Ensimmäinen kuuleminen 16 lapsen palauttamisesta professori Solomon Tarfan ja hänen vaimonsa ylläpitämään Du Merci -lastenkotiin oli määrä pitää 18. heinäkuuta, mutta sitä siirrettiin. Monet suomalaisetkin kirjoittivat professori Tarfalle hänen ollessaan vankilassa, ja nyt hän kiittää saamastaan rohkaisusta.
Professori Solomon Tarfa perusti vaimonsa Mercyn kanssa kristillisen orpokodin Pohjois-Nigerian Kanon osavaltioon, jossa on käytössä sharia-laki. Orpokoti perustettiin vuonna 1996, ja yli kahden vuosikymmenen ajan he pelastivat hylättyjä lapsia lastenkotinsa suojiin.
Muslimienemmistöisessä Kanossa professori Tarfan orpokoti alkoi kiinnittää huomiota. Vuonna 2019 viranomaiset tekivät sinne ratsian ilman etsintälupaa väittäen, että orpokodilla ei ollut toimintaan tarvittavia lupia. Se todettiin myöhemmin oikeudessa perättömäksi syytteeksi.
Siitä huolimatta 27 lasta otettiin pois orpokodista. Heidät lähetettiin islamilaisiin orpokoteihin ja professori Tarfaa syytettiin petoksesta. Hän oli pidätettynä 41 päivää, sen jälkeen vuoden, kun hän valitti syytteistä tietäen, että ne perustuivat hänen toimintaansa kristittynä. Vanhimmat lapset päästettiin jonkin ajan päästä vapaiksi, mutta 16 lasta jäi islamilaiseen orpokotiin.
Vuoden 2022 maaliskuun 3. päivänä professori Tarfa pidätettiin uudelleen ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan. Nyt häntä syytettiin orpokodin rekisteröintikirjan väärentämisestä. Tämän vuoden tammikuussa oikeus kumosi professori Tarfan tuomion ja vapautti hänet. Lapsia ei kuitenkaan palautettu Du Merci -orpokotiin.
Taistelu lasten puolesta
Professori Tarfa ja hänen vaimonsa käynnistivät oikeusprosessin saadakseen lapset takaisin. Ensimmäisen oikeudenkäynnin oli määrä olla 18. heinäkuuta, mutta niin ei käynyt. Käsittely lykkääntyy, sillä Naistenasioiden ja sosiaalisen kehityksen ministeriötä (jonka hallinnonalaan lastenkodit kuuluvat) edustava lakimies ei saapunut paikalle.
Lakimies ei myöskään siirtänyt asiaa toiselle lakimiehelle. Tuomari ehdotti, että käsittely lykättäisiin joko lokakuun 12. päivään, kun tuomaristo palaa vuosilomiltaan, tai siirretään loma-aikana päivystävälle tuomarille, jolloin kuuleminen voitaisiin pitää heinäkuun lopun ja elokuun ensimmäisen viikon välisenä aikana.
Tarfojen lakimies suostui käsittelyn siirtämiseen päivystävälle tuomarille, joka asettaa uuden käsittelypäivän.
Du Merci -lastenkodista professori Tarfan pidätyksen jälkeen vuonna 2019 viedyt lapset siirrettiin valtion lastenkotiin Kanon kaupungissa. He eivät päässeet kouluun ennen vuotta 2021, ja yksi heistä kärsii epämuodostumista saatuaan palovammoja, joita ei hoidettu asianmukaisesti.
Tammikuussa 2021 viisi nuorinta lasta, tuolloin iältään 3–8-vuotiaita, siirrettiin kaukaiseen lastenkotiin, jonka omistajan kerrotaan olevan Kanon osavaltion entinen kuvernööri. Siellä heidän nimensä muutettiin islamilaisiksi nimiksi, heidät määrättiin rukoilemaan arabiaksi, opiskelemaan Koraania ja käymään moskeijassa.
Kesäkuussa 2021 YK:n Mielivaltaisten pidätysten työryhmä totesi, että Tarfat, jotka olivat kohdanneet samanlaista kohtelua jo vuonna 2002, ”joutuivat viranomaisten hampaisiin kristillisen uskonsa vuoksi ja koska heillä on orpokoti muslimienemmistöisellä alueella”. Työryhmä totesi, että professori Tarfan pidätys ja 16 lapsen pois vieminen olivat mielivaltaisia tekoja. Työryhmä totesi, että ”asianmukainen korjaus olisi antaa herra ja rouva Tarfalle ja 16 alaikäiselle lapselle oikeus vahingonkorvauksiin kansainvälisen lain mukaisesti, ja 16 lasta tulisi välittömästi vapauttaa”.
