Your Cart

Kiinassa painetaan Raamattuja, rangaistaan ostajia

Hieman alle kolmen miljoonan asukkaan Hohhot on Sisä-Mongolian autonomisen alueen pääkaupunki. Kuva: Sam Ose – Olai Skjaervoy/Flickr

Kiinasta kuuluu kaksi vastakohtaista uutista, jotka yhdessä kerrottuina paljastavat kiinalaisen kristillisyyden kahdet kasvot.

Samaan aikaan kun Yhtyneiden Raamattuseurojen johtaja vieraili Kiinassa virallisen kirkon edustajien kutsusta ja Raamattuja painavan Amity Printing companyn vieraana, toisaalla maassa samaisia Raamattuja ostanut ja jakanut uskova on vaarassa joutua jopa 15 vuodeksi vankilaan.

Kiinan virallista kirkkoa edustavat Kiinan kristillinen neuvosto ja Kolme Itse -isänmaallinen liike kutsuivat Yhtyneiden Raamattuseurojen johtajan, Dirk Geversin, vierailulle maahan. Viikon kestänyt vierailu päättyi sunnuntaina 26. maaliskuuta.

Yhtyneet Raamattuseurat on kansallisten Raamattuseurojen kattojärjestö. Eteläafrikkalainen helluntaiseurakunnan pastori Dirk Gevers on toiminut sen pääsihteerinä viime marraskuusta lähtien.

Kiinan virallisissa medioissa kerrottiin näkyvästi Geversin vierailusta. Sen aikana hän vieraili Pekingissä, Shanghaissa ja Nanjingissa, missä sijaitsee Raamattuja painava Amity Printing company.

Vuodesta 1988 toiminnassa ollut Amity Printing company painattaa Raamattuja Kiinan lisäksi myös ulkomaille. Verkkosivullaan olevan laskurin mukaan huhtikuun ensimmäiseen päivään mennessä siellä oli painettu yli 246 miljoonaa Raamattua, joista 89 miljoonaa oli Kiinaan ja loput eri kielillä 140 eri maahan.

Vierailun tarkoitus oli vahvistaa yhteistyötä. Sen aikana Geversin kerrotaan myös kehuneen Kiinassa käynnissä olevaa kristinuskon kiinalaistamista.

Lailliset Raamatut laittomissa käsissä

Kaksi päivää Geversin vierailun päättymisestä Kiinan rekisteröimättömät seurakunnat esittivät rukouspyynnön Sisä-Mongolian autonomisella alueella Hohhotissa käynnissä olevasta oikeudenkäynnistä.

Myöhemmin tämän kuun aikana joukko sisämongolialaisia uskovia on oikeudessa ”laittomasta” Raamattujen jakamisesta, ja yhtä heistä uhkaa jopa 15 vuoden vankeustuomio.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että uskovien jakamat Raamatut olivat peräisin Amity Printing companysta.

Tässä tapauksessa ”laittomuus” on siis seurausta siitä, että Raamattuja jakoi uskova, joka ei kuulu valtiojohtoiseen Kolme Itse -kirkkoon.

Nyt 66-vuotias Wang Honglan ja useita muita kristittyjä pidätettiin huhtikuun 14. päivänä vuonna 2021 syytettyinä ”laittomasta liiketoiminnasta”. Pidätettyjä oli kaikkiaan 12, heidän joukossaan Wangin 73-vuotias aviomies, hänen nuorin poikansa ja veljenpoikansa. Pidätetyistä kolme vapautettiin myöhemmin, mutta loput yhdeksän ovat olleet vangittuina jo lähes kaksi vuotta ja he ovat nyt joutumassa oikeuden eteen.

Wang Honglanille esitetään 15 vuoden tuomiota, sillä myytyjen Raamattujen arvoksi on laskettu yli 40 miljoonaa Kiinan juania, lähes viisi ja puoli miljoonaa euroa, ja hänen katsotaan johtaneen Raamattujen jakamista.

Todellisuudessa Wang ja muut syytettyinä olevat uskovat ostivat Raamattuja uskovien lahjoittamilla rahoilla ja jakoivat ne ilmaiseksi uskoville, joilla ei ollut varaa ostaa omaa Raamattua. Raamatut he tilasivat Nanjingissa toimivalta Kolme Itse -kirkolta.

Wang Honglan tuli uskoon 24-vuotiaana ja hän on palvellut seurakunnassaan siitä lähtien. Muutkin seurakuntalaiset ovat syvästi uskolleen omistautuneita. Viimeisen 30 vuoden aikana seurakunta on pitänyt aamurukoushetken joka aamu kello kuudelta. Yhtäkään rukoushetkeä ei ole jätetty pitämättä, satoi tai paistoi.

Huhtikuun lopulla alkavaksi suunniteltu oikeudenkäynti voi kestää kolme viikkoa. Muistetaan heitä rukouksin, ja myös heitä puolustavia asianajajia.

Lähteet: ChinaAid, AsiaNews, China Christian Daily, Bitter Winter

Kiina: 15 vuotta vankilassa ollut uskova vapautettu

Marttyyrien Äänen ylläpitämällä uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla vuodesta 2008 ollut kiinalainen uiguurikristitty Alimujiang Yimiti on vapautunut vankilasta kärsittyään 15 vuoden tuomionsa loppuun. Tarkempia tietoja ei tässä vaiheessa ole saatavilla, mutta

Lue lisää »

Kiinalainen seurakunta esimerkkinä uskollisuudesta

Kiinalainen Early Rain -seurakunta on jälleen näyttänyt esimerkkiä uskollisuudesta, päättäväisyydestä ja nöyrästä, mutta sinnikkäästä vastarinnasta. Tätä he osoittivat taas sunnuntaina 5. maaliskuuta, kun lauantai-iltana heidän varaamansa kokoustilat peruttiin yllättäen ja

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print