Your Cart

Nigeriassa synkkä joulunaika

Surijoita Mallagumin hyökkäyksen joukkohautajaisissa. Kuva: Morning Star News

Nigerian Kadunan osavaltiossa joulun seutu oli synkkää aikaa – yli 40 kristittyä surmattiin ja 53 siepattiin.

Joulupäivänä fulanit hyökkäsivät Angwan Akun kylään Kajurun maakunnassa noin kymmeneltä aamulla, kertoo paikallinen asukas James Akawu.

”Jumalanpalvelus oli alkamassa hyökkääjien saapuessa kylään moottoripyörillä, ympäriinsä ammuskellen. He tappoivat yhden kristityn ja sieppasivat 53 muuta, jotka ovat yhä sieppaajien vankeina.”

Kauran maakunnassa Mallagumissa fulanit tappoivat 40 kristittyä joulukuun 18. päivänä ja kolme kristittyä läheisessä Kagoron kaupungissa jouluaaton aattona.

Hyökkäys Kagoroon

”Olemme jälleen terroristien hyökkäysten kohteena. Tänäkin yönä ampumista kuuluu kaikkialta”, Kagoron kaupungin asukas Jay Awan kertoi. ”Tämä on kamalaa, tarvitsemme apua.”

Kagoron ECWA-seurakunnan pastori Stephen Panya Baba pyysi esirukouksia tekstiviestitse jouluaaton aattona. ”Juuri nyt (noin klo 21.45) kuuluu, kuinka fulanit ampuvat.” Hän kertoi, miten Mallagumiin oli hyökätty edellisenä sunnuntaina. ”Kuolleet haudattiin vasta eilen, torstaina. Nyt vain alle viikko myöhemmin, he ovat taas täällä.”

Kagorossa ECWA-seurakunnalla on teologinen seminaari, terveysteknologian oppilaitos, alakoulu ja sairaala. Kaupungissa on lisäksi runsaasti muitakin seurakuntia. Kaupungin asukas Emmanuel Gandu kertoi hyökkääjien tuhoavan sekä ihmisiä että omaisuutta.

”Ihmisten elämät ovat seisahduksissa. Onnekkaista henkiin jääneistä on tullut pakolaisia omassa maassaan, odottaen helpotusta loputtomaan kansanmurhaan, jota he eivät voi ymmärtää”, Gandu sanoi. ”Joukkohaudat täplittävät kyliä ja maaseutua. Ihmiset eivät enää voi mennä maatiloilleen pelätessään, että heidät ammutaan tai hakataan macheteilla.”

Asutuskeskuksista ja kylistä, joihin ei vielä ole hyökätty, on tullut autioita, sillä ihmiset ovat paenneet, Gandu kertoi.

”Valitettavasti fulanien hyökkäykset ovat jatkuneet lainkaan laantumatta ja kuulemme heidän huutavan ’Allah akbar’ heidän tappaessaan ja tuhotessaan”, Gandu kertoo. Hänen mukaansa jos tilanteelle ei pian tehdä jotain, Kagoron kaupungin kristityt voivat pyyhkiytyä pois.

Mallagumin hyökkäys

Mallagumin hyökkäyksen jäljiltä 40 arkkua laskettiin maahan. Kuva: Morning Star News

Läheisessä Mallagumissa 40 kristittyä tapettiin ja yli 100 kotia poltettiin joulukuun 18. päivänä.

”Hyökkääjät, joiden tiedämme olevan fulaneja, hyökkäsivät kaupunkiimme noin iltayhdeltätoista sunnuntaina 18. joulukuuta”, kertoo Mallagumin asukas Rikichi David. ”Omasta perheestäni tapettiin kuusi ihmistä.”

Surmansa saaneiden hautajaisissa puhunut pastori Benjamin Bala, roomalaiskatolinen pappi, kertoi alkaneensa kuulla ampumisen ääniä illalla yhdeltätoista.

”Yritimme tavoittaa turvallisuusjoukkoja, mutta parin soittoyrityksen jälkeen verkkoyhteys katkesi”, Bala sanoi. ”Monet talot olivat muutamassa minuutissa liekkien vallassa ja kuulimme ansaan jääneiden avuttomien ihmisten huutavan apua, jota ei saapunut ennen kuin heidän äänensä olivat hiipuneet.”

Seuraava päivä paljasti tuhojen laajuuden: ainakin 40 ihmistä oli tapettu, monet olivat loukkaantuneita, 102 kotia oli poltettu ja niiden ohella myös viljavarastoja. Hyökkäyksiä tehtiin samaan aikaan useisiin kyliin ja niiden jäljiltä löydettiin konekiväärin hylsyjä.

”Tässä hyökkäyksessä noin kuusi perhettä hävitettiin kokonaan”, Bala sanoi. Hyökkääjät olivat lopulta lähteneet poliisien saavuttua paikalle.

Tähän mennessä yhtäkään hyökkääjää ei ole tuomittu teoistaan, vaan fulanien väkivalta on saanut jatkua presidentti Buharin valtakauden aikana estelemättä. Helmikuussa Nigeriaan valitaan uusi presidentti eikä Buhari enää voi asettua ehdolle. Rukoillaan, että Nigerian seuraavaksi presidentiksi nousisi henkilö, joka haluaa suojella myös kristittyjä.

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print