Se, että lapsia ei välittömästi palautettu Du Merci -lastenkotiin, kun professori Tarfan tuomio kumottiin, ja nyt lakimiehen poissaolo oikeuden käsittelystä ja oikeudenkäynnin viivästyminen, antavat aihetta huoleen siitä, onko tarkoituksena viivyttää lasten palauttamista Tarfojen lastenkotiin.
Professori Tarfan kiitokset
Vankilassa ollessaan professori Tarfa oli ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla, ja monet suomalaiset uskovat kirjoittivat hänelle. Nyt hän kiittää saamastaan rohkaisusta:
”Sain 9 kirjettä ja 13 postikorttia uskovilta eri puolilta maailmaa: Kanadasta, Iso-Britanniasta, Suomesta, Yhdysvalloista ja muista maista.
Ne olivat ihmeellisiä, sillä niissä oli raamatunpaikkoja ja paljon kannustusta, mikä auttoi minua antamaan anteeksi minua valheellisesti syyttäneille.
Ensimmäisen kerran sain kirjeitä eräänä aamuna, kun olin allapäin. Minulle kerrottiin, että olin saanut kirjeitä. Luin niitä seuraavat päivät ja sain niistä paljon rohkaisua.
Sain tietää, että kirjeet kulkivat Abujan päämajan kautta. Vankilan kappalainen ja tiedusteluagentit tutkivat kirjeet minun edessäni varmistuakseen, ettei niissä ollut mitään vaarallista. He eivät antaneet minun vastata, joten annoin ne vaimolleni vastattavaksi, jos niissä oli lähettäjän nimi ja osoite.
Vaimoni ja minä olemme kiitollisia heille, jotka kirjoittivat minulle vankilaan. Raamatunpaikat rohkaisivat ja vahvistivat minua vankeuteni aikana.”
Professori Tarfa mainitsee saaneensa 22 tervehdystä, joten on ilmeistä, että monet tervehdykset ovat jääneet matkan varrelle Abujan kautta kiertäessään. Hänen kiitoksensa kertoo kuitenkin selvästi, miten suuri merkitys hänen saamillaan tervehdyksillä oli hänen ollessaan vankilassa.
Lähde: CSW
Valta vaihtui Nigeriassa, mitä se merkitsee kristityille?
Valta vaihtui Nigeriassa maanantaina 29. toukokuuta, kun kaksi kautta presidenttinä toiminut Muhammadu Buhari väistyi, ja työnsä presidenttinä aloitti Bola Tinubu. Työtä hänellä myös riittää. Tinubu sai ainoastaan 37 prosenttia äänistä.
Nigeriassa yli 125 kristittyä tapettu kahdessa vuorokaudessa
Fulanit ovat surmanneet yli 125 kristittyä 16 kylässä Plateaun osavaltion Mangun hallintoalueella 48 tuntia kestäneen verilöylyn aikana. Lisäksi he polttivat taloja, tuhosivat maatiloja ja yli 20 000 ihmistä joutui pakenemaan.
Kyyneleitä ja toivoa Nigeriassa
Boko Haram hyökkäsi nigerialaisen Miraclen kotikylään Lassassa, Bornon osavaltiossa, sunnuntaiaamuna vuonna 2015, ja Miraclen onnellinen lapsuus päättyi siihen. Nyt tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisammalta. Miracle, suomeksi Ihme, hänen äitinsä Esther Usman
”Nigerian kristittyjen rinnalla” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Sari Palomäen toimittamassa Marttyyrien Äänen ohjelmassa kuullaan terveiset toiminnanjohtaja Hannu Lahtisen Nigerian-matkalta. Huomaa poikkeuksellinen esitysaika: 16.35. Ohjelma on myöhemmin kuunneltavissa ohjelma-arkistossa.
”Vainottuja palvelemassa Nigeriassa” – Marttyyrien Matkassa, Radio Patmos
Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen kertoo tässä Ilpo Jokimäen haastattelussa tuoreita terveisiä Nigerian matkaltaan ja mikä kristittyjen tilanne maassa tällä hetkellä on. Marttyyrien Äänellä on laajaa työtä vainottujen kristittyjen parissa Nigeriassa, kuulemme
”Kaikkensa menettäneet lesket saavat apua” – Marttyyrien Ääni, TV7
Monissa maissa kristittynä eläminen on äärimmäisen vaarallista. Yksi niistä maista on Nigeria ja siellä erityisesti Pohjois-Nigeria, missä terroristijärjestöt hyökkäävät kristittyihin kyliin. Myös Etiopiassa on laajoja alueita, missä varsinkin islamista kristityiksi