Your Cart

Iranin vangittuja uskovia pyritään musertamaan henkisesti

Saheb Fadaie.

Yli kolme vuotta Teheranin Evinin vankilassa kotiseurakunnan johtamisesta istunut kristinuskoon kääntynyt mies sai viime viikolla tietää, että häneltä on evätty ehdonalaiseen pääseminen toistamiseen – vaikkei hän ole sitä koskaan anonutkaan.

Saheb (Zaman) Fadaie (40) on ollut vankilassa heinäkuusta 2018 lähtien. Alun perin hänen tuomionsa oli 10 vuotta vankeutta, mutta kesäkuussa 2020 sitä alennettiin kuuteen vuoteen.

Vaikka Saheb kaipaa perhettään suunnattomasti – hänen nyt 15-vuotias tyttärensä on viettänyt neljät syntymäpäivät ilman isäänsä – Saheb ei ole kertaakaan suostunut anomaan ehdonalaiseen pääsyä. Hän sanoo, ettei hän voi hyväksyä ehdonalaiseen pääsyn ehtoja, jotka kieltävät kotiseurakunnan toimintaan osallistumisen.

Sen vuoksi hänelle tuli tämän vuoden heinäkuussa yllätyksenä, kun vankilaviranomaiset pyysivät hänen allekirjoitustaan päätökseen, jonka mukaan hänen ehdonalaishakemuksensa on hylätty.

”Minä en ole sitä anonut”, hän vastasi. ”Allekirjoittakaa se itse!”

Kaksi kuukautta myöhemmin, syyskuun ensimmäisenä päivänä, Teheranin pääsyyttäjä vieraili Evinin vankilassa. Vierailu oli seurausta julkisuuteen levinneistä videoista, joilla näytettiin Evinin vankilassa tapahtuvaa vankien pahoinpitelyä. Syyttäjä pani merkille, miten monilla uskonsa tähden vangituilla kristityillä, kuten Sahebilla, olisi oikeus päästä ehdonalaiseen.

Syyttäjä kirjasi Sahebin tietoihin neljä vaihtoehtoista toimintatapaa: ”tuomion lyhentäminen, tuomion lykkääminen, vapauttaminen seurantalaitteen kanssa, tai ehdonalainen vapaus”.

Kaksi päivää sen jälkeen Sahebille annettiin 15 päivän loma vankilasta. Hänellä heräsi toivo, että ehkä hän saisi kärsiä lopun tuomiostaan kotona perheensä luona Rashtissa, Pohjois-Iranissa.

Vapaan lähestyessä loppuaan Saheb matkusti neljän tunnin ajomatkan takaisin Teheraniin pyytämään vapaalle jatkoa. Hän toivoi saavansa olla kotona tyttärensä syntymäpäivänä, 4. lokakuuta.

Sahebille kerrottiin, että vapaan jatkoon suostuttaisiin, joten hän matkusti takaisin Rashtiin.

Seuraavana päivänä hänelle kuitenkin soitettiin ja sanottiin, että hänen pitäisi palata Evinin vankilaan.

”He vain leikkivät kanssani”, Saheb sanoo. Hän kertoo sanoneensa virkailijalle, että tämä ei sanoisi hänen vapautensa saavan jatkua, jos niin ei todella olisi.

Lannistunut Saheb palasi vankilaan 18. syyskuuta.

Hän kysyi, mitä syyttäjän tekemien suositusten suhteen oli tehty, ja kävi ilmi, että niille ei oltu tehty yhtään mitään.

Kunnes viime viikolla, jolloin Saheb sai tietää, että hänelle oli anottu ehdonalaista – vaikkei hän itse sitä toivonutkaan – mutta jälleen kerran anomus hylättiin.

Ja kuka sen hylkäsi?

Sama syyttäjä, joka itse oli kirjoittanut ehdonalaisen vapauden yhdeksi mahdolliseksi toimenpiteeksi Sahebin tapauksessa.

Ja niin kierre jatkuu: toiveet herätetään, toiveet murskataan.

Article18-järjestön vaikuttamistyön johtaja Mansour Borji kommentoi: ”Tästä kaikesta voi vetää sen johtopäätöksen, että syyttäjän – joka on yksi oikeuslaitoksen korkeimmista viranomaisista – päätökset eivät olleet mitään muuta kuin julkisuustemppu ja vahingon torjuntaa sen jälkeen, kun kohu vankien pahoinpitelystä oli levinnyt julkisuuteen.”

”Voi vain kuvitella, minkälainen vaikutus tällaisella kohtelulla on vankien ja heidän perheittensä henkiselle hyvinvoinnille. Tällaista tapahtuu jatkuvasti ja vaikuttaa siltä, että sitä tehdään omantunnon syistä vangituille tarkoituksellisesti.”

Eräs toinen iranilainen vanki on sanonut: ”Pahinta mitä vangille voi tapahtua, on tuntea olevansa unohdettu.” Voit lähettää Sahebille vankilaan tervehdyksesi, kauniin kortin tai kirjeen, ja kertoa hänelle siten, että hän ei ole unohdettu.  Jos haluat kirjoittaa hänelle, lue tarkemmat ohjeet alta.

Ohjeita tervehdykseen: Lähetä myös kortti kirjekuoreen suljettuna. Lähettäjän tiedoiksi riittää (etu)nimesi ja maa. Älä missään tapauksessa mainitse mitään järjestöä, siitä voi olla hänelle haittaa. Ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen listalla on myös muita iranilaisia uskovia. Jos haluat lähettää enemmänkin tervehdyksiä, voit tilata listan toimistostamme: info@marttyyrienaani.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print