Your Cart

Iranissa kaksi pastoria uusien, pakottamalla saatujen syytösten edessä

Yousef Nadarkhani ja Matthias Haghnejad. Kuva: MEC

Iranilaiset pastorit Yousef Nadarkhani ja parhaillaan vankilassa oleva Matthias (Abdulreza Ali) Haghnejad ovat nyt syytettyinä kansallisen turvallisuuden heikentämisestä sen jälkeen, kun seurakuntaan kuuluva pariskunta painostettiin syyttämään heitä.

Pastori Yousef Nadarkhani armahdettiin tämän vuoden helmikuussa. Hän oli tuolloin kärsinyt kuuden vuoden tuomiostaan lähes viisi vuotta. Vapauduttuaan hänellä oli yhä edessään kahden vuoden mittainen maansisäinen karkotus.

Pastori Matthias Haghnejad on kärsimässä tuomiota, joka on jo kertaalleen kumottu. Matthias vapautettiin tammikuussa 2022, kun Iranin korkein oikeus kumosi hänelle annetun viiden vuoden tuomion. Hänet kuitenkin pidätettiin uudelleen vain kaksi viikkoa myöhemmin ja hänelle sanottiin, että joulukuussa 2014 annettu kuuden vuoden tuomio on jälleen voimassa.

Pastori Matthias kärsi tuomiotaan pohjoisessa Anzalissa, lähellä Rashtin kaupunkia lauantaihin 8. heinäkuuta asti, kunnes hänet yhtäkkiä kuljetettiin lentokentälle. Hänelle sanottiin, että hänet siirretään kärsimään loput tuomiostaan yli 1600 kilometrin päähän etelään, Minabin kaupungissa sijaitsevaan vankilaan. Hän ei saanut mahdollisuutta hyvästellä vaimoaan Anahitaa eikä tytärtään Hannahia. Kertaalleen kumotun tuomion mukaan tuomio pitikin kärsiä Minabissa, mutta tähän mennessä sitä ei ollut laitettu täytäntöön.

Kiristyksellä hankitut syytökset

Nyt sekä Yousef että Matthias ovat jälleen uusien syytösten edessä. Seurakuntaan kuuluva pariskunta, Ramin Hassanpour ja hänen vaimonsa Saeede Sajadpour syyttävät heidän yrittäneen heikentää kansallista turvallisuutta.

Vuosia vankilassa istunut pastori Yousef hädin tuskin tuntee heitä, ja pastori Matthias, joka ei asu samalla paikkakunnalla heidän kanssaan, ei ole koskaan tavannut heitä.

Pariskunnalla, joka on myös ollut aiemmin vangittuna, on kaksi lasta. Epäillään, että viranomaiset ovat uhanneet viedä lapset heiltä pois, jos he eivät suostu syyttämään pastoreita. Kun he olivat vankilassa, heidän tuolloin 16-vuotias poikansa joutui huolehtimaan itsestään ja 7-vuotias poika asui isoisän luona.

Iranissa syytökset kansallisen turvallisuuden heikentämisestä eivät yleensä ole peräisin yksittäisiltä kansalaisilta, vaan niitä ajavat poliisit ja tiedustelupalvelun agentit.

Molemmille pastoreille on nyt ilmoitettu, että heillä on edessään jälleen uusi oikeudenkäynti. Ajankohdasta ei toistaiseksi ole tietoa.

Lähteet: CSW, Article18, Middle East Concern

Iranissa neljä kristittyä pidätetty

Tapaninpäivänä tiedustelupalvelun agentit suorittivat ratsian kotiseurakunnan kokoontumiseen. Pastori Abdolreza (Matthias) Haghnejad ja kaksi muuta kristinuskoon kääntynyttä miestä, Amir ja Masoud, pidätettiin. Viikko myöhemmin myös pastori Matthiasin vaimo Anahita (Anna) Khademi

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print