Lauantai 22. heinäkuuta oli kahden eritrealaisen pastorin 7000. päivä vankeudessa.
Todd Nettleton on Yhdysvaltain Marttyyrien Äänen radiotyön johtaja ja juontaja, sekä kirjan ”Kun usko on kielletty” kirjoittaja.
Nyt hän kertoo:
”Vuonna 2004 minulla oli etuoikeus tavata eritrealaisia kristittyjä. Niinä muutamina päivinä, jotka olin siellä, rakastuin tuohon maahan – Asmaran viileään iltaan, Massawan kauniisiin Punaisenmeren rantoihin ja lämminsydämisiin ihmisiin.
Kaksi vuotta vierailuani ennen Eritrean presidentti Isaias Afewerki oli määrännyt lähes kaikki protestanttiset kirkot ja rukoushuoneet sulkemaan ovensa. Yhdessä yössä julkiset jumalanpalvelukset olivat sallittuja vain ortodoksisille, katolisille ja luterilaisille seurakunnille.
Vaikka hallinto onnistui sulkemaan seurakuntien ovet, se ei voinut muuttaa niiden tarkoitusta tai pysäyttää niiden toimintaa. Pastorit ja nyt kiellettyjen seurakuntien jäsenet siirtyivät nopeasti tapaamaan salaa kodeissa.
Sitten viranomaiset alkoivat pidättää kristittyjä ja lähettää heitä vankilaan. Monet lähetettiin aavikolla oleviin sotilasleireihin, toiset lukittiin metallisiin laivauskontteihin tai maanalaisiin selleihin. Uskovia pidettiin epäisänmaallisina pettureina, sillä he asettivat kuuliaisuuden Jumalalle korkeammalle kuin Afewerkin johtaman Kansan demokratian ja oikeuden rintaman (PFDJ).
Yksi Eritreassa tapaamani pastori sanoi viranomaisten ensimmäisen kysymyksen kristityille olleen: ’Kiellätkö Kristuksen?’ Toinen pastori näytti minulle, miten hänet oli sidottu vankilassa vatsalleen, kädet ja jalat selän taakse yhteen kiinnitettyinä.
Kohtaamisesta toiseen kuulin innostavia kertomuksia siitä, miten Jumala oli rohkaissut ja vahvistanut uskonsa tähden pidätettyjä eritrealaisia. ’Vaino ei ole mukavaa’, yksi pastori sanoi, ’mutta se on hyödyllistä’.
Samaa sanoi toinen pastori: ’Mitään ei tapahdu Jumalan sallimatta. En tiedä miksi, mutta vainon myötä seurakunta kasvaa.’
Vain joitakin kuukausia Eritrean-matkani jälkeen useat tapaamani pastorit pidätettiin. Lauantaina 22. heinäkuuta kaksi heistä, pastorit Kiflu Gebremeskel ja Haile Nayzgi viettivät 7 000:nnen yönsä vankilassa.
Kuten kaikki muutkin Eritreassa vangitut kristityt – joita arvellaan nyt olevan noin 400 – he eivät ole saaneet tavata asianajajaa, eikä heitä ole viety oikeuden eteen. Itse asiassa heitä ei ole koskaan virallisesti syytetty mistään rikoksesta.
Seitsemäntuhatta päivää vankilassa.
Mieti tuota lukua hetki. Tuhat viikkoa poissa perheen luota. Lapset, jotka olivat hyvin pieniä, kun heidän isänsä pidätettiin, ovat nyt opintonsa päättäneitä ja jotkut itsekin vanhempia. Kuinka monista perheen keskisistä juhlahetkistä he ovat jääneet paitsi kuluneiden seitsemäntuhannen päivän aikana? Isänä ja isoisänä minua itkettää ajatus kaikista niistä tärkeistä hetkistä, jotka he ovat uhranneet Kristuksen ja Hänen valtakuntansa tähden.
Haluan pyytää sinua tekemään tänään jotain näiden miesten, ja kaikkien Eritreassa vangittujen uskovien, puolesta.
