Your Cart

Iranissa armahdettu uskova ruoskittu, karkotetaan

Saheb Fadaie ei ehtinyt olla pitkään perheensä parissa vankilasta vapauduttuaan. Kuva: MEC

Lähes viisi vuotta vangittuna ollut kotiseurakunnan johtaja, joka ruoskittiin ehtoollisviinin juomisesta, on nyt ruoskittu toistamiseen ja hänet karkotetaan kahdeksi vuodeksi.

Saheb Fadaie oli kärsimässä kuuden vuoden vankeustuomiotaan Evinin vankilassa Teheranissa, kun hänet armahdettiin islamilaisen vallankumouksen vuosipäivänä tänä vuonna. Siihen mennessä hän oli jo kärsinyt lähes viisi vuotta tuomiostaan.

Sahebin vapauduttua oletettiin, että koska hänet on armahdettu, hän ei joudu kärsimään hänelle määrättyä kahden vuoden maansisäistä karkotusta, joka muutoin olisi odottanut tuomion kärsimisen jälkeen. Nyt on käynyt ilmi, että oletus oli väärä.

Sunnuntaina 25. kesäkuuta Saheb oli matkustanut pohjoisesta kotikaupungistaan Rashtista Teheraniin, toivoen saavansa takaisin kotinsa kauppakirjan. Se oli kauan sitten, ennen vankilaan joutumista, annettu takuuksi ehdonalaiseen vapauteen pääsemistä vastaan. Vaimo Marjan oli miehensä mukana.

Sen sijaan Sahebille kerrottiinkin, että vaikka hänet oli armahdettu, kaksi rangaistusta oli vielä kärsimättä: 50 ruoskaniskua siitä, että hän ei ollut palannut ajoissa vankilalomaltaan ja kaksi vuotta maansisäistä karkotusta, sillä hänet oli tuomittu myös erillisestä rikoksesta, ”hallinnon vastaisen propagandan levittämisestä”. Karkotus kärsitään Nehbandanissa, lähellä Afganistanin rajaa, yli 1600 kilometrin päässä kotoa.

Saheb ruoskittiin heti, ja hänelle sanottiin, että hänen täytyy ilmoittautua Nehbandanin viranomaisille ”muutamassa päivässä”. Marjan-vaimo odotti ulkona sillä aikaa, kun Saheb ruoskittiin.

Marjan sanoi olevansa valmis lähtemään miehensä mukana Nehbandaniin, mutta Saheb ei halua koko perheensä kärsivän hänen rangaistuksestaan, eikä riistää heidän 16-vuotiasta tytärtään, Martaa, pois kotoaan ja ystäviensä luota.

Niinpä Sahebin ja hänen perheensä on nyt valmistauduttava olemaan jälleen erossa. Marjanin on huolehdittava yksin uudesta elintarvikekaupasta, jonka pariskunta oli avannut Sahebin vapautumisen jälkeen.

Viranomaiset näyttävät karkottavan Sahebin ja Yousefin mahdollisimman kauas kotoaan. Kartta: Shutterstock

Sahebin ystävä ja vankitoveri, Yousef Nadarkhani, ruoskittiin myös vankilasta vapautumisensa jälkeen samasta syystä, ja hänkin joutuu maansisäiseen karkotukseen. Hänet karkotetaan Nikshahriin, yli 700 kilometriä etelämmäksi Nehbandanista.

Nikshahr kuuluu Sistanin ja Baluchestanin provinssiin, Nehbandan on Etelä-Khorasanin provinssissa. Ne ovat Iranin köyhimpiä provinsseja, ja sen vuoksi työmahdollisuudet siellä ovat hyvin rajalliset.

Lähde: Article 18

Iran: Uskonsa tähden vangittu armahdettu!

Kuuden vuoden vankeustuomiota kärsimässä ollut islamista kristinuskoon kääntynyt Saheb Fadaie on armahdettu ja vapautettu! Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää vietetään tänä vuonna 11. helmikuuta. Iranissa tärkeinä juhlapäivinä Iranin korkein

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print