Your Cart

Kiina: 15 vuotta vankilassa ollut uskova vapautettu

Alimujiang ennen vankilaan joutumistaan.

Marttyyrien Äänen ylläpitämällä uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla vuodesta 2008 ollut kiinalainen uiguurikristitty Alimujiang Yimiti on vapautunut vankilasta kärsittyään 15 vuoden tuomionsa loppuun. Tarkempia tietoja ei tässä vaiheessa ole saatavilla, mutta ChinaAid-järjestö on vahvistanut, että tämä kotiseurakunnan pastori on päässyt kotiin perheensä luokse.

Kesäkuussa 50 vuotta täyttävä Alimujiang Yimiti, josta käytetään myös nimeä Alim, kääntyi islamista kristinuskoon vuonna 1995 ja ryhtyi sen jälkeen palvelemaan uiguurien kotiseurakunnan pastorina Kashgarissa, Xinjiangin provinssissa. Pastorina toimiminen teki hänestä merkityn miehen, kun muutoinkin Kiinan viranomaiset alkoivat kiristää otettaan uiguureista.

Vuonna 2007 viranomaiset syyttivät ensimmäisen kerran, että Alim käyttää liiketoimintaansa ”soluttaakseen” kristillistä ideologiaa Kashgariin.

Hänet pidätettiin vuoden 2008 tammikuun 12. päivänä ”separatismiin yllyttämisestä” ja ”laittomasta valtionsalaisuuksien luovuttamisesta ulkomaiselle taholle”. Tämä johtui keskustelusta, jonka hän oli käynyt yhdysvaltalaisen kollegansa kanssa, mahdollisesti vuoden 2007 tapahtumiin liittyen.

Kashgarilainen oikeus oli järjestänyt kaksi salaista oikeudenkäyntiä ennen hänen lopullista tuomitsemistaan elokuussa 2009. Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä todettiin, että tuomitsemiseksi ei ole riittävästi todisteita. Syyttäjä päätti luopua separatismisyytöksistä ja vuotta myöhemmin oli toinen salainen oikeudenkäynti. Kumpaankaan niistä Alimin perhe ei saanut osallistua.

Viisitoista pitkää vuotta

Gulinuer ja pojat hieman Alimujiangin vangitsemisen jälkeen.

Alim on naimisissa Gulinuerin kanssa ja heillä on kaksi poikaa. Joitakin vuosia he saivat vierailla vankilassa kerran kuukaudessa, mutta viime vuosina vierailut kiellettiin, koska vaimo ei ollut ”yhteistyöhaluinen” viranomaisten kanssa. Yhteistyö olisi tarkoittanut, että heidän olisi pitänyt kieltää uskonsa. Tämän jälkeen Alim sai soittaa perheelleen kerran kuukaudessa. Kiinan lain mukaan perheillä on oikeus kuukausittaiseen tapaamiseen.

Vaimoa ja poikia seurattiin päivittäin, ympäri vuorokauden, Alimin ollessa vankilassa ja heitä painostettiin. Nuorin pojista oli vain kaksivuotias, kun Alim pidätettiin. Gulinuer kertoi, että poika unelmoi jatkuvasti päivästä, jolloin isä palaisi kotiin. Seitsemän vuotta vanhempi poika sen sijaan oli luopunut toivosta nähdä isänsä uudelleen.

Koska vaimo ja lapset saivat olla yhteydessä Alimiin niin harvoin, hänestä ei juurikaan kuultu uutisia vuosien mittaan. Vuoden 2012 jälkeen hänen asianajajansakaan ei saanut tavata häntä.

Viisitoista vuotta. Siinä ajassa maailma ehtii muuttua paljon. Vapautuessaan Alimia odotti hyvin erilainen Xinjiang, kuin se mitä se hänen vankilaan joutuessaan oli. Koko maailma on tullut tietämään Kiinan siellä tekemät ihmisoikeusrikokset. Arviolta miljoonasta kahteen miljoonaa uiguuria, kazakkia ja muita etnisiä vähemmistöjä pidetään keskitysleireillä.

Tällä hetkellä Alimin vapautumisesta ei tiedetä enempää, mutta odotamme kuulevamme hänestä lisää, ja tiedotamme siitä kun näin tapahtuu.

Lähde: ChinaAid

Kiinalainen seurakunta esimerkkinä uskollisuudesta

Kiinalainen Early Rain -seurakunta on jälleen näyttänyt esimerkkiä uskollisuudesta, päättäväisyydestä ja nöyrästä, mutta sinnikkäästä vastarinnasta. Tätä he osoittivat taas sunnuntaina 5. maaliskuuta, kun lauantai-iltana heidän varaamansa kokoustilat peruttiin yllättäen ja

Lue lisää »

Kiina: Shouwang, seurakunta, joka ei suostu kuolemaan

Pekingiläinen Shouwang-seurakunta ei suostu kuolemaan. Se on yksi Kiinan suurimmista ja kuuluisimmista kotiseurakunnista. Kiinan kommunistiset viranomaiset luulivat saattaneensa sen tarinan päätökseen vuonna 2019, jolloin he julistivat seurakunnan laittomaksi ja ”lakkauttivat”

Lue lisää »

Kiinan kristittyjen vainojen vuosi 2022

Raportti Kiinan kristittyjen kohtaamista vainoista viime vuodelta kertoo, että vainot kiihtyivät vuoden loppua kohti. Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani, Kiinan kristittyjä avustava ja heidän kohtaamistaan vainoista kertova ChinaAid on jälleen julkaissut vuosittaisen

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print