Your Cart

Iran – Malesiassa kastettu uskova tuomittu vankilaan

12.4.2024

Iranilainen kristinuskoon kääntynyt nainen, joka kastettiin Malesiassa, on tuomittu Iranissa kahdeksi vuodeksi vankilaan ”kansallisen turvallisuuden vastaisiin tekoihin syyllistymisestä pitämällä yhteyttä ’sionististen’ kristillisten järjestöjen kanssa”.

Laleh Saati. Kuva: Facebook

Laleh Saati, 45, palasi Iraniin vuonna 2017 turhauduttuaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyn kestoon Malesiassa, ja myös ikääntyneiden vanhempiensa vuoksi.

Paluun jälkeen tiedustelupalvelu kuulusteli häntä useita kertoja.

Sitten, 13. helmikuuta tänä vuonna, hänet pidätettiin isänsä kodissa Ekbatanin kaupunginosassa Teheranin laitamilla. Sieltä hänet vietiin Evinin vankilan osastolle 209, joka on tiedustelupalvelun hallinnoima.

Osastolla 209 häntä kuulusteltiin noin kolme viikkoa. Todisteena ”rikoksesta” hänelle esiteltiin kuvia ja videoita hänen kristillisestä toiminnastaan sekä kasteestaan. Sen jälkeen hänet siirrettiin vankilan naistenosastolle.

Maaliskuun 16. päivänä hänet vietiin yhä ankarammasta maineestaan tunnetun tuomari Iman Afsharin eteen Teheranin vallankumoustuomioistuimen 26. osastolle. Tuomari kysyi, miksi Laleh oli ottanut riskin Iraniin paluusta ”ottaen huomioon, että olet tehnyt sellaisia asioita [kristillistä toimintaa] Iranin ulkopuolella”.

Lalehille langetettu kahden vuoden tuomio, joka sisältää myös kaksi vuotta matkustuskieltoa vapautumisen jälkeen, ilmoitettiin hänen asianajajalleen maaliskuun 25. päivänä. Sen jälkeen asiasta kerrottiin hänen perheelleen, joiden tehtäväksi jäi kertoa siitä edelleen vankilassa olevalle Lalehille.

Vielä ei tiedetä, onko Lalehille määrätty takuusummaa, eikä sitä, aikooko hän valittaa tuomiosta.

Article18-järjestön johtaja Mansour Borji sanoo, että ”maahanmuuttovirkailijoiden kaikissa maissa tulisi panna merkille” tämä tuomio. Hän lisäsi olevansa yllättynyt siitä, miten nopeasti Lalehin tapaus eteni oikeudessa. Yleensä pidätyksestä voi kestää vuosiakin, ennen kuin oikeudenkäynti pidetään, ja sen ajan syytetty on vapaana. Laleh sen sijaan on ollut pidätyksestään saakka vangittuna.

”Lalehin tapaus osoittaa selvästi, että turvapaikanhakijoiden kristillistä toimintaa Iranin ulkopuolella voidaan käyttää heitä vastaan Iranissa”, Borji sanoi. ”Toivon maahanmuuttoviranomaisten ottavan tämän huomioon ja harkitsevan kaksi kertaa, ennen kuin he epäävät suoraan turvapaikkahakemukset aidoilta kristityiltä, jotka voivat joutua vainotuiksi, jos heidät palautetaan lähtömaihinsa.”

Suurin osa länsimaista myöntää, että kristittyjä vainotaan Iranissa. YK on myös maaohjeissaan todennut, että aivan tavallisetkin kristityt ovat vaarassa joutua vainotuiksi, eivät ainoastaan pastorit ja seurakuntien johtajat.

Helmikuun 29. päivänä myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin lausui, että jopa synnyinmaansa ulkopuolella kristinuskoon kääntyvät voivat olla oikeutettuja turvapaikkaan, jos he ovat kotoisin maasta, missä vainotaan kristittyjä.

Monet uskonnon vaihtamiseen perustuvat turvapaikkahakemukset kuitenkin hylätään, useimmiten siksi, että tuomari ei usko kääntymyksen olleen aito.

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Iranissa.

Lähde: Article18

Iranilainen uskova: ”Vaino on mullistanut koko elämäni”

Ismaeil Maghrebinejad on mietteliäs kertoessaan kristinuskoon kääntymisestään islamilaisen tasavallan ensi päivinä ja sen seurauksista, jotka ovat vaikuttaneet kaikkeen hänen elämässään.
”Vaino ja ahdistelu uskoni vuoksi ovat vaikuttaneet kaikkeen elämässäni”, sanoo Ismaeil, joka täyttää 70 vuotta myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää »

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print