today

Nigeria: Siepatun Leah Sharibun vanhemmat vetoavat jälleen tyttärensä puolesta

Viisi vuotta sitten terroristien sieppaaman kristityn koulutytön vanhemmat ovat vaatineet hänen pelastamistaan vankeudesta. Leah Sharibu oli yksi 110 koulutytöstä, jotka Boko Haram sieppasi Valtion tieteellisestä ja teknillisestä koulusta tytöille Dapchissa, Yoben osavaltiossa helmikuussa 2018. Hän oli silloin 14-vuotias. Boko Haram on sittemmin jakautunut. Siitä irtaantunut, Boko Haramin kanssa kilpaileva ryhmä,

Lue lisää »

Neljä vuotta nigerialaisen Leah’n sieppauksesta

Helmikuun 19. päivänä tuli kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun nigerialainen koulutyttö Leah Sharibu siepattiin. Hän oli vasta 14-vuotias, kun Boko Haram sieppasi hänet. Hän on tuolloin siepatuista tytöistä ainoa, joka on yhä siepattuna, sillä hän ei suostunut kieltämään uskoaan. Leah täyttää 19 vuotta toukokuun 14. päivä. Hänestä tihkuneiden tietojen mukaan

Lue lisää »

Leah Sharibu – kolme vuotta vankina

Kolme vuotta sitten, helmikuun 19. päivänä vuonna 2018, puoli kuudelta illalla, Boko Haram sieppasi 110 koulutyttöä valtion ylläpitämästä tyttöjen tieteellisestä ja teknillisestä lukiosta Dapchissa, Koillis-Nigeriassa. Viisi tytöistä kuoli sieppauksen yhteydessä vallinneessa sekasorrossa. Nigerian hallitus ja Boko Haram kävivät kuukauden ajan neuvotteluja tyttöjen kohtalosta. Neuvottelujen seurauksena 105 siepattua tyttöä vapautettiin, ja

Lue lisää »

”Evankelistat terroristien ydinalueilla” – TV7

Rohkeat etulinjan evankelistat kulkevat Nigerian vaikeimmilla alueilla ja julistavat evankeliumia. Useita terroristeja ja islamilaisia johtajia on tullut uskoon. Uskoontulleiden elämässä tapahtuu kokonaisvaltainen muutos – vainoajasta Jeesuksen seuraajaksi.

”Vainottuja leskiä auttamassa Nigeriassa”- Radio Dei

Nigeria on yksi maailman vaarallisimmista maista kristityille, erityisesti maan pohjoisosa. Terroristiryhmittymien hyökkäykset ovat aiheuttaneet valtavasti inhimillistä kärsimystä ja lukuisat naiset ovat jääneet leskiksi. Tässä ohjelmassa kuullaan leskien todistuksien ohella myös

”Nigerian vainotut lesket saavat avun” – TV7

Yksi Marttyyrien Äänen työn kulmakiviä on vainon tähden kärsivien leskien ja orpojen auttaminen. Sitä tehdään esimerkiksi Nigeriassa, missä on hankittu leskille peltomaata viljelyä varten ja autettu orpoja saamaan koulutusta. Katso

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print