Your Cart

Iranin kristittyjen huhtikuu – vankilaa, pidätystä, kuulustelua

Iranin kristittyjen huhtikuu – vankilaa, pidätystä, kuulustelua

Fariba Daliri Evinin vankilan portti taustallaan. Siellä hänen on määrä viettää seuraavat kaksi vuotta. Kuva: Middle East Concern

Iranin kristityt pyytävät rukoilemaan Fariba Dalirin puolesta hänen mentyään vankilaan kärsimään kahden vuoden tuomiota ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista evankelisen kristillisen seurakunnan perustamalla ja sitä johtamalla”. Toisaalla Iranissa perheen isä on pidätetty ja äitiä on kuulusteltu.

Viime vuoden heinäkuussa Iranin vallankumouskaartin agentit pidättivät Teheranissa 51-vuotiaan Fariban sekä viisi muuta kristinuskoon kääntynyttä, joista yksi oli Fariban sulhanen, Soroush.

Faribaa pidettiin eristyssellissä 38 päivän ajan, josta hänet siirrettiin Qarchakin vankilaan. Hänet vapautettiin monta kuukautta myöhemmin, 18. marraskuuta, kun hän oli maksanut noin 30.000 euron takuut.

Myös Soroushia ja toista uskovaa pidettiin eristysselleissä 30 ja 20 päivän ajan, joista heidät vietiin Suur-Teheranin vankilaan. Heidät vapautettiin lokakuussa, kun he maksoivat noin 15.000 euron takuut. Kolme muuta uskovaa, joista yksi oli 17-vuotias – jota vastaan ei nostettu syytteitä, vapautettiin 10 päivän pidätyksen jälkeen.

Fariba, Soroush ja kolme muuta uskovaa olivat marraskuussa vallankumoustuomioistuimen ja tuomari Afsharin edessä. Fariba tuomittiin aluksi viideksi vuodeksi vankilaan, mutta tuomiota lievennettiin kahteen vuoteen, sillä tuomari oli aiemmin virheellisesti luullut Fariballa olleen aiempi rikosrekisteri.

Soroush ja kolme muuta uskovaa tuomittiin 10 kuukaudeksi vankilaan, mutta heidän jo vankilassa viettämänsä aika huomioiden he saivat maksaa noin 350 euron sakot, joilla he välttyivät joutumasta vankilaan.

Fariba ja Soroush menivät naimisiin pian Fariban marraskuisen vapautumisen jälkeen. Nyt, 16. huhtikuuta, hän ilmoittautui Evinin vankilaan kärsimään tuomionsa.

Pidätys ja kuulustelua

Toisaalla Iranissa, Anzalin kaupungissa, yli kymmenen siviiliasuista vallankumouskaartin agenttia suoritti aikaisin aamulla 18. huhtikuuta ratsian Rahmat Rostamipourin (49) kotiin ja pidättivät hänet.

Agentit takavarikoivat Raamattuja, puhelimia, henkilöllisyystodistukset, kirjoja sekä lasten koulussa tarvitsemat tabletit.

Tarkoitus oli pidättää myös Azar-vaimo, mutta perheen teini-ikäinen tytär sai paniikkikohtauksen, joten agentit luopuivat suunnitelmastaan. Sen sijaan hänen käskettiin tulla kuulusteluihin seuraavana päivänä. Kuulustelu kesti useita tunteja, joiden aikana häntä syytettiin suullisesti ”hallinnon vastaisesta propagandasta kotiseurakunnan toimintaan osallistumalla”.

Rahmat on edelleen pidätettynä.

Lähde: Middle East Concern/Article 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print