Your Cart

Kristitylle ihmisoikeusasianajajalle 15 vuotta vankeutta Vietnamissa

Nguyen Van Dai

Kristitty ihmisoikeusasianajaja Nguyen Van Dai (48) ja hänen kollegansa Le Thu Ha pidätettiin 16.12.2015, kun heidän oli määrä tavata EU:n edustajia keskustellakseen Vietnamin ihmisoikeustilanteesta. He saivat syytteet teoista, joiden ”tarkoitus oli kumota hallitus”.

Nguyen Van Dai on yksi harvoista ihmisoikeusasianajajista Vietnamissa ja perusti vuonna 2006 Vietnamin ihmisoikeuskomitean. Protestanttisten uskovien tai seurakuntien oikeustaisteluista hän on toiminut puolustusasianajajana suurimmassa osassa. Työnsä seurauksena häntä on häiritty ja pahoinpidelty ja hän on ollut vankilassa. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran 2007 ja tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan. Hän vapautui vankilasta 2011 neljän vuoden kotiarestiin ja häntä kiellettiin harjoittamasta lakia.

Oikeudenkäynti pidettiin torstaina 5. huhtikuuta. Nguyen Van Dain ja hänen avustajansa Le Thu Han ohella syytettyinä oli myös neljä muuta: pastori Nguyen Trung Ton, entisten uskonnollisten ja poliittisten vankien yhdistyksen puheenjohtaja Nguyen Bac Truyen, aktivisti Pham Van Troi sekä journalisti ja työoikeuksien aktivisti Truong Minh Duc. Viimeksi mainittu nelikko pidätettiin heinäkuussa 2017 ja syytteet heitä vastaan olivat samat. Kaikki viisi miestä ja yksi nainen kuuluvat Dain vuonna 2013 perustamaan Veljeskunta demokratian puolesta -ryhmään, joka toimi lähinnä Facebookissa. Ryhmä on järjestänyt ihmisoikeusaiheisia seminaareja Vietnamissa.

Nguyen Van Dain vaimo, Vu Minh Khanh, kertoo olevansa ”hyvin pettynyt”, mutta kertoo, että Dai ”jatkaa taistelua ja valittaa tuomiosta”.

Viisi muuta syytettyä saivat 7-12 vuoden mittaiset tuomiot Hanoissa pidetyssä oikeudenkäynnissä. Vankeustuomionsa jatkeeksi Dai sai vielä viisi vuotta kotiarestia.

Oikeudenkäynnissä oli tiukat turvatoimet: noin sata poliisia oli varmistamassa, että oikeuteen ei saapuisi sinne kutsumattomia henkilöitä. Eri maiden diplomaatteja oli läsnä oikeudenkäynnissä. EU on tuominnut oikeuden päätöksen ja sanoo sen rikkovan Vietnamin kansainvälisiä velvoitteita.

”Kukaan kuudesta ei myöntänyt rikostaan … demokratian puolesta taisteleminen ei ole rikos”, sanoi Dain vaimo, Vu Minh Khanh. ”Olemme hyvin vihaisia tuomiosta, mutta erittäin ylpeitä aviomiehistämme.”

Lähteet: Human Rights Watch, DPA international, Christian Solidarity Worldwide, Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print