Your Cart

Kuoleman varjossa – Nigerian kristittyjen elämää

Kuoleman varjossa – Nigerian kristittyjen elämää

17.5.2024

Minkälaista on elämä, kun pelko uudesta fulanien hyökkäyksestä on jatkuvasti läsnä? Siitä kertoo Dama, heimopäällikkö, joka elää kylässä lähellä Gashishin pakolaisleiriä Plateaun osavaltiossa.

Äskettäin Nigerian Amnesty International kertoi, että viime joulukuun ja tämän vuoden helmikuun välillä Plateaun osavaltiossa on tapettu 1336 ihmistä. Surmatuista 533 oli naisia, 263 lapsia ja 540 miehiä. Pakenemaan joutui 29 554 ihmistä. Raportista ei käynyt ilmi, mitä uskontoa surmatut edustivat, mutta Plateaun osavaltiossa fulanit hyökkäilevät kyliin ja surmaavat kaikki kohtaamansa kristityt. Joulun aikaan fulanit tappoivat tällä alueella ainakin 160 kristittyä.

Eri tahojen antamat arviot viime vuonna surmatuista kristityistä Nigeriassa vaihtelevat, mutta nigerialainen Intersociety-järjestö arvioi, että surmattuja kristittyjä oli ainakin 8000. Intersociety-järjestö pyrkii edistämään muun muassa demokratiaa, hyvää hallintoa ja ihmisoikeuksia.

Gashisin pakolaisleiri on valtava, useista kylistä koostuva pakolaisleiri, missä asuu tuhansia ihmisiä. Viime joulun joulukampanjan yhteydessä kumppanimme Alex jakoi lahjoja myös Gashisissa ja kohtasi siellä lähes tuhat pakolaislasta.

Daman kotikylään on hyökätty useita kertoja. Joitakin vuosia sitten kylään hyökättiin juuri kun sato oli kypsymässä. Fulanit tulivat ja tuhosivat kaiken. Ihmisille ei jäänyt mitään jäljelle, eikä kukaan tullut heitä auttamaan. Kaikki oli aloitettava alusta – ja sama uudelleen seuraavan hyökkäyksen jälkeen.

Aiemmin kyläläiset viljelivät maata laajalla alueella kylänsä ympäristössä, mutta uusien hyökkäysten pelossa maata viljellään nyt kotien ympärillä. Fulanit ovat tappaneet useita tiluksiaan hoitamassa olleita. Kodin vieressä viljeltävä alue on tietysti paljon pienempi, joten toimeentulokin on niukempi.

Fulanimilitantit iskevät usein kristittyjen kyliin. He polttivat Ta’azian kodin kylään hyökätessään. Ta’azia on voinut jäädä poltettuun kotiinsa, mutta tuhannet muut ovat joutuneet pakenemaan pakolaisleireille.

Yleensä fulanit kuitenkin hyökkäävät  öisin. Dama kertoo, että heidän kylässään päätettiin perustaa yövartiot partioimaan kylänraittia toisten yrittäessä saada unta. Siitä huolimatta hän sanoo heidän nukkuvan ”toinen silmä auki”, sillä mitään keinoja puolustautua heillä ei ole, joten jos yövartijat tekevät hälytyksen tulossa olevasta hyökkäyksestä, pakoon on lähdettävä kiireellä.

Seudulla on ollut myös sotilaita, mutta Dama sanoo, että heihin ei oikein voi luottaa. Suurimmasta osasta ei voinut sanoa, millä puolella he loppujen lopuksi olivat, kun hyökkäys tapahtui.

Mitä Dama sitten toivoisi tapahtuvan? Hän sanoo, että he etsivät Jumalan kasvoja, koska vain hän voi varjella heitä. Kukaan ihminen ei loppujen lopuksi voi tehdä sitä.

Ihmiset haluaisivat vain nukkua yönsä rauhassa, Dama sanoo, mutta sitä he eivät ole voineet tehdä pitkiin aikoihin. Siihen he tarvitsevat luotettavia, heitä turvaavia sotilaita, jotka eivät jättäisi heitä oman onnensa nojaan heti vaaran uhatessa.

Marttyyrien Ääni auttaa Nigerian vainottuja kristittyjä monin tavoin. Olemme tukeneet alueen kristittyä koulua, hankkineet peltopalstan, missä kristityt lesket pääsevät työskentelemään ja ansaitsemaan elantonsa, tuemme etulinjan evankelistojen koulutusta ja hyvin tärkeää traumaterapiaa sekä olemme lähettäneet hätäapua pakolaisleireille.

Lähteet: Marttyyrien Ääni, Morning Star News

Marttyyrien Äänen työtä Nigeriassa voit tukea viitteellä 87120. Pääset lahjoittamaan oheisesta linkistä, valitse sen jälkeen alasvetovalikosta haluamasi kohde.

”Arkielämää jatkuvan vaaran keskellä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Alex vieraili Keski-Nigeriassa kylissä,  joihin fulanimuslimit ovat tehneet tuhoisia iskuja. Tässä ohjelmassa hän haastattelee Gashishin alueen kristityn kylän johtajaa, joka kertoo minkälaista tällä vaarallisella seudulla on elää.

”Arkielämää jatkuvan vaaran keskellä”- Radio Patmos

Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Alex vieraili Keski-Nigeriassa kylissä, joihin fulanimuslimit ovat tehneet tuhoisia iskuja. Tässä ohjelmassa hän haastattelee Gashishin alueen kristityn kylän johtajaa, joka kertoo, minkälaista tällä vaarallisella seudulla on elää.

”Evankelistat terroristien ydinalueilla” – TV7

Rohkeat etulinjan evankelistat kulkevat Nigerian vaikeimmilla alueilla ja julistavat evankeliumia. Useita terroristeja ja islamilaisia johtajia on tullut uskoon. Uskoontulleiden elämässä tapahtuu kokonaisvaltainen muutos – vainoajasta Jeesuksen seuraajaksi.

Nigerian varjoista loistaa Jumalan valon säteitä

Nigeria on yksi maailman vaarallisimmista maista kristityille, etenkin maan pohjois- ja keskiosa. Tuhannet kristityt ovat menettäneet henkensä terroristien hyökkäyksissä ja vielä useammat joutuneet pakenemaan pakolaisleireille. Synkän tilanteen keskellä tapahtuu silti hyvääkin – olemme voineet tuoda lohtua leskille, ja muutoksen tekevä evankeliumi saavuttaa jopa terroristeja.

Lue lisää »

Leah Sharibu, kuusi vuotta vankina

Nigerialainen 14-vuotias Leah Sharibu istui helmikuun 19. päivänä vuonna 2018 oppitunnilla Dapchin kaupungissa Valtion tyttöjen tieteellisessä ja teknisessä koulussa aavistamatta, että myöhemmin samana päivänä hänen elämänsä muuttuisi lopullisesti.

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print