Your Cart

Kiina: Shouwang, seurakunta, joka ei suostu kuolemaan

Satoi tai paistoi, Shouwang-seurakunta kokoontui ulkona yli 600 kertaa.

Pekingiläinen Shouwang-seurakunta ei suostu kuolemaan. Se on yksi Kiinan suurimmista ja kuuluisimmista kotiseurakunnista. Kiinan kommunistiset viranomaiset luulivat saattaneensa sen tarinan päätökseen vuonna 2019, jolloin he julistivat seurakunnan laittomaksi ja ”lakkauttivat” sen.

Helmikuun 8. päivänä poliisit joutuivat kuitenkin toteamaan, että heidän lakkauttamansa seurakunta toimii edelleen, salaa. Poliisit tekivät tuolloin ratsian vuokrattuihin tiloihin, missä seurakuntalaiset olivat nyt viranomaisten mielestä laittomasti koolla.

Kaikkien paikalla olleiden nimet kirjattiin ylös. Pastori Zhang Xiaofeng pidätettiin, ja seuraavana päivänä hänen vaimolleen ilmoitettiin, että pastori pysyisi pidätettynä kymmenen päivää – alkajaisiksi.

Johtavasta kotiseurakunnasta viranomaisten silmätikuksi

Shouwang-seurakunta perustettiin vuonna 1993 ja siitä tuli malliesimerkki Kiinan uusista ”megaseurakunnista”, eli kaupungeissa sijaitsevista seurakunnista, jossa oli tuhansia jäseniä.

Vuoteen 2011 saakka seurakunta kokoontui kahdesti viikossa ja sen alaisuudessa toimi kymmeniä raamatunopiskeluryhmiä, kuoroja ja raamattukouluja. Suurin osa seurakuntalaisista oli keskiluokkaisia tai intellektuelleja – professoreja, lääkäreitä, tohtoreita, lakimiehiä, opiskelijoita, jopa kommunistisen puolueen jäseniä. Monet pitivät sitä koko maan johtavana kotiseurakuntana.

Vuonna 2004 seurakuntaan tehtiin ratsia, ja silloiselle pastorille Jin Tianmingille sanottiin, että hänen pitäisi liittää seurakunta viralliseen Kolme Itse -kirkkoon. Hän kieltäytyi, ja seurakuntaan tehtiin uusi ratsia seuraavana vuonna, mutta se jatkoi toimintaansa.

Sen jälkeen viranomaiset ryhtyivät painostamaan Shouwang-seurakunnalle tilat vuokrannutta kiinteistön omistajaa. Häntä käskettiin irtisanomaan vuokrasopimus, mutta seurakunta oli maksanut vuokran ennakkoon joulukuuhun 2009 saakka, eikä vuokraisäntä halunnut menettää rahojaan.

Lopulta, kun vuokranantaja oli aikeissa häätää heidät lokakuussa 2009, Shouwangin vanhimmisto ilmoitti, että he alkaisivat kokoontua ulkona, Pekingin Haidianin puistossa. Ensimmäinen kokoontuminen oli marraskuun ensimmäisenä päivänä. Tuolloin poliisit lukitsivat puiston portit, mutta uskovat pitivät jumalanpalveluksensa jalkakäytävällä puiston ulkopuolella. Kesken tilaisuuden alkoi sataa lunta, jonka he tulkitsivat merkiksi jumalallisesta suojelusta.

Kaikin tavoin ahtaalla, mutta ei nujerrettuja

Pastori Jin Tianming. Kuva: Facebook, ”Pray for Beijing Shouwang Church” -sivulta.

Ulkoilmakokoukset jatkuivat lähes kymmenen vuotta, maaliskuuhun 2019 saakka. Poliisit häiritsivät niitä säännöllisesti kovaäänisillä, ja heidän oli vaihdeltava kokoontumispaikkojaan.