Rukoile heidän puolestaan. Jumala on kannatellut vainottuja kristittyjä monenlaisten koettelemusten ja pitkien vankeuksien läpi: olen kuullut tarinoita siitä, miten Jumala on tehnyt työtään vankiselleissä Kiinassa, Iranissa ja Sudanissa. Rukoile, että Jumala kirjoittaisi samanlaista tarinaa – tänäänkin – Pastori Kiflun ja pastori Hailen elämässä. Pyydä Jumalaa pitämään heistä huolta, suojelemaan ja huolehtimaan heidän vaimoistaan, lapsistaan ja lastenlapsistaan ja rukoile, että Hän armossaan saattaisi nämä perheet pian jälleen yhteen.”
Kirjassaan ”Kun usko on kielletty” Nettleton kertoo lisää tästä matkastaan Eritreaan. Kirjan voi tilata verkkokaupastamme hintaan 25 euroa + postikulut.
Vuodesta 2004 vangittuina olleet Kiflu Gebremeskel ja Haile Nayzgi ovat ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla, joten voit halutessasi lähettää heille tervehdyksen. Osoitelistan voit pyytää sähköpostitse info@marttyyrienaani.fi tai vaikkapa nettisivumme yhteydenottolomakkeella.
Eritreassa pidätetty 103 kristittyä opiskelijanuorta
Eritreassa pidätetty 103 kristittyä opiskelijanuorta Eritrean poliisi on tehnyt ratsian kristittyjen yliopisto-opiskelijoiden tapaamiseen. He olivat kokoontuneet ylistämään yhdessä ja tekemään videoita sosiaaliseen mediaan. Asmarassa tehdyssä ratsiassa pidätettiin 103 kristittyä, joista
VOM Siskot – Ester kohtasi vankilassa Jeesuksen
Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Eritreassa vallitsee totalitaristinen hallinto, joka pyrkii kontrolloimaan jokaista elämänaluetta. Vuonna 2002 hallitus julisti laittomiksi kaikki muut uskontokunnat paitsi sunni-islamin, Eritrean ortodoksikirkon, roomalaiskatolilaisuuden ja luterilaisuuden. Kaikki muut uskonnolliset ryhmät
Eritreassa pidätetty 98 kristittyä
Eritreassa 98 kristittyä on yhä pidätettynä maanalaisen seurakunnan kokoontumiseen syyskuussa tehdyn ratsian jäljiltä. Asmarassa salaiseen uskovien kokoontumiseen tehdyssä ratsiassa pidätettiin yhteensä noin 150 ihmistä. Hieman myöhemmin viranomaiset vapauttivat joitakin naisia
”Ester kohtasi vankilassa Jeesuksen” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Eritrealainen Ester vangittiin uskonsa tähden ja hän oli vankilassa 16 vuoden ajan. Mistä löytyi voima kestää äärimmäisen vaikeissa oloissa? Tässä Mari Palomäen tekemässä haastattelussa Ester kertoo kokemuksistaan. Ohjelma löytyy jälkeenpäin
”Eritrean vainot alkoivat kaksi viikkoa lähtöni jälkeen” – Marttyyrien Matkassa, Radio Patmos
Pauli Runolinnalla on pitkä kokemus lähetystyöstä Etiopiasta, Japanista ja Intiasta. Etiopian myötä naapurimaa Eritrea tuli myös hänelle tutuksi. Runolinna vieraili viimeisen kerran Eritreassa vuonna 2002. Pian hänen lähtönsä jälkeen kaikki
”Eritrean uskovien kipu ja toivo” – Marttyyrien Ääni, TV7
Eritrealainen Helen Berhane on kokenut raastavan vankeuden ja kidutuksen, karkumatkan ja uuden elämän turvallisessa maassa. Mitä Eritreassa tapahtuu ja miten sen kristityt voivat? Helen on nykyisin Eritrean vainottujen kristittyjen ääni,