Your Cart

Nguyen Van Dain uusi elämä Saksassa

Nguyen Van Dai vaimonsa kanssa saksan tunnilla. Kuva: International Christian Concern

Nguyen Van Dai, vietnamilainen kristitty ihmisoikeusasianajaja, joka tunnetaan demokratian ajamisesta sekä uskonnollisten vähemmistöjen puolustamisesta, vapautettiin vankilasta ja karkotettiin Vietnamista. Hän oli ollut vangittuna joulukuusta 2015 lähtien.

Viime huhtikuussa häntä syytettiin ”propagandasta valtiota vastaan” ja ”Veljeskunta demokratian puolesta” -ryhmän perustajana hän sai pisimmän tuomion: 15 vuotta ja viisi vuotta ehdonalaista. Monet kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ja eri maiden hallintojen edustajat tuomitsivat hänen pidätyksensä ja vangitsemisensa.

Kesäkuun 7. päivä, monien kampanjoitua hänen vapautumisensa puolesta, Nguyen Van Dai ja hänen kollegansa Veljeskunta demokratian puolesta -ryhmästä, Le Thu Ha, vapautettiin vankilasta ja vietiin Saksan Frankfurtiin suuntaavaan koneeseen. Myös Dain vaimo, Vu Minh Khanh, matkusti miehensä mukana.

Uusi elämä Saksassa

Pölyn laskeuduttua Dai on kertonut uudesta elämästään Saksassa.

”Olen palannut!” hän julisti innoissaan Facebookissa julkaisemassaan tekstissä.

”Heti alkuun haluan lähettää lämpimimmät terveiseni ja vilpittömät kiitokseni kaikille teille, veljet, sisaret, ystävät, ministerit, veljeni ja sisareni Kristuksessa, jotka tuitte ja autoitte perhettäni, kampanjoitte ja taistelitte vapauteni puolesta kahden ja puolen vuoden ajan, kun olin vangittuna. Erityisesti, kun lähdin kommunistisesta vankilasta ja olin matkalla Saksaan, perheeni sai niin paljon iloitsevaa ja onnellista kannustusta ihmisiltä. Minä ja vaimoni olimme syvästi kosketettuja.”

Hän jatkoi kertomalla elämästään vapautumisen jälkeen. ”Kun saavuin Frankfurtin lentokentälle aamulla 8. kesäkuuta, Saksan ulkoministeriö otti minut vastaan. Noudin laukkuni ja Veto! (ihmisoikeuksien puolustajien järjestö) toi meidät kotiin. Saksaan päästyäni tarvitsin aikaa levätä sekä hoitaa paperiasiat Saksan viranomaisten kanssa, eikä minulla ollut mitään keinoja olla yhteydessä keneenkään.”

Nguyen Van Dain työ jatkuu

Siviilipukuiset poliisit ja heidän palkkaamansa gangsterit ovat hakanneet Dain monta kertaa. Tämä kuva on vuodelta 2014.

Dai kertoi myös, miltä tuntui lähteä Vietnamista. ”Ennen pidätystäni joulukuussa 2015, minulla ja perheelläni ei koskaan ollut aikomusta lähteä Vietnamista, jossa synnyin ja kasvoin. Mutta 15 vuotta vankilassa ja viisi vuotta kotiarestissa on liian pitkä aika. En koskaan myöntäisi syyllisyyttäni, joka tarkoittaisi, että joutuisin kärsimään koko tuomion, enkä voisi osallistua taisteluun ihmisoikeuksien puolesta tai auttaa perhettäni. Lähden kommunistisesta vankilasta ja menen Saksaan, en tavoitellakseni onnea itselleni ja perheelleni, vaan väliaikaiseen turvaan, etsien parhaita keinoja taistella vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta Vietnamissa.”

Hän jatkoi: ”Nykyaikana, internetin, sosiaalisen median ja teknologian myötä, olimmepa Hanoissa, Berliinissä, Lontoossa tai Washingtonissa, taistelu vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta on yhtä tehokasta. Kaikki riippuu omista taidoista. Minulla on vielä 83-vuotias äiti ja monia sukulaisia siellä. Monet rakkaat ystäväni ovat yhä vankilassa, sorrettuina ja vainottuina. Sydämeni ja ajatukseni ovat aina rakkaassa isänmaassani, joka on epädemokraattinen ja jossa ihmisoikeuksia rikotaan ankarasti.”

”Vielä kerran, kiitän teitä vilpittömästi ja toivon teille terveyttä ja onnea.”

Dai ja hänen vaimonsa ovat jo löytäneet vietnamilaisen seurakunnan Frankfurtista. Heillä on turvapaikanhakuprosessi käynnissä ja he opiskelevat saksan kieltä, jota kumpikaan heistä ei entuudestaan osaa.

Rukoile edelleen heidän puolestaan, kun he sopeutuvat elämään Saksassa ja että turvapaikanhakuprosessi sujuisi hyvin. Rukoile, että he voisivat nauttia fyysisestä ja hengellisestä vapaudestaan ja toipuisivat vuosien aikana kertyneestä stressistä ja väsymyksestä.

Lähde: International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print