Vuonna 2011 poliisit alkoivat estää seurakuntalaisia poistumasta kodeistaan sunnuntaisin. Joitakin pidätettiin. Jotkut pakenivat ulkomaille. Pastori Jin asetettiin kotiarestiin, jossa hän oli maaliskuusta 2011 lokakuuhun 2020 asti. Poliisit vartioivat hänen kotiovellaan kolmessa vuorossa viikon jokaisena päivänä. Seurakunnan vanhimmistoon kuuluva You Guanghui on vieläkin kotiarestissa.

Seurakunnan toiminta jatkui silti. Maaliskuussa 2019 viranomaiset päättivät, että oli lopullisen ratkaisun aika. Poliisit estivät Shouwangin viimeisen ulkoilmakokoontumisen pitämisen ja noin kolmekymmentä seurakuntalaista vietiin läheiseen kouluun kuulusteltaviksi. Heille sanottiin, että Shouwangia ei enää ole. Se lakkautettiin virallisesti 23.3.2019. Shouwang-seurakunta ehti kokoontua ulkosalla yli 600 kertaa.

Seurakunnan jäsenmäärä on vähentynyt, mutta Shouwang ei suostu kuolemaan ja jatkaa toimintaansa salaa. Uskovat ymmärtävät, että Shouwang ei enää ole tärkeä jäsenmääränsä vuoksi, vain joitakin kymmeniä on jäljellä, se on merkittävä symbolina vastarinnasta ja kieltäytymisestä antautumaan kommunistisen puolueen hallintaan.

Seurakunta on lähettänyt neljä kohtaa sisältävän rukouspyynnön, joiden puolesta he pyytävät uskovia rukoilemaan:

  1. Olkoon Herra armollinen viranomaisille ja koskettakoon heidän sydämiään, että he kääntyisivät pian Jumalan puoleen ja käyttäisivät Jumalalta saamaansa valtaa oikeamielisesti.
  2. Vahvistakoon Jumala veljien ja siskojen uskoa. Jos meissä on pelkoa tai levottomuutta, auttakoon Herra meitä pääsemään niistä irti, niin että vaikeuksissakin voimme tuntea rauhaa ja iloa.
  3. Suojelkoon Herra seurakuntaa ja johtakoon sitä eteenpäin.
  4. Olkoon Herra pastori Xiaofengin kanssa, antakoon hänelle rauhan ja levon vankeudessa. Toivomme, että vankeusaika on hänelle lepoa ja hän saa viisautta seurakunnan tulevaisuuden suhteen. Pitäköön Herra pastori Xiaofengin terveenä, kuin myös hänen vaimonsa Zhang Huin ja heidän kaksi lastaan.

Lähteet: ChinaAid, Bitter Winter

Kiinan kristittyjen vainojen vuosi 2022

Raportti Kiinan kristittyjen kohtaamista vainoista viime vuodelta kertoo, että vainot kiihtyivät vuoden loppua kohti. Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani, Kiinan kristittyjä avustava ja heidän kohtaamistaan vainoista kertova ChinaAid on jälleen julkaissut vuosittaisen

Lue lisää »

Kiina: Kristityt palvelevat vainoajiaan

Monet Kiinan kristittyjen tilanteesta kertovat uutiset ovat lannistavia. Eikä ihme, kohtaavathan he jatkuvaa häirintää, pidätyksiä, vangitsemista ja kaltoinkohtelua uskonsa vuoksi. Kiinan seurakunnan tulevaisuus ei näytä hyvältä. Kiinalaisissa kotiseurakunnissa on silti

Lue lisää »

Kiina: Vakavia syytteitä pidätettyjä uskovia vastaan

Kolmen jo elokuusta lähtien pidätettyinä olleiden uskovien puolisot ovat julkaisseet vetoomuksen rakkaittensa puolesta. Pidätetyt ovat Shaanxin provinssissa, Xi’anin kaupungissa toimivan Fengsheng-seurakunnan johtajia. Tammikuun kolmantena päivänä julkaistussa vetoomuksessa pastori Lian Changnianin

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print