Your Cart

Kiinassa vainotun uskovan perheen pitkä matka turvaan

Dong Zhao, hänen vaimonsa ja kaksi poikaansa, sekä muita pakolaisia. Kuva: Ren Ruiting

Huhtikuussa Kiinan kristittyjä puolustavan ChinaAidin edustaja ajoi Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle. Hänen oli määrä noutaa sinne saapunut kiinalainen kristitty perhe. Dong Zhaon ja hänen perheensä pakomatka Kiinasta oli tuolloin kestänyt 195 päivää ja vienyt heidät 11 maan kautta, 30 402 kilometrin matkan.

Ankaraa vainoa Kiinassa

Dong Zhaon isä on pastori syrjäisessä kylässä Henanin provinssissa ja Dongista tuli uskova jo nuorena. Henanin provinssi on viime vuosina ollut pahimman vainon kohteena, ja Dong oli kertonut siitä maassa vierailleelle toimittajalle.

”Eräänä päivänä marraskuussa 2014 olin kotonani, jonne oli kokoontunut nuoria uskovia tutkimaan Raamattua. Yhtäkkiä poliisit ryntäsivät sisään keskeyttäen meidät. Useat poliisit hakkasivat minua yli kymmenen minuutin ajan pelotteena paikalla olleille nuorille, jotka olivat kauhuissaan. Saman vuoden joulun aikaan olin evankelioimassa kadulla, kun yli kymmenen poliisia raahasi minut poliisiasemalle. Kuulustelun jälkeen he alkoivat kiduttaa minua. He osoittivat hyvin kirkkaalla lampulla silmiini. He eivät antaneet minun nukkua. He kielsivät minua enää uskomasta Jeesukseen. He uhkasivat, että he hakkaavat minut tai vangitsevat, jos näkevät minut uudelleen evankelioimassa. Olin pidätettynä seitsemän päivää”, Dong kertoo.

Myöhemmin Dongin perhe pakeni toiseen kaupunkiin, Zhengzhouhun. Siellä he aloittivat aamiaisravintolan. He pitivät matalaa profiilia, mutta poliisit olivat silti jatkuvasti heidän kimpussaan. Heitä seurattiin ja uhkailtiin jopa kasvotusten.

Eräänä sunnuntaina vuonna 2020 he olivat jumalanpalveluksessa, kun poliisit tunkeutuivat kokoustilaan ja hakkasivat Dongia. Hänet pakotettiin lattialle ja hänen oikeaa peukaloaan lyötiin puukolla. Jälkeenpäin peukaloon ommeltiin useita tikkejä.

Tuon sunnuntain jälkeen poliisit seisoivat perheen ravintolan edessä ja kielsivät ketään astumasta sisään. He jopa sulkivat ravintolan etu- ja takaovet piikkilangalle, niin että perhe ei päässyt ulos. Heidän WeChat-tilinsä suljettiin (kiinalainen vastine Whatsappille), samoin muut sosiaalisen median tilit. Lapset eivät päässeet kouluun. Perheellä ei ollut tuloja. Viranomaiset todella tekivät kaikkensa, että he luopuisivat uskostaan.

Elokuussa 2021 Dong pidätettiin seitsemäksi päiväksi, kun hän oli perheineen osallistunut uskovien kokoontumiseen. Poliisit talloivat hänen kasvojaan saadakseen hänet allekirjoittamaan julistuksen, jossa hän ilmoittaisi luopuvansa uskostaan. Dong ei edelleenkään suostunut. Sen jälkeen poliisit uhkasivat tappaa koko perheen, jos heidät tavataan uudelleen kokoontumasta uskovien kanssa.

Perhe kävi vakavan keskustelun, jonka myötä he päättivät paeta maasta. Aamiaisravintola myytiin pilkkahintaa ja he lainasivat lisää rahaa. Viime vuoden syyskuun 26. päivänä he istuivat lentokoneessa matkalla pois Kiinasta.

Pitkä pako

Dong Zhao sairaalassa hakemassa hoitoa puukotetulle peukalolleen. Kuva: Ren Ruiting

”Pakomatkalla pelastuimme täpärästi valtavilta meren aalloilta. Kävelimme aarniometsien halki. Kuljimme kanooteilla alligaattoreita kuhisevia jokia pitkin. Näimme useita kuolleita pakolaisia. Useissa maissa poliisit vaativat meiltä lahjuksia. Meidät ryöstettiin useita kertoja aseella uhaten. Meksikossa meiltä varastettiin aivan kaikki. Tarkastuspisteellä meidän piti riisua kaikki vaatteemme ja poliisit veivät kaiken, myös lasten alusvaatteisiin piilotetut rahat. Pelkäsimme kuolevamme. Kiitos Jumalalle Hänen varjeluksestaan, olemme kaikki hengissä”, Dong kertoo.

Kiinasta Dong oli perheineen lentänyt Serbiaan ja sieltä edelleen Etelä-Amerikkaan. Kaikkiaan pakomatka vei heidät kolmen maanosan ja 11 maan kautta.

Nyt he ovat turvapaikanhakijoita Yhdysvalloissa, ja eräs seurakunta huolehtii heistä.

Perheen rajalta noutanut ChinaAidin edustaja, Susan, kertoo olleensa järkyttynyt heidät nähtyään. ”Oli ensimmäinen kerta, kun näin kiinalaisia pakolaisia, joilla ei ollut mukanaan yhtään mitään. He eivät olleet päässeet pesullekaan päiväkausiin”, Susan kertoo.

”Tällä hetkellä on tärkeintä rukoilla tämän perheen puolesta, ja että löytyisi kiinaa puhuvia uskovia viettämään aikaa heidän kanssaan”, Susan pyytää.

Dong sanoo aikovansa kertoa kaiken Kiinan kristittyjen kohtaamasta vainosta, sillä Kiinassa on miljoonia uskovia, joiden henki ja turvallisuus on uhattuna. ”Voin puhua avoimesti nyt, ja aion paljastaa Kiinan kommunistisen puolueen pahuuden. Kysyn myös, miksi he vainoavat laillisia kansalaisia? He itse rikkovat lakeja, inhimillisiä ja jumalallisia, joten kuinka he voivat puhua kiinalaisesta unelmasta?”

Lähteet: ChinaAid, Radio Taiwan International, Taiwan Church Network News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print