Your Cart

Kolmelle iranilaiselle uskovalle 5 vuotta vankeutta

Vasemmalta: Morteza Mashoodkari, Ahmad Sarparast ja Ayoob Poor-Rezazadeh ovat joutumassa viideksi vuodeksi vankilaan uskonsa tähden. Kuvat: MEC

Kolme kristinuskoon kääntynyttä iranilaismiestä on tuomittu kukin viideksi vuodeksi vankilaan ”pyhän sharian opetuksista poikkeavaan propagandaan osallistumisesta ja sen opettamisesta” sekä ”yhteyksistä ulkomaisiin johtajiin”.

Ahmad Sarparast, Morteza Mashoodkari ja Ayoob Poor-Rezazadeh saivat tietää Rashtin vallankumoustuomioistuimen langettamista tuomioista lauantaina 9. huhtikuuta.

Vankeustuomioiden lisäksi heille määrättiin noin 6900 euron suuruiset sakot.

Miesten asianajaja Iman Soleimani kritisioi oikeudenkäyntiä jyrkästi.

Soleimani oli miesten mukana heidän mennessään kuulemaan tuomionsa. Hän kertoo, että heidät tuomittiin pelkästään vallankumouskaartin tiedusteluviranomaisten väitteiden perusteella ja lisäksi tuomari Mohammad Hossein Hosseinpour oli myös ottanut syyttävän roolin. Soleimanin mukaan tuomioille ei ollut lakiin perustuvaa oikeutusta, sillä hänen asiakkaittensa ainoa ”rikos” oli kokoontua uskovina yhteen rukoilemaan ja ylistämään.

Uskovien kokoontumista ei Soleimanin mukaan voida pitää ”valtion vastaisena tekona”. Lisäksi Iranin perustuslaki kieltää henkilökohtaisesta uskosta kysymisen, mutta tuomarin aivan ensimmäinen kysymys oli koskenut heidän uskoaan ja miesten vastaukseen reagoitiin vihaisesti.

Uskovat aikovat valittaa tuomioistaan, vaikka tuomari oli neuvonut heitä hyväksymään tuomion ja ”olemaan hiljaa”, jolloin tuomioita voitaisiin lyhentää neljänneksellä. Tuomari lupaili myös parempaa kohtelua vankilassa ja aikanaan ehdonalaiseen pääsyä, ehdollista vapautta tai pääsyä kärsimään tuomion kotiin seurantalaitteella varustettuna.

Miehet sanoivat kuitenkin, että he eivät ole tehneet mitään väärää, joten he eivät ole halukkaita pysymään hiljaa ja alistumaan kohtaloonsa.

Soleimani kertoo, että poliittisissa ja ”turvallisuuteen” liittyvissä tapauksissa vallankumouskaartin agentit painostavat tuomareita ankarasti. Jotkut tuomarit ovat avoimesti kertoneet tästä ja sanoneet, että heitä itseään on uhattu syytteillä jolleivät he tottele.

Soleimanin mukaan niin oli myös tässä tapauksessa: tuomari oli kertonut hänelle, että häntä painostetaan antamaan uskoville mahdollisimman pitkä tuomio.

Ahmad, Morteza ja Ayoob pidätettiin viime syyskuussa ja heidät vietiin vallankumouskaartin pidätyskeskukseen, jossa heitä pidettiin eristysselleissä. Pidätyshetkellä kaksi heistä oli kotiseurakunnan kokoontumisessa ja kolmas kotonaan.

Ahmad ja Morteza pääsivät takuita vastaan vapaiksi 17 päivää myöhemmin, mutta Ayoobista ei kuultu mitään ennen kuin vasta kuukausi pidätyksen jälkeen.

Helmikuussa, oikeudenkäyntinsä lopuksi, uskovat kertoivat olevansa ”vain kristittyjä, jotka ylistävät Jumalaa Raamatun ohjeiden mukaan”, ja että he eivät ”ole osallistuneet mihinkään kansallisen turvallisuuden vastaiseen tekoon tai sen vastaiseen propagandaan”.

He myös kiistivät saaneensa rahaa ulkomailta, eikä väitteen tueksi esitetty mitään todisteita oikeudessakaan.

Lähde: Article 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print