Your Cart

Vietnamilainen Nguyen Van Dai vapautettu, karkotettu maasta

Nguyen Van Dai

Huhtikuussa 15 vuoden vankeuteen ja viideksi vuodeksi kotiarestiin tuomittu kristitty ihmisoikeusasianajaja Nguyen Van Dai sekä hänen 9 vuoden tuomion saanut kollegansa Le Thu Ha vapautettiin yllättäen viime torstaina ja karkotettiin Saksaan, jonne he saapuivat perjantaina. Nguyen Van Dain vaimo, Vu Minh Khanh, matkusti miehensä mukana.

Nguyen Van Dai ja hänen kollegansa Le Thu Ha pidätettiin 16.12.2015, kun heidän oli määrä tavata EU:n edustajia keskustellakseen Vietnamin ihmisoikeustilanteesta. Huhtikuun 5. päivä heidät tuomittiin ”vallankumoukseen tähtäävistä teoista”.

Heidän ohellaan syytettyinä oli neljä muuta henkilöä: pastori Nguyen Trung Ton, entisten uskonnollisten ja poliittisten vankien yhdistyksen puheenjohtaja Nguyen Bac Truyen, aktivisti Pham Van Troi sekä journalisti ja työoikeuksien aktivisti Truong Minh Duc. Nelikko pidätettiin heinäkuussa 2017 ja syytteet heitä vastaan olivat samat kuin Dailla. Heidät tuomittiin 7-12 vuoden pituisiin vankeustuomioihin. Viime viikolla oikeus hylkäsi heidän tuomioistaan tekemänsä valituksen. Dai ja Ha eivät valittaneet tuomioistaan sanoen, että he eivät luota Vietnamin oikeusjärjestelmään.

Kaikki viisi miestä ja yksi nainen, Dain ohella nyt vapautettu Le Thu Ha, kuuluvat Dain vuonna 2013 perustamaan Veljeskunta demokratian puolesta -ryhmään, joka toimi lähinnä Facebookissa. Ryhmä on järjestänyt ihmisoikeusaiheisia seminaareja Vietnamissa.

Nguyen Van Dai on yksi harvoista ihmisoikeusasianajajista Vietnamissa ja perusti vuonna 2006 Vietnamin ihmisoikeuskomitean. Protestanttisten uskovien tai seurakuntien oikeustaisteluista hän on toiminut puolustusasianajajana suurimmassa osassa. Työnsä seurauksena häntä on häiritty ja pahoinpidelty ja hän on ollut vankilassa. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran 2007 ja tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan. Hän vapautui vankilasta 2011 neljän vuoden kotiarestiin ja häntä kiellettiin harjoittamasta lakia.

”Olemme rohkaistuneita siitä, että Nguyen Van Dain ei tarvitse viettää useampia vuosia vankilassa”, sanoi Duy Hoang, vietnamilaisen demokratialiikkeen Viet Tanin tiedottaja. ”Siitä huolimatta, hänen ja muiden jäsenten (Veljeskunta demokratian puolesta) vangitseminen oli mielivaltaista ja laitonta alun perinkin. Nguyen Van Dain pitäisi saada palata Vietnamiin vapaana miehenä niin halutessaan”, Hoang jatkoi.

Lähteet: Human Rights Watch, DPA international, Christian Solidarity Worldwide, Reuters, Radio Free Asia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print