Tällä viikolla on kulunut 20 vuotta siitä, kun Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Irakiin ja kukisti lopulta diktaattorina hallinneen Saddam Husseinin. Niin ikään tällä viikolla Marttyyrien Äänen vieraaksi saapuu Irakin-työmme yhteistyökumppani ”Mahmud”, entinen muslimi ja Saddam Husseinin työntekijä, joka julistaa nyt evankeliumia Irakissa ja auttaa vainon kohteeksi joutuneita kristittyjä. Miltä Irakin kristittyjen tilanne näyttää?
Liittouman hyökkäys itsessään päätti yli kaksi vuosikymmentä kestäneen ajanjakson, jolloin Irak oli käynyt sotaa naapurimaidensa kanssa, kärsinyt kansainvälisistä pakotteista ja rakentanut vahvan, Saddam Husseinin tiukasti johtaman hallinnon.
Hyökkäyksestä alkoivat toiset kaksikymmentä vuotta kestäneet myllerryksen vuodet: sisäisiä eri ryhmien välisiä taisteluita ja lähes kaksituhatta vuotta vanhojen kristittyjen yhteisöjen joukkopako maasta.
Ennen liittouman aloittamaa, lähes kahdeksan vuotta kestänyttä sotaa, Irakissa arvioitiin olevan noin 1–2 miljoonaa kristittyä. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin määrän arvellaan kutistuneen 80 prosenttia: alle 250 000 kristityn uskotaan jääneen Irakiin.
Vuosien 2005 ja 2011 välillä turvallisuustyhjiö ja eri ryhmien välisten taistelujen aiheuttama sisällissota johti hyökkäyksiin kristittyjä ja heidän seurakuntiaan vastaan.
Muutaman vuoden jälkeen kaaosta ja kauhua aiheutti kristittyjen ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen kansanmurhaa yrittänyt Isis, ja jälleen kristityt pakenivat joukoittain Irakista.
Irakin kristityillä on nyt edessään epävarma tulevaisuus. Tällä hetkellä maassa on suhteellisen rauhallista, mutta taloudelliset ja poliittiset vaikeudet ovat johtaneet siihen, että edelleen tasainen virta irakilaisia kristittyjä muuttaa pois Irakista, etsimään lapsilleen parempaa tulevaisuutta.
Jotkut kristityt pelkäävät, että entisen kaltaiset vainot voivat toistua heidän lastensa elinaikana. Toiset taas katsovat tulevaisuuteen varovaisen toiveikkaina. He ovat rohkaistuneita puhdistuneesta ja uudistuneesta uskostaan, joka seurasi heidän yhteisöjensä läpi käymistä kahden vuosikymmenen vaikeuksista.
Marttyyrien Ääni jatkaa edelleen työtä Irakissa yhdessä Mahmudin kanssa. Rukoillaan siunausta ja varjelusta Irakin kristityille!
Avaa radio perjantaiaamuna 24.3. kello 8, sillä Mahmud on Ilpo Jokimäen kanssa tuolloin Radio Deillä haastateltavana suorassa lähetyksessä.
VOM Siskot – Traumatisoituneet naiset saavat avun terapiakeskuksessa
Isisin toimet Lähi-idässä jättivät synkät varjot. Kaikki ”vääräuskoiset” olivat heille avointa riistaa. He kylvivät kauhua, surmasivat miehiä ja sieppasivat naisia seksiorjiksi. Vaikka Isis saatiin kukistettua, sen vaikutus tuntuu edelleen. Terrorin
Irakin kristityt yhä Isisin jäljiltä hajaannuksessa
Yhdysvaltain hallinnon yhteydessä toimiva kansainvälisen uskonnonvapauden komitea, USCRIF, joka tarkkailee uskonnonvapauden toteutumista maailmalla, on jälleen julkaissut vuosiraporttinsa. Irakin kohdalla siinä todetaan tilanteen parantuneen jonkin verran, mutta Isisin pakoon ajamien kristittyjen
Rajat ylittävää uskovien yhteyttä Irakissa
Irakissa toimiva yhteistyökumppanimme Mahmud järjestää säännöllisesti konferensseja, joihin uskovat naapurimaista ja Irakistakin saapuvat saamaan Raamatun opetusta ja viettämään yhteistä aikaa. Monille heistä tämä on ainoa paikka, jossa he voivat olla
”Pohjois-Irak, kristittyjen pakopaikka Lähi-idässä?” – Marttyyrien Ääni, TV7
Tässä ohjelmassa keskustelemme Pohjois-Irakin kristittyjen tilanteesta ja saamme kuulla myös tuoreita terveisiä Nahlan laaksosta. Toimittaja Sari Palomäen haastateltavana on Hannu Lahtinen ja Mari Palomäki. Uusintana nähtävä ohjelma on esitetty ensimmäisen
”Isisin vankeina olleet naiset saavat avun” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Isisin toimet Lähi-idässä jättivät synkät varjot. Kauhua kylvettiin, miehiä surmattiin, nuoria naisia siepattiin ja pakotettiin seksiorjiksi. Vaikka Isis saatiin kukistettua, sen vaikutus tuntuu edelleen. Miten järkyttävistä kokemuksista voi selvitä? Tässä
”Kristityiksi kääntyneet ovat vaarassa Irakissa” – Marttyyrien Matkassa, Radio Patmos
Lama ja Georg johtavat turvakodin toimintaa Irakissa kristityiksi kääntyneille entisille muslimeille. Nämä uudet uskovat ovat hengenvaarassa sukunsa ja yhteisönsä taholta lähdettyään seuraamaan Jeesusta Kristusta. Tässä Sari Palomäen tekemässä haastattelussa Lama