Your Cart

Iran – ”Armahdettu” pastori aiotaan ruoskia ja karkottaa

Pastori Yousefia odottaa 30 ruoskaniskua ja kahden vuoden karkotus. Kuva: MEC

Juuri armahduksen saaneen ja vapaaksi päästetyn pastori Yousef Nadarkhanin vapaus ei sittenkään ollut ehdoton. Hänelle on kerrottu, että hänet aiotaan ruoskia ja hänet karkotetaan kahdeksi vuodeksi yli 2000 kilometrin päähän kodistaan.

Yousef Nadarkhani, jonka kuolemantuomio kumottiin vuonna 2011, tuomittiin jälleen vuonna 2017 kolmen muun uskovan kanssa kymmeneksi vuodeksi vankilaan ja sen jälkeen kahdeksi vuodeksi maansisäiseen karkotukseen.

Vuosi myöhemmin hänet pidätettiin väkivaltaisesti kotoaan Rashtissa, Pohjois-Iranissa, ja hänet kuljetettiin Teheraniin kärsimään tuomiotaan. Myöhemmin tuomiota alennettiin kuuteen vuoteen.

Kahta lyhyttä lomaa lukuun ottamatta pastori Yousef oli vangittuna Evinin vankilassa, josta hänet vapautettiin sunnuntaina 26. helmikuuta.

Hänelle oli kerrottu, että hänet on armahdettu, ja tämä luki myös vankilan omassa tietokannassa.

Sen jälkeen hänelle kuitenkin ilmoitettiin, että hänet kutsuttaisiin pian ottamaan vastaan 30 ruoskaniskua ja kärsimään kahden vuoden karkotus Nikshahrissa, aivan toisella puolella Irania, lähellä Pakistanin rajaa.

Pastori Yousefille kerrottiin, että ruoskinta on rangaistus luvattomasta poissaolosta, kun hän ei palannut ajoissa vankilaan viimeisimmältä lomaltaan viime vuonna. Siitä hänelle oli määrätty 40 ruoskaniskua, mutta neljäsosa niistä oli ”annettu anteeksi”.

Myös äskettäin armahdetulle Saheb Fadaielle oli tuomionsa yhteydessä määrätty kaksi vuotta maansisäistä karkotusta kärsittäväksi tuomion jälkeen. Hänen armahduksensa oli kuitenkin ehdoton, eikä häntä karkoteta.

Article18-järjestön edustajat saivat puhua kotiinsa palanneen Yousefin kanssa, joka kertoi olevansa ”iloinen vapautuksesta ja kotiin pääsystä lähes viiden vuoden vankeuden jälkeen”. Hän kertoi myös olevansa ”hyvin kiitollinen kaikille niille, jotka rukoilivat minun puolestani ja muistivat minua, kun olin vankilassa”.

Hän lisäsi: ”Kaikki mitä kestin oli pientä verrattuna siihen, mitä Kristus on tehnyt puolestamme.”

Pitkä taistelu

Pastori Yousefin kotikaupungista Rashtista on yli 2000 kilometriä matkaa Nikshahriin, minne hänen on mentävä kahdeksi vuodeksi karkotukseen. Kuva: Shutterstock

Vankeutensa aikana pastori Yousef oli kolme viikkoa nälkälakossa kahden poikansa puolesta, joilta oli evätty opiskelumahdollisuus sen jälkeen, kun he eivät suostuneet osallistumaan Koraania koskeviin kokeisiin.

Tämä taistelu on pastori Yousefilla kestänyt jo yli kymmenen vuotta. Iranissa uskonnollisten vähemmistöjen lasten ei tarvitse osallistua kyseisiin kokeisiin. Kristinuskoon kääntyneitä ei kuitenkaan tunnusteta kristityiksi, joten lapsia pidetään edelleen muslimeina.

Pastori Yousef oli vienyt protestinsa Iranin korkeimpaan johtoon saakka. Korkein johtaja Ali Khamenei antoi mielipiteensä virallisena fatwana, jossa sanottiin: ”Kääntynyttä itseään voidaan pitää luopiona, mutta jos hän meni naimisiin kääntymyksensä jälkeen, hänen lapsiaan ei pidetä luopioina.”

Pastori Yousef meni vaimonsa Tinan kanssa naimisiin, kun he molemmat olivat jo kääntyneet kristinuskoon. Niin ollen fatwan mukaan heidän lapsiaan olisi pitänyt kohdella kristittyinä, mutta käytännössä näin ei ole tapahtunut.

Pastori Yousef oli kieltäytynyt lähtemästä vankilasta lomalle vuoteen 2022 saakka. Hän sanoi, että hänen omatuntonsa ei salli hänen lähteä lomalle ennen kuin kaikille muillekin kristityille vangeille on annettu sama mahdollisuus.

Lähde: Article18